Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nierówno ułożony styropian na podłodze - PILNE!

Vafel

Recommended Posts

Racja. W tym przypadku to była po prostu panika :-)

Nie wiem dlaczego, ale od czasu do czasu mi się to zdarza.

P.S.

FlashBack: co to znaczy "mijankowo" i "w kostkę"?

pierwszy rzad styropianu ukladasz zaczynajac od calego arkusza a kolejny zaczyjanac od polowki arkusza. uzyskujesz mijanke. dotyczy to obu warstw ktore rowniez sie mijaja stykami. ukladanie warst rozpoczyna sie od wykonania obwodowo dylatacji z pasow styro o grubosci 1cm ,ponad docelowa wysokosc posadzek.

U mnie tak równo (od połowy itp.) nie było, ale łączenia płyt w obu warstwach nie pokrywają się - na to zwracałem uwagę.

A co do dylatacji, to po co ona jest potrzebna przy styropianie? Myślałem, że to się daje dopiero na wysokości wylewki (czyli od styropianu w górę)...

Zadbaj o to aby styropian nie klawiszował tzn. aby dobrze przylegał do posadzki. Jeśli gdzieś klawiszuje rozetnij go, aby się dobrze ułożył. Uzupełnij szczeliny. Przypilnuj,aby zrobili Ci dylatacje wylewki w progach (w osi ościeżnicy) i od ścian (nie będa przenoszone drgania na ściany).

Na tym etapie możesz wyciągnąć parę styropianów i sprawdź, czy nie zbiera sie pod nimi para wodna. Ma być suchutko.

Teraz czeka mnie jeszcze ułożenie na stropie-100m2.Czy dajecie folie budowlana pod styro i nad?Bo są różne szkoły.W projekcie nie mam w ogóle żadnej mowy o folii :o

Folia nie jest materiałem izolacyjnym więc pod styropian się nie nadaje (zwłaszcza w posadzkach na gruncie) Paroizolacja (folia na styropianie) ma zapobiec przedostawaniu się pary wodnej pod ocieplenie i skraplaniu się jej na zimniejszej warstwie przegrody (np.na stropie).

• 2 weeks później...
Czy "normalnym" zjawiskiem są wybrzuszenia na macie systemowej z ogrzewaniem podłogowym? Moi "fachowcy" ułozyli 18 cm syropianu, na to dali matę z folią aluminiową i połozyli rurki do ogrzewanai podłogowego. Jednak jak spojrzymy na salon, podłoga wydaje się wybrzuszać miejscami (czuć pod nogami jak pływa). Kiedy zwróciłam uwagę, powiedziano mi że to normalny objaw i że rurki od ogrzewania podłogowego naprężają się i podnoszą matę systemową. Zaniepokoiło mnie to bardzo, gdyż zamierzam wylać posadzkę anhydrytową (nie więcej jak 4,5 cm)i obawiam się czy nie wyjdzie mi posadzka z "brzuszkami"?I myślę teraz jak pozbyć sie tych wybrzuszeń- kotwy montowane do chudziaka raczej nie znajdą zastosowania- szkoda niszczyć izolacji przeciwilgociowej na chudziaku....

... ułozyli 18 cm syropianu, na to dali matę ... zamierzam wylać posadzkę anhydrytową (nie więcej jak 4,5 cm)
Sugeruję przed wylaniem przeczytać wątki o proporcjach styro:wylewka. Jest tego sporo na forum.... Opinie różne, jak to zwykle bywa...

4,5 to moim zdaniem mało. Nawet nie pytam, jaka to mata i czy to 4,5 bedzie nad rurkami czy łacznie z nimi (z wartwą wokół nich)

4,5 cm czystej wylewki anhydrytowej Agilia (lafarge) łącznie z rurkami- producent wskazuje na mniejsze zużycie tego materiału w stosunku do tradycyjnych wylewek miksokretowych (cementowych), w przekonaniu utwierdził mnie dodatkowo kierownik, że taka grubość jest ok, jednak nie sa to wylewki na tyle popularne u nas żeby mozna było porozmawiać z użytkownikiem, nie wspomne o użytkowniku z ogrzewaniem podłogowym, jednym słowem prowadze eksperyment....

Podobno przy tych anhydrytowych wystarczy 2,5 cm nad rurkami. A jak się coś tam jeszcze do nich doda to może być nawet mniej. Ale nie znam nikogo, kto by to wypróbował.

a czy wtedy nie będzie bardziej wyczuwalnych różnic w temperaturze podłoża? Tzn. tak mi się wydaje, że przy grubszej wylewce temperatura jest bardziej wyrównana na całej powierzchni, a przy takiej cieniutkiej może być wyczuwalne gdzie jest rurka a gdzie jej nie ma... jest to możliwe?

Będąc na fali - dzisiaj układałem pierwszą w życiu podłogówkę - prawie idealnie rozplanowałem układ, ale zabrakło mi 2 metry no i po godzinnym obmyślaniu stwierdziłem , że najmniejsze zło to będzie JEDNO skrzyżowanie rurek PEX.

Oczywiste że to błąd, ale czy kiedykolwiek będę ponosił negatywne konsekwencje tej decyzji ?

Miejsce krzyżowania spokojnie przykryje ponad 1cm wylewki, jest w miejscu nie na narażonym na zgniecenie przy wylewaniu...krzyżuje się na wlocie ciepłej i wylocie najzimniejszej , więc na przegrzanie nie ma co liczyć.

Co innego może się stać ?

Pozdrawiam

a czy wtedy nie będzie bardziej wyczuwalnych różnic w temperaturze podłoża? Tzn. tak mi się wydaje, że przy grubszej wylewce temperatura jest bardziej wyrównana na całej powierzchni, a przy takiej cieniutkiej może być wyczuwalne gdzie jest rurka a gdzie jej nie ma... jest to możliwe?

Wylewki anhydrytowe są rekomendowane do ogrzewania podłogowego- bardzo dokładnie otaczają rurki- konsystencja tej wylewki jest mocno płynna przy wylewaniu. Szybciej tez robi sie ciepło w domku- wylewka jest cieńsza- szybciej sie nagrzewa. Czy będą odczuwalne rurki? tego nie wiem, nie udało mi sie znaleźć nikogo kto użytkuje podłogówkę na anhydrycie. Choć trafiłam na post w którym była mowa o tym co na ogrzewanei podłogowe: kamień, panel czy deska i ktoś opisywał ze n aposadzkach kamiennych były wyczuwalen rurki...ale to już oddzielny temat....To jeszcze zapytam o jedną rzecz- czy wzmacnialiśći ewylewki w miejscach pod kominek czy pod schody (miejsce zakotwienia schodów)?