Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błędy/braki w decyzji o war. zabudowy

bartosz11

Recommended Posts

Witam

Jest sobie decyzja o war. zabud. - nazwę ją pierwotną

Jest sobie i decyzja zmieniająca decyzję pierwotną - nazwę ją wtórną.

W wyniku tychże zmian unieważnia się załącznik graficzny decyzji pierwotnej, który to załącznik lokalizował wjazd na działkę.

W decyzji wtórnej są nowe załączniki, ale żaden z nich nie lokalizuje wjazdu na działkę.

Mówiąc szczerze, to wjazd na działkę w decyzji pierwotnej był mało ciekawy, no ale juz go nie ma, tzn. lokalizacji nie ma.

Pytanie - iść go gminy i zgłosić ów brak/błąd domagając się uzupełnienia załącznika graficznego o ów wjazd?

Czy zostawić to tak jak jest i ustalić sobie samemu wjazd i uzgodnić go tylko z odpowiednią komórką?

Pozdro

decyzję o konkretnej lokalizacji wjazdu na działkę z drogi publicznej wydaje właściwy zarządca drogi i tylko on jest ku temu władny.

Skoro tak, to czemu w decyzji pierwotnej był określony wjazd na działkę? Decyzję uchwalała gmina, a ona nie jest zarządcą drogi.

Dzwoniłem do zarządcy drogi - kazał mi iść do gminy.

Jakaś totalna kołomyja. Wynika z tego, że zarządca jest zarządcą tylko na papierze.

jak poradzić sobie ze zjazdem masz napisane w wątku w mojej stopce

w decyzji WZZiT gmina winna napisać, że wnioskodawca powinien wystąpić do właściwego zarządcy drogi z wnioskiem o wydanie decyzji aministracyjnej na lokalizację zjazdu.

Osoba, z którą rozmawiałeś w zarządzie dróg jest niekompetentna i nie zna przepisów.

Nie znam powodów usunięcia zjazdu z załącznika graficznego decyzji zmieniajacej WZZIT. Jako że sam składałeś mapę wraz z wnioskiem, to sam na niej nanosiłes pewne rzeczy - jeśli Ty naniosełś zjazd/wjazd to mógł się on w pierwotnej decyzji pojawić. Ponieważ jednak wydane WZZiT dotyczą jedynie loklaizacji budynku ,to formalnie lokalizacja zjazdu nie jest przedmiotem tej decyzji i nie powinien być on w załączniku graficznym uwzględniony.

Jaka była przyczyna zmiany decyzji ?

co załączałeś do wniosków (jaka była zawartość map) ?

czy pierowtna decyzja i decyzja zmieniająca były uzgadniane z zarządcą drogi ?

jak poradzić sobie ze zjazdem masz napisane w wątku w mojej stopce

w decyzji WZZiT gmina winna napisać, że wnioskodawca powinien wystąpić do właściwego zarządcy drogi z wnioskiem o wydanie decyzji aministracyjnej na lokalizację zjazdu.

Osoba, z którą rozmawiałeś w zarządzie dróg jest niekompetentna i nie zna przepisów.

Cytat z decyzji o war. zabud.:

"- konumikacja - działka posiada dostęp do drogi publicznej - drogi stanowiącej własność gminy - działka nr 37, lokalizację wjazdu na działkę oznaczono na zał. graf. nr 3; na zjazd należy uzyskać zgodę zarządcy drogi"

Nie znam powodów usunięcia zjazdu z załącznika graficznego decyzji zmieniajacej WZZIT.

Zmiana szerokości drogi "wewnątrzdziałkowej"

Jako że sam składałeś mapę wraz z wnioskiem

Niestety nie ja składałem. Decyzja pierwotna została przeniesiona na mnie później.

podsumowując, bo już wszystko jasne

droga gminna - zarządcą jest gmina - konkretne informacje uzyskasz w urzedzie gminy w wydziele dróg/komunikacji zy jak tam się nazywa. Do gminy złożysz wniosek o wydanie decyzji lokalizacji zjazdu

brak wrysowania zjazdu w załączniku graficznym to nawet dla Ciebie plus, bo mozesz wystapić teraz z wnioskiem o umieszczenie go w dogodnym dla Ciebie miejscu, zwłaszcza, ze decyzja została na Ciebie przeniesiona i nie miałeś uprzednio wpływu na jego lokalizację.

w WZZIT nic nie zmieniaj

do dzieła