Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fuga brokatowa - czy ktoś taką ma ???

tmx

Recommended Posts

A ja nie boje sie krytyki :lol:

i własnie zrobie w kuchni fugi brokatowe

widziałam w sklepie próbniki z Mapei i sa BOSKIE :D

one sie pięknie mienia i zarówno do płytek perłowych jak i do matowych będą pieknie pasowały jesli tylko zachowa sie umiar lub celową prowokacje

Ja bede miec szafki w malinowo-jagodowym dosc ciemnym kolorze (na wysoki połysk) a nad blatami białe hiszpanskie kafle z delikatnym perłowym szlaczkiem i tak se myślę ze jak dam brokatowa biało-szara fuge to bedzie mniam :)

coz ja wchodząc codzien do tej kuchni bede szczęśliwa a o to przeciez chodzi

wiec nie przejmujmy sie co jakiś projektant uzna za modne i coooool tylko

radze wsłuchać sie we własne serce

bo kuchnia to serce domu

te fugi sa subtelnie połyskliwe ale zeby sie ze mną zgodzić lub nie to trzeba szorować do sklepu

Elzinia70 brawo! Ja najpierw chcę je zobaczyć, na zdjęciach mi się podobały, ale jak to będzie w realu? Planowałam je dać przy kostkach szklanych, np. przeciąć kwadrat z kostkami na pół i takimi pasami obłożyć lustro w górnej łazience i dalej jeszcze gdzieś to zastosować i właśnie tam dać te fugi bo ja tam lubię brokat ;D Jako mała dziewczynka miałam na suficie tapetę z brokatem i do teraz wspominam ją baaardzo miło. Wydaje mi się, że taki brokat będzie fajnie wyglądał. Sami zobaczcie:

http://i47.tinypic.com/f41fgw.jpg

Zdjecie jest super :D

i juz jestem na 100% przekonana ze w mojej kuchni bedzie zastosowana

i na kafelkach miedzy szafkami i dla ozywienia szaro-matowej terakoty na podłodze

oczywiście ze trzeba zachowac proporcje i umiar

ale to jak ze wszystkim w życiu

i jak tylko panowie ukończą mi kuchnie to wkleję foty

pozdrawiam

• 1 year później...

Litokol ma w ofercie fugi z brokatem, do dowolnego koloru fugi z ich oferty należy dokupić dodatek który się miesza z z fugą. Dodatek Spotlight i Galaxy dają efekt srebrnego brokatu, natomiast Gold - złoty brokat.

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0311/litokol2_be693.jpg' alt='litokol2_be693.jpg'>

Mam fugę brokatową Atlas w przedpokoju. Myślałem, że przy górnym oświetleniu ledowym i nocnym ledowym w cokołach mebli będzie ta fuga ładnie błyszczeć ale ... no właśnie coś mało błyszczy :). Poza tym czasami na płytkach widzę ten brokat co oznacza, że może się on ścierać z fug. Może to minie bo od położenia kafelków minął zaledwie kilkanaście dni. Mam kafelki 33x33 (o ile dobrze pamiętam) i fugę 3mm. Wydaje mi się, że lepszy efekt uzyska się przy grubszej fudze (5-6mm tak jak na wystawce w Castoramie) i mniejszych kafelkach. Przy cieńszych fugach ten efekt zanika. Na co dzień wydaje mi się, że tego brokatu nie będzie widać, więc nie wiem czy 120zł za samą fugę na 8m2 jest sens wydawać. Drugi raz bym się chyba nie zdecydował ze względu na stosunek cena - efekt.

W wolnej chwili wrzucę zdjęcia.

Mam również fugę z brokatem przy dekorze w łazience i muszę przyznać, że nie warto jej kłaść przy wąskich fugach (u mnie 2mm) bo jej praktycznie nie widać. Naprawdę trzeba dobrze się wpatrzyć żeby ją zauważyć, może ma tu znaczenie że płytki są w kolorze jasnym ecru jak i fuga. Dudi 82 ma racje, że brokaty sprawdzają się przy szerszych fugach.

Nie wiem jak w fugach firmy Atlas, ale w firmie Litokol są dwa rodzaje srebrnych brokatów: Galaxy - bardzo delikatny brokat oraz Spotlight-dużo bardziej widoczny. Ten delikatny faktycznie na wąskich fugach jest mało widoczny, ale Spotlight nawet na 1-2 mm fudze jest wystarczająco widoczny, oczywiście zależne jest to również od koloru fugi i płytek.