Rzeźnik Henryk 24.11.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Mam zamiar postawić garaż blaszany z blachy trapezowej (3mx5mx2,10m) posadzka z kostki brukowej, nie związany trwale z gruntem, na własnej działce. Nie mogę się nigdzie doszukać czy muszę załatwiać pozwolenie na budowę czy wystarczy zgłoszenie? W różnych wypowiedziach czy komentarzach jest o garażach murowanych, a to wg mnie chyba jest znaczna różnica. Nawet w prawie budowlanym nie doszukałem się definicji garaż blaszany, pod co to można zakwalifikować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 24.11.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 A nie możesz po prostu postawić tego blaszaka bez łażenia po urzędach? Jeśli koniecznie chcesz sobie pochodzić to sprawa wygląda następująco:Według art. 29 ust. 2 Ustawy o Prawie Budowlanym:Obiekty nie wymagające pozwolenia na budowę:- Wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500m2 powierzchni działki. W zgłoszeniu piszesz o budynku gosp. o pow. zabudowy do 25m2 a nie o garażu. Sprawa załatwiona. Pozwolenia nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 25.11.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Jak chcesz wszystko zgodnie z przepisami, to zgłoszenie jako budynek gospodarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenitaS 25.11.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 A jak daleko można postawić blaszaka od granicy z sąsiadem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 25.11.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 http://forum.muratordom.pl/post3811142.htm#3811142 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 25.11.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 A jak daleko można postawić blaszaka od granicy z sąsiadem? budynek gospodarczy od sąsiada 3m wiata chyba nawet w granicy może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts