Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

w projekcie domu który buduje mam duże okna i zastanawiam się jakie okna (producent, profil) zastosować,

bo jak wysyłam okna do wyceny na popularne okna (VEKA, Dobroplst) to dostaje odpowiedź że okna są za duże i trzeba wprowadzić więcej podziałów.

Problematyczne okna maja wymiary:

120x240 (RU)

150x160 (RU)

450x208 (R+R+RU)

245x224 (R+RU)

gdyby ktoś miał pomysł gdzie udeżyć po takie okna to będe wdzięczny za cynk

pozdrawiam

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

w projekcie domu który buduje mam duże okna i zastanawiam się jakie okna (producent, profil) zastosować,

bo jak wysyłam okna do wyceny na popularne okna (VEKA, Dobroplst) to dostaje odpowiedź że okna są za duże i trzeba wprowadzić więcej podziałów.

Problematyczne okna maja wymiary:

120x240 (R+U)

150x160 (R+U)

450x208 (R+R+RU)

245x224 (R+RU)

gdyby ktoś miał pomysł gdzie udeżyć po takie okna to będe wdzięczny za cynk

pozdrawiam

Najlepiej to uderzyć w czoło idiotę, który takie okna zaprojektował :evil:

Na pewno znajdziesz jakiegoś idiotę który takie okna zrobi, niech zgadnę kolor drewnopodobny a dom na pewno chcesz ogrzewać suszarką więc zespolenie oczywiście dwukomorowe, ale zapewniam Ciebie nie zapomnij swojego loginu i hasła bo już nie długo znowu się przyda tylko będzie inny temat np " Ratunku mam okna które się nie otwierają i nie zamykają co mam robić"

Na pewno znajdziesz jakiegoś idiotę który takie okna zrobi, niech zgadnę kolor drewnopodobny a dom na pewno chcesz ogrzewać suszarką więc zespolenie oczywiście dwukomorowe, ale zapewniam Ciebie nie zapomnij swojego loginu i hasła bo już nie długo znowu się przyda tylko będzie inny temat np " Ratunku mam okna które się nie otwierają i nie zamykają co mam robić"

Nie myślałem o dwukomorowych, zastanawiam się czy wogóle są jakieś okna które się sprawdzą przy takich wymiarach (czy nie zacząć kombinować w inna stronę).

Z tego co czytałem to aluminiowe okna mają większe dopuszczalne wymiary. Może w tę stronę pójść?

problem nie w oknach tylko w szybie
Bzdura nad bzdurami !!! Zastanawiam sie po co mowisz taklie rzeczy ? Jesli juz doradzac to zgodnie z prawda a nie "bo mi sie wydaje"

Problemem nigdy nie jest szyba - mozesz sobie zafundowac nawet i 10 mkiw (inna sprawa jest koszt takiej szyby i jej wlasciwosci termiczne jak i montazowe) problemem jest w tym wypadku wymiar

U mnie okna 140/140 już zaproponowali podzielone bo za ciężkie i mogą po czasie być problemy z osiadaniem. Jedno okno tarasowe ma wymiar ok. 2.5x2.25 u góry w łuk wygięte i jest na trzy części podzielone przy czym jedna boczna część zrobiona na stałe. To jednak zwoje waży a kombinowanie może zbyt dużo kosztować.[/b]

wydaje mi się że komentowanie że pan jest idiotą jest nie na miejscu

jeśli ktoś nie ma nic do powiedzenia na temat firmy która może to zrobic to niech nic nie pisze

ja też planuje takie duże okna i tylko ci co je będą mieli albo mają wiedzą jakie to jest ważne w nowoczesnych bryłach

pozdrawiam i jak znajdziesz firme to daj znac na forum

wydaje mi się że komentowanie że pan jest idiotą jest nie na miejscu

jeśli ktoś nie ma nic do powiedzenia na temat firmy która może to zrobic to niech nic nie pisze

ja też planuje takie duże okna i tylko ci co je będą mieli albo mają wiedzą jakie to jest ważne w nowoczesnych bryłach

pozdrawiam i jak znajdziesz firme to daj znac na forum

Nikt nie nazwał autora postu idiotą to po pierwsze. A po drugie, jeżeli cel dosadnych stwierdzeń jest dla niektórych niezrozumiały to napiszę jasno: takie okna są niewykonalne w PVC a konkretnie nie mają prawa funkcjonować.

Największe okno u mnie to 270x230 - jest to witryna, okno nie otwieralne.

Wykonana przez Urzędowskiego - w dębinie.

Przeczytaj pytanie autora wątku! On pyta o okna otwierane i rozwierno-uchylne!!! Nie dawajcie mu złudnych nadziei, że to się da wykonać bo będzie tak długo chodził po punktach sprzedaży aż mu to ktoś przyjmie do realizacji wbrew zasadom statyki i zdrowemu rozsądkowi.