Vafel 24.11.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Hej, Mam baaaaardzo pilną i wielką prośbę! Jutro mają przyjść goście rozkładać folię i podłogówkę. A ja się boję, że mam źle rozłożony styropian na podłogach. Jest on nierówny. Nierówności dochodzą do 2 cm (np. między jednym kątem w pomieszczeniu a przeciwnym). Jak porozkładają folię i rurki to będzie kłopot - teraz ewentualnie można jeszcze coś poprawić. Styropian jest w dwóch warstwach - najpierw 10 cm, potem 3 cm. Na tym ma być podłogówka i około 6 cm wylewki. Poniżej fotki. Wiem, że na fotkach niewiele widać, ale może ktoś się pokusi o ocenę czy tak może zostać (niepotrzebnie panikuje), czy też należy to poprawić zanim zacznie się robić podłogówkę... Z góry wielkie dzięki. Fotki:http://img134.imageshack.us/img134/4083/pb245843.jpg http://img4.imageshack.us/img4/2646/pb245842.jpg http://img171.imageshack.us/img171/6538/pb245839.jpg http://img526.imageshack.us/img526/7329/pb245840.jpg http://img33.imageshack.us/img33/5725/pb245857.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.11.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 śpij spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 24.11.2009 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Barbossa: z nieba mi spadasz! Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.11.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Barbossa: z nieba mi spadasz! Dzięki wielkie Przeciez posadzki nie beda poziomowac do tego styropianu, tylko do rowna Widzialem 5 x bardziej krzywy styropian z rurkami i wszystko gra Tyle tytulem uspokojenia - wiem jak to jest, u siebie tez czasem zagryzam wargi czy bedzie OK.. Wtedy sobie mysle - przeciez to budowa, tu sie zaklada margines bledu w centymetrach, a nie milimetrach pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 25.11.2009 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Wielkie dzięki za uspokojenie... Wczoraj mnie ktoś postraszył, że tak być nie powinno, no i znerwowałem się... Pozdrawiam serdecznie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 25.11.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 jak wysoki masz prześwit pod oknem tarasowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 25.11.2009 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Pod jednym 6,5 cm, pod drugim 7,5 cm... Planuję 6 cm wylewki i na to podłoga o grubości 1,5 cm. W przypadku jednego okna podłoga "zajdzie" trochę na ramę. W drugim powinno się udać ją na styk wpasować pod ramę okienną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 25.11.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 tak zrób żeby się dało otworzyć pamiętaj o tym jak będą przy wylewkach poziom wyznaczać, bo jak te 6 cm w rogu wyleją to przy oknie może wyjść więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 25.11.2009 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 No to im powiem, żeby zaczęli wyznaczanie poziomu od okna balkonowego (tego najniżej osadzonego). Wtedy powinno być OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 25.11.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Pod jednym 6,5 cm, pod drugim 7,5 cm... Planuję 6 cm wylewki i na to podłoga o grubości 1,5 cm. W przypadku jednego okna podłoga "zajdzie" trochę na ramę. W drugim powinno się udać ją na styk wpasować pod ramę okienną. Witam. Trochę kiepsko z tym miejscem pod oknem. Pilnuj wylewkarzy z kałaszem w ręku, bo jak im się omsknie o 2 mm to drzwi będą szorować po podłodze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 25.11.2009 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Pod jednym 6,5 cm, pod drugim 7,5 cm... Planuję 6 cm wylewki i na to podłoga o grubości 1,5 cm. W przypadku jednego okna podłoga "zajdzie" trochę na ramę. W drugim powinno się udać ją na styk wpasować pod ramę okienną. Witam. Trochę kiepsko z tym miejscem pod oknem. Pilnuj wylewkarzy z kałaszem w ręku, bo jak im się omsknie o 2 mm to drzwi będą szorować po podłodze..... Może tak źle nie będzie. Od dołu ramy do dołu skrzydła są prawie 3 cm, więc nawet jak im się omsknie o 0,5 cm to nie powinno się nic strasznego stać. Chociaż oczywiście wolałbym, żeby im się nie "omsknęło"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 25.11.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Ja tez nie dawno skończyłem układać styropian i wygląda to podobnie jak u Ciebie.Przyszli fachowcy ułożyli podłogówkę i nie mówili,że źle.Najgorzej było z rurkami prowadzonymi przy ścianach.Niektórzy radzili,żeby nawet wylewkę cienką robić i zaraz na to układać(przyklejać) styropian ale zrezygnowałem z tak pracochłonnego pomysłu.Teraz czeka mnie jeszcze ułożenie na stropie-100m2.Czy dajecie folie budowlana pod styro i nad?Bo są różne szkoły.W projekcie nie mam w ogóle żadnej mowy o folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 25.11.2009 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Dzisiaj rano przyszli kolesie od podłogówki. Powiedzieli, że jest OK i że te nierówności nie przeszkadzają: "Panie, to jest budowa. Tutaj tolerancję mierzy się w centymetrach, a nie milimetrach...". Czuję się więc uspokojony, że jest OK. Co do warstw to na chudziaku mamy papę termozgrzewalną, na tym czarną folię budowlaną 0,2 mm, potem styropian (dwie warstwy - 10 + 3 cm) i na styropianie folia aluminiowa (tam gdzie podłogówka) lub czarna folia budowlana 0,2 mm (tam, gdzie podłogówki nie będzie). Te folie na styropianie to głównie po to, żeby beton z wylewki nie wciskał się między płyty styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 25.11.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Te folie na styropianie to głównie po to, żeby beton z wylewki nie wciskał się między płyty styropianu. Ta folia to warstwa poślizgowa raczej.Jastrych jest półsuchy i nie miałby się jak wcisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 25.11.2009 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Te folie na styropianie to głównie po to, żeby beton z wylewki nie wciskał się między płyty styropianu. Ta folia to warstwa poślizgowa raczej.Jastrych jest półsuchy i nie miałby się jak wcisnąć. Hmm... no tak gdzieś przeczytałem W każdym razie, tak czy siak, folię na styropian dać należy (zwłaszcza, że kosztuje grosze)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 25.11.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 (zwłaszcza, że kosztuje grosze)... ćwierć domu mam z tych groszówek jak patrzę na faktury..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 25.11.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 (zwłaszcza, że kosztuje grosze)... ćwierć domu mam z tych groszówek jak patrzę na faktury..... na właśnie masz rację już wiem skąd hugo26 bierze domy za 100 tys on liczy tylko te grubsze faktury i wychodzi mu 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 25.11.2009 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Ja nie patrzę na faktury... Ale chyba wkrótce będę musiał, bo trzeba by VAT odliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 25.11.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 w sumie to arkusze powinny byc ukladane mijankowo nie w kostke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 25.11.2009 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Vafel, w tym przypadku (ułożenia styropianu) wykazałeś się czymś co ja nazywam hipochondrią budowlaną , występującą na forum bardzo często i niestety jedynie tutaj tolerowaną jednak nie objawiaj się z tym w obliczu wykonawców, uznają cię za nieznośnego i niedoświadczonego inwestorka .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts