Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nierówno ułożony styropian na podłodze - PILNE!

Vafel

Recommended Posts

Hej,

Mam baaaaardzo pilną i wielką prośbę!

Jutro mają przyjść goście rozkładać folię i podłogówkę. A ja się boję, że mam źle rozłożony styropian na podłogach. Jest on nierówny. Nierówności dochodzą do 2 cm (np. między jednym kątem w pomieszczeniu a przeciwnym). Jak porozkładają folię i rurki to będzie kłopot - teraz ewentualnie można jeszcze coś poprawić.

Styropian jest w dwóch warstwach - najpierw 10 cm, potem 3 cm. Na tym ma być podłogówka i około 6 cm wylewki.

Poniżej fotki. Wiem, że na fotkach niewiele widać, ale może ktoś się pokusi o ocenę czy tak może zostać (niepotrzebnie panikuje), czy też należy to poprawić zanim zacznie się robić podłogówkę...

Z góry wielkie dzięki.

Fotki:

http://img134.imageshack.us/img134/4083/pb245843.jpg

http://img4.imageshack.us/img4/2646/pb245842.jpg

http://img171.imageshack.us/img171/6538/pb245839.jpg

http://img526.imageshack.us/img526/7329/pb245840.jpg

http://img33.imageshack.us/img33/5725/pb245857.jpg

Barbossa: z nieba mi spadasz!

Dzięki wielkie :-D

Przeciez posadzki nie beda poziomowac do tego styropianu, tylko do rowna ;) Widzialem 5 x bardziej krzywy styropian z rurkami i wszystko gra :)

Tyle tytulem uspokojenia - wiem jak to jest, u siebie tez czasem zagryzam wargi czy bedzie OK.. Wtedy sobie mysle - przeciez to budowa, tu sie zaklada margines bledu w centymetrach, a nie milimetrach ;)

pozdr.

Pod jednym 6,5 cm, pod drugim 7,5 cm... Planuję 6 cm wylewki i na to podłoga o grubości 1,5 cm.

W przypadku jednego okna podłoga "zajdzie" trochę na ramę. W drugim powinno się udać ją na styk wpasować pod ramę okienną.

Witam.

Trochę kiepsko z tym miejscem pod oknem. Pilnuj wylewkarzy z kałaszem w ręku, bo jak im się omsknie o 2 mm to drzwi będą szorować po podłodze.....

Pod jednym 6,5 cm, pod drugim 7,5 cm... Planuję 6 cm wylewki i na to podłoga o grubości 1,5 cm.

W przypadku jednego okna podłoga "zajdzie" trochę na ramę. W drugim powinno się udać ją na styk wpasować pod ramę okienną.

Witam.

Trochę kiepsko z tym miejscem pod oknem. Pilnuj wylewkarzy z kałaszem w ręku, bo jak im się omsknie o 2 mm to drzwi będą szorować po podłodze.....

Może tak źle nie będzie. Od dołu ramy do dołu skrzydła są prawie 3 cm, więc nawet jak im się omsknie o 0,5 cm to nie powinno się nic strasznego stać. Chociaż oczywiście wolałbym, żeby im się nie "omsknęło"...

Ja tez nie dawno skończyłem układać styropian i wygląda to podobnie jak u Ciebie.Przyszli fachowcy ułożyli podłogówkę i nie mówili,że źle.Najgorzej było z rurkami prowadzonymi przy ścianach.Niektórzy radzili,żeby nawet wylewkę cienką robić i zaraz na to układać(przyklejać) styropian ale zrezygnowałem z tak pracochłonnego pomysłu.Teraz czeka mnie jeszcze ułożenie na stropie-100m2.Czy dajecie folie budowlana pod styro i nad?Bo są różne szkoły.W projekcie nie mam w ogóle żadnej mowy o folii :o

Dzisiaj rano przyszli kolesie od podłogówki. Powiedzieli, że jest OK i że te nierówności nie przeszkadzają: "Panie, to jest budowa. Tutaj tolerancję mierzy się w centymetrach, a nie milimetrach...". Czuję się więc uspokojony, że jest OK.

Co do warstw to na chudziaku mamy papę termozgrzewalną, na tym czarną folię budowlaną 0,2 mm, potem styropian (dwie warstwy - 10 + 3 cm) i na styropianie folia aluminiowa (tam gdzie podłogówka) lub czarna folia budowlana 0,2 mm (tam, gdzie podłogówki nie będzie). Te folie na styropianie to głównie po to, żeby beton z wylewki nie wciskał się między płyty styropianu.

Te folie na styropianie to głównie po to, żeby beton z wylewki nie wciskał się między płyty styropianu.

Ta folia to warstwa poślizgowa raczej.Jastrych jest półsuchy i nie miałby się jak wcisnąć.

Hmm... no tak gdzieś przeczytałem :oops:

W każdym razie, tak czy siak, folię na styropian dać należy (zwłaszcza, że kosztuje grosze)...

Vafel, w tym przypadku (ułożenia styropianu) wykazałeś się czymś co ja nazywam hipochondrią budowlaną ;-), występującą na forum bardzo często i niestety jedynie tutaj tolerowaną ;-)

jednak nie objawiaj się z tym w obliczu wykonawców, uznają cię za nieznośnego i niedoświadczonego inwestorka ....