Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosba o pomoc w wyborze dachowki.

maysee

Recommended Posts

Witam. Prosba jak w temacie. Trzeba jak najszybciej wybrac dachowke bo panowie "dachowcy" juz czekaja na decyzje. Mamy dwie zwyciezczynie naszych (z zona) poszukiwan.

Oto moja: Creaton Domino (kolor: lupka-angobowana/grafitowa)

http://www.creaton.de/pl/produkty/dachowki/typu-plaska/domino-124-sztm2/

Zona: Holenderka - esowka

http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&c=SR_Product&cid=1122448707653&lpi=1087584651805&sl=wb_pl_home_pl

Toczy sie ozywiona dyskusja i zadna ze stron nie chce oddac pola. Moze ktos kto ma polozone w/w dachowki moglby poratowac fotkami? Moze zerkniecie na geometrie naszego dachu (Dziennik) i ktos podpowie, czy ktoras z powyzszych nie za bardzo przypasi do tego rodzaju dachu. Bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie podpowiedzi i wskazowki. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Holenderka jest droższa niż zwykłe zakładkowe ale wziąłbym z tych dwóch holenderkę - widziałem domino na dachu i bardzo widać wszystkei nierówności np. podchodzi do góry przy kołnierzu w oknach połaciowych

ponadto nie wiem jak z domino i jaką masz koncepcje na kolor elewacji, ale u mnie dachówki "ceratona" odpadły bo wszystkie antracyty mają lekko brązowy odcień

z resztą najlepiej jakbyś zobaczył je na dachach

P.S. Polecam moją: Rupp Ceramika Syrius antracyt

przymierzałem się do Domino ale:

1. cena była koszmarna.

2. od dołu jakoś miźle wyglądała.

Wziąłem Bras Tegalit. Moim zdaniem ładniejsza.

A Holenderka... No co ty.... Chcesz mieć zwykły pofalowany dach wyglądający jak trochę grubsza blacha marki pruszyński????

No wolałbym sie rozwodzić niż żyć z takim dachem :D :wink:

Dzieki za dotychczasowe podpowiedzi. Ufffff, decyzja nielatwa. Moje zalozenie dachu to skromna elegancja, czyli plaska dachowka (tagelit lub domino w kolorze grafitowym bez polysku) i klasyczna jasna elewacja, prosto ma byc. Jedyne co mnie w mojej wizji niepokoi to to, ze taki typ dachowki za bardzo "unowoczesni" nasz dach. Jak bedzie za bardzo "modern" to tez niedobrze.... Mieszkamy za granica, dlatego nie ma szans zeby przejsc sie po sasiadach i cos podpatrzec. Pozdrawiam.

przymierzalem sie do Braasa i objezdzajac okolice mialem okazje ogladac dwa identyczne domy (ten sam developer) - na jednym byl Braas a na drugim Roben - podobno o dziwo Roben wyszedl taniej to i developer sie przerzucil na ceramike - zwsze lepiej wyglada w papierach

moim zdaniem Roben wyglada duzo lepiej niz Braas