Kaszka5 24.11.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Budowę domu zaczęliśmy w kwietniu 2005 r., nasz kierownik zmarł pod koniec 2005 r. Znaleźliśmy nowego ale nie zgłosiliśmy tej zmiany w Nadzorze i co teraz?Wpisy w Dzienniku budowy są, więc nie było przerwania w budowie. Tylko co teraz zrobić? W tym momencie zgłosić zmianę kierownika czy dopiero przy oddawaniu domu do użytkowania? Czy grożą nam jakieś konsekwencję z tego tytułu, w jakich przepisach tego szukać? W prawie budowlanym? Pomocy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 24.11.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Konsekwencją jest grzywna w wysokości do 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaszka5 24.11.2009 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 A z jakich przepisów to wynika?I czy ta grzywna może być niższa niż 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 24.11.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 a kierownik wpisał w dziennik chociaż, ze przejał obowiazki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaszka5 24.11.2009 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Wpisał. Wiem, że to jest art. 93 pkt. 4 Prawa budowlanego, tylko nie wiem gdzie szukać wysokości tej grzywny i czy mam jakiejkolwiek szanse jej uniknąć? Art. 93. Kto:4) przystępuje do budowy lub prowadzi roboty budowlane bez dopełnienia wymagań określonych w art. 41 ust. 4, art. 42, art. 44, art. 45, podlega karze grzywny. a art. 44 z kolei mówi Art. 44. 1. Inwestor jest obowiązany bezzwłocznie zawiadomić właściwy organ o zmianie: 1) kierownika budowy lub robót, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 24.11.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Postępowanie w zakresie wykroczeń z art. 92 i art. 93 ustawy toczy sięna podstawie przepisów ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. Kodeks postępowaniaw sprawach o wykroczenia7. Zgodnie z upoważnieniem zawartym7 Dz. U. Nr 106, poz. 1149 z późn. zm.PROKURATOR 2(30)/2007 71w art. 95 § 5 tego Kodeksu, Prezes Rady Ministrów wydał w dniu 16 października2002 r. rozporządzenie w sprawie nadania pracownikom organów nadzoru budowlanego uprawnień do nakładania grzywien w drodzemandatu karnego8. Upoważnienie to obejmuje jedynie wykroczenia z art.93 Prawa budowlanego i wydawane jest:1) pracownikom Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego wykonującymczynności inspekcyjno-kontrolne przez Głównego Inspektora NadzoruBudowlanego,2) pracownikom wojewódzkich inspektoratów nadzoru budowlanego, nawniosek wojewódzkiego inspektora nadzoru budowlanego przez właściwegowojewodę,3) pracownikom powiatowych inspektoratów nadzoru budowlanego, nawniosek powiatowego inspektora nadzoru budowlanego przez właściwegowojewodę.Upoważnienie do nakładania grzywien powinno zawierać: datę wydaniai termin ważności, oznaczenie organu wydającego upoważnienie, powołaniepodstawy prawnej, imię, nazwisko i stanowisko służbowe upoważnionegopracownika, numer legitymacji służbowej, określenie wykroczeń, zaktóre pracownik upoważniony jest do nakładania grzywien oraz terenu, naktórym upoważnienie jest ważne. Musi ono być też podpisane przez organ,który je wydał oraz opatrzone jego pieczęcią. Upoważnienie do nakładaniagrzywien w drodze mandatu karnego za wykroczenia z art. 93 ustawy otrzymaliteż pracownicy zatrudnieni na stanowiskach inspekcyjno-technicznychw okręgowych urzędach górniczych oraz specjalistycznych urzędach górniczych.Kwestia ta została uregulowana w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 15 października 2002r. w sprawie nadania pracownikomzatrudnionym na stanowiskach inspekcyjno-technicznych w okręgowychurzędach górniczych oraz specjalistycznych urzędach górniczych uprawnieńdo nakładania grzywien w drodze mandatu karnego Mandat od 50 zł do 500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 25.11.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Podłączę się do tematu, bo właśnie się dowiedziałem, że mam taki sam problem. W czerwcu starając się o kredyt zabrałam od kierbuda dziennik budowy. Przypomniałem sobie o chłopie jakiś czas temu i od miesiąca próbowałem się do niego dodzwonić. Dzisiaj udało mi się w końcu ustalić (nie ma to jak źródła w pewnych organach), że chłopu w lipcu się zmarło. I teraz takie małe pytanie - piszecie, że zmianę kierbuda trzeba zgłosić "natychmiast", czy też bez zbędnej zwłoki. A ile to czasu ? Znając życie i moje dość uczciwe do niego podejście, dokonam w dzienniku wpisu o przerwaniu prac z powodu śmierci kierownika i zgłoszę nowego do nadzoru. Dzięki temu uniknę mącenia w papierach i ewentualnej kary. Czy ktoś może mi coś poradzić więcej na ten temat, czy też dobrze kombinuje i całej sprawy lepiej inaczej (mniej legalnie) nie ruszać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts