Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Największe okno u mnie to 270x230 - jest to witryna, okno nie otwieralne.

Wykonana przez Urzędowskiego - w dębinie.

Przeczytaj pytanie autora wątku! On pyta o okna otwierane i rozwierno-uchylne!!! Nie dawajcie mu złudnych nadziei, że to się da wykonać bo będzie tak długo chodził po punktach sprzedaży aż mu to ktoś przyjmie do realizacji wbrew zasadom statyki i zdrowemu rozsądkowi.

No przeczytałem temat: o dużych oknach...

Przecież zaznaczyłem że nie otwieralne...

Sugeruję delikatnie, żeby może przemyślał swoje potrzeby czy projekt...

Zgadzam się, że w końcu ktoś mu może zrobić te okna i będzie miał kuku...

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oczywiście że da się zrobić takie duże okna i na dodatek będą się otwierały i będzie wszystko ok.

Profil to rura kwadratowa stalowa , odpowiednie spawane zawiasy i wszystko git .

No może jeszcze z kilka na świecie profili aluminiowych , odpowiednia kantówka drewniana , zlecenie wykonania profili pcv na własne życzenie.

Dlaczego zakładacie ze nie da się :wink:

Szejk Al-Arab wstając rano ze swojego łóżka powiedział :

Ali , dlaczego nasze małe państwo nie ma archipelagu wysp ?

Chce mieć wyspy

Po 3 latach Dubaj ma archipelag własnych wysp

Jak się chce to się ma , tylko trzeba najpierw mieć $ :wink:

...Szejk Al-Arab wstając rano ze swojego łóżka powiedział :

Ali , dlaczego nasze małe państwo nie ma archipelagu wysp ?

Chce mieć wyspy

Po 3 latach Dubaj ma archipelag własnych wysp

Jak się chce to się ma , tylko trzeba najpierw mieć $ :wink:

i to wystarczy na podsumowanie :)

bwojtek - obaj dobrze wiemy ze chodząc od Ajfasza do Kajfasza w końcu znajdzie się szaleniec, który zechce takie okna wykonać gdy żywą gotówkę zobaczy, i to nie tylko w PVC ale nawet w fiberglasie :) Polak potrafi - czyż nie? Zrobić można prawie wszystko - wszak to klientowi się to na łeb zwali a nie sprzedawcy ;)

wydaje mi się że komentowanie że pan jest idiotą jest nie na miejscu

jeśli ktoś nie ma nic do powiedzenia na temat firmy która może to zrobic to niech nic nie pisze

ja też planuje takie duże okna i tylko ci co je będą mieli albo mają wiedzą jakie to jest ważne w nowoczesnych bryłach

pozdrawiam i jak znajdziesz firme to daj znac na forum

Szukając domu dla siebie przeglądałam setki projektów domów (takich które już przeszły do historii architektury też) Oczywiście można sobie wszystko zaprojektować - nawet dom na szklanych fundamentach albo i cały ze szkła. Tylko w większości profesjonalnych, nowoczesnych projektów domów do mieszkania te wielgachne okna jednak są dzielone. To tak jak z modą jest Haute couture i Pret -a- porter. W wielkim skrócie: pierwsze ekstrawaganckie, kosmicznie drogie i w pojedynczych, niepowtarzalnych egzemplarzach no i raczej nie do noszenia a drugie dobrze skrojone w rozsądnej cenie i nadające się do użytku codziennego.

Proszę Cię elunia13 pokaż mi realny dom wybudowany w Polsce (na świecie zresztą może być też) z takimi oknami o jakich piszesz. Wtedy bez problemu udasz się do jego projektanta i on wskaże Ci firmę od takich okien. Może go nawet zatrudnisz bo będzie miał wprawę w takich wielkich formatach okien bez podziału i skroi Ci elegancki, nowoczesny dom z gigantycznymi oknami.

...ja też planuje takie duże okna i tylko ci co je będą mieli albo mają wiedzą jakie to jest ważne w nowoczesnych bryłach...
W "nowoczesnych" bryłach królują witryny a nie okna, królują wentylacje mechaniczne z Reku i Gwc, króluje wiele fajnych rzeczy ale mimo wszystko stosowanych z rozsądkiem i wogóle do wykonania. "Nowoczesność" już nie jednego z Was zmusiła do weryfikacji założeń, bynajmniej nie z powodu swej "nowoczesności" tylko kasy jaką za tą "nowoczesność" zapłacić trzeba. Najpiękniejsza jest ta "nowoczesność" wyniesiona z projektów przewidzianych dla innej strefy klimatycznej - u nas ta "nowoczesność" najlepiej się sprawdza :p - np. witryny 8-10 mkw wykonane z 12 mm hartowanego szkła tyle tylko że nie w szybie zespolonej. Mi także podobają się domy w Miami na Florydzie :) i co z tego? Poczekam aż ich klimat do mnie zawita :lol:

Podepnę swoje pytanie pod temat:

Da radę zrobić 150x150 tylko uchylne, a jesli tak to przy wys 150 do jakiej max szerokości można zrobić tylko uchylne?

Jest to praktycznie maksymalny wymiar, który można bezpiecznie zrobić w dobrym systemie okiennym (ze wzmocnieniem przynajmniej 2mm) jako Rozwierno-Uchylne. Jeżeli ma być tylko uchylne to i tak trzeba zastosować pełne okucie obwiedniowe więc koszt będzie taki sam.

• 3 weeks później...
Witam,

w projekcie domu który buduje mam duże okna i zastanawiam się jakie okna (producent, profil) zastosować,

bo jak wysyłam okna do wyceny na popularne okna (VEKA, Dobroplst) to dostaje odpowiedź że okna są za duże i trzeba wprowadzić więcej podziałów.

Problematyczne okna maja wymiary:

120x240 (RU)

150x160 (RU)

450x208 (R+R+RU)

245x224 (R+RU)

gdyby ktoś miał pomysł gdzie udeżyć po takie okna to będe wdzięczny za cynk

pozdrawiam

Dawno się tak nie uśmiałem :lol: :lol:

Bo to BAAARDZO nierealne wymiary. Część z tego prawie da się zrobić w drewnie, ale szczerze odradzam - i ja bym sie nie podjął, bo nie mam ochoty tego regulować - a producent odrzuci reklamcję wysyłając użytkownikowi właśnie instrukcję regulacji..

Powiedzcie mi skąd się biorą pomysły na tak nierealne do wykonania okna? W ostatnim roku mam coraz więcej zapytań które po pierwszym spojżeniu mam ochotę odesłać do kosza..

...Powiedzcie mi skąd się biorą pomysły na tak nierealne do wykonania okna? W ostatnim roku mam coraz więcej zapytań które po pierwszym spojżeniu mam ochotę odesłać do kosza..
Architekci architekci i jeszcze raz architekci. Wymyslaja cuda a pozniej klient ma zagwozdke co z tym zrobic

Fin - brak ci odwagi by po prostu odpisac klientowi ze tego sie nie da wykonac w wersji zaprojektowanej przez "architekta" ? Ja juz te odwage mam i trace moze przez to klientow ale moge spac spokojnie :)

Ooo.. temat Cię wywołał czy wróciłeś na dobre z urlopu?

Odmawiam i grzecznie dziękuję w takich przypadkach. Nie jestem samobójcą, chociaż.. gdybym tak to przeliczał wg zasad moich "znajomych" : czyli ile mogę na tym zarobić....

Z ciekawości przejżałem cennik drewna, który mam pod ręką - i tylko do trójkskrzydłowego okna 450x208 musiałbym zrobić korektę - wysokość skorygować poszerzeniem o 8cm..

Ale w życiu (przy obecnej technologii) NIE SPRZEDAM I NIE ZAMONTUJĘ takich okien - życie i zdrowie mi miłe.

Nawet jeśli Producent zrobi to.. co? kto to będzie regulował - bo na pewno nie producent - on "daje instrukcję regulacji i konserwacji" a robić to powinien.. użytkownik...

NIE DLA TAKIEGO WARIACTWA!

Ooo.. temat Cię wywołał czy wróciłeś na dobre z urlopu?....

NIE DLA TAKIEGO WARIACTWA!

wróciłem choć chciałbym tam zostac :) może i na stałe ;)

Takch co takie "wariactwa" wezmą jest wielu i najsmutniejsz jest to, ze klienci beda dotad szukac az znajda takiego co "cuś" takiego wykona nie pomni ostrzeżeń

• 3 weeks później...
Ja mam okno 280 szerokie i 210 wysokie.

Ruchoma na szynie jedna część. Druga stała.

Okno wykonane przez firmę IZOTERM z Pszczyny.

Prawdopodobnie masz okno podnoszono-przesuwne ? typu HS, jak kombinuję i takie okno w drewnie (nie wiem jak w PCV) może mieć nawet 6 m szerokości, bo całe skrzydło jeździ na wózkach i to na nich spoczywa cały ciężar, który przez wózki i próg jest przenoszony na podłoże, a w oknach UR cały ciężar wisi na zawiasach a konkretnie na górnym zawiasie, który musi wytrzymać cały ciężar skrzydła.

dawno mnie tu nie było bo byłam zajęta czymś innym

żeczywiście walnełam gafe ale to dlatego że nie zwróciłam uwagi na to że te tafle mają się otwierac

widziałam już swój wstępny projekt (nikt nie robił go do końca ponieważ mam działke w miejscu gdzie więcej do powiedzenia ma konserwator- na szczęście mu się podobało i zaakceptował) i mam przeszklenie 800 x 220cm

muszę powiedziec że wygląda super

oczywiście to nie będą okna a witryny 3 nieruchome a 4ta przesuwna

dowiadywałam się już o wykonanie czegoś takiego i nie ma z wym większych problemów

cena może nie jest mała ale skoro przez 30 lat mam spłacac kredyt to chociż robiąc przelew chcę czuc że mam to co chciałam i o czym marzyłam

pozdrawiam

• 11 months później...

odświeżę temat. mamy w projekcie 3 okna balkonowe oddzielne 100x255 całe otwierane i faktycznie max jaki chcą zrobić, to 245 wys. chcą dzielić na naświetle i drzwi.

czytałam cały temat i widzę, że jest problem z takimi oknami. więc pytanie czy może aluminiowe czy wogóle jest szansa, że ktoś zrobi takie okno i da gwarancje na nie?