Vafel 26.11.2009 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Racja. W tym przypadku to była po prostu panika Nie wiem dlaczego, ale od czasu do czasu mi się to zdarza. P.S. FlashBack: co to znaczy "mijankowo" i "w kostkę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 26.11.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Racja. W tym przypadku to była po prostu panika Nie wiem dlaczego, ale od czasu do czasu mi się to zdarza. P.S. FlashBack: co to znaczy "mijankowo" i "w kostkę"? pierwszy rzad styropianu ukladasz zaczynajac od calego arkusza a kolejny zaczyjanac od polowki arkusza. uzyskujesz mijanke. dotyczy to obu warstw ktore rowniez sie mijaja stykami. ukladanie warst rozpoczyna sie od wykonania obwodowo dylatacji z pasow styro o grubosci 1cm ,ponad docelowa wysokosc posadzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 26.11.2009 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 U mnie tak równo (od połowy itp.) nie było, ale łączenia płyt w obu warstwach nie pokrywają się - na to zwracałem uwagę. A co do dylatacji, to po co ona jest potrzebna przy styropianie? Myślałem, że to się daje dopiero na wysokości wylewki (czyli od styropianu w górę)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 26.11.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 ...zgadza się.JA mam taśmę dylatacyjną lekko wsuniętą za styropian , ale tylko po to by ja przytrzymywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 26.11.2009 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 A można tą taśmę dylatacyjną przykleić co kawałek do ściany taśmą dwustronną? Tylko na tyle, żeby nie odpadała od ściany? Bo między styropian a ścianę nie będę jej już wciskał (styropiany mam docięte do samej ściany i musiałbym je wszystkie podcinać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 26.11.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Można tylko nie wiem czy taśma się będzie trzymać, ale spróbuj.Nawet jak nie to przy zwaleniu wystarczy poprawiać taśmę i sam beton ją przyciśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 26.11.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Zadbaj o to aby styropian nie klawiszował tzn. aby dobrze przylegał do posadzki. Jeśli gdzieś klawiszuje rozetnij go, aby się dobrze ułożył. Uzupełnij szczeliny. Przypilnuj,aby zrobili Ci dylatacje wylewki w progach (w osi ościeżnicy) i od ścian (nie będa przenoszone drgania na ściany).Na tym etapie możesz wyciągnąć parę styropianów i sprawdź, czy nie zbiera sie pod nimi para wodna. Ma być suchutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 26.11.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Teraz czeka mnie jeszcze ułożenie na stropie-100m2.Czy dajecie folie budowlana pod styro i nad?Bo są różne szkoły.W projekcie nie mam w ogóle żadnej mowy o folii Folia nie jest materiałem izolacyjnym więc pod styropian się nie nadaje (zwłaszcza w posadzkach na gruncie) Paroizolacja (folia na styropianie) ma zapobiec przedostawaniu się pary wodnej pod ocieplenie i skraplaniu się jej na zimniejszej warstwie przegrody (np.na stropie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek_rodo6 04.12.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Czy "normalnym" zjawiskiem są wybrzuszenia na macie systemowej z ogrzewaniem podłogowym? Moi "fachowcy" ułozyli 18 cm syropianu, na to dali matę z folią aluminiową i połozyli rurki do ogrzewanai podłogowego. Jednak jak spojrzymy na salon, podłoga wydaje się wybrzuszać miejscami (czuć pod nogami jak pływa). Kiedy zwróciłam uwagę, powiedziano mi że to normalny objaw i że rurki od ogrzewania podłogowego naprężają się i podnoszą matę systemową. Zaniepokoiło mnie to bardzo, gdyż zamierzam wylać posadzkę anhydrytową (nie więcej jak 4,5 cm)i obawiam się czy nie wyjdzie mi posadzka z "brzuszkami"?I myślę teraz jak pozbyć sie tych wybrzuszeń- kotwy montowane do chudziaka raczej nie znajdą zastosowania- szkoda niszczyć izolacji przeciwilgociowej na chudziaku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.12.2009 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Ja miałem taką matę tylko w łazience i WC, czyli na stosunkowo niewielkich powierzchniach. W łazience pod jedną ścianą rzeczywiście poszła trochę do góry, ale wylewka ją docisnęła do podłoża. Tylko, że akurat w tym miejscu u mnie wyszło prawie 8 cm wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 04.12.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 ... ułozyli 18 cm syropianu, na to dali matę ... zamierzam wylać posadzkę anhydrytową (nie więcej jak 4,5 cm)Sugeruję przed wylaniem przeczytać wątki o proporcjach styro:wylewka. Jest tego sporo na forum.... Opinie różne, jak to zwykle bywa... 4,5 to moim zdaniem mało. Nawet nie pytam, jaka to mata i czy to 4,5 bedzie nad rurkami czy łacznie z nimi (z wartwą wokół nich) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek_rodo6 04.12.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 4,5 cm czystej wylewki anhydrytowej Agilia (lafarge) łącznie z rurkami- producent wskazuje na mniejsze zużycie tego materiału w stosunku do tradycyjnych wylewek miksokretowych (cementowych), w przekonaniu utwierdził mnie dodatkowo kierownik, że taka grubość jest ok, jednak nie sa to wylewki na tyle popularne u nas żeby mozna było porozmawiać z użytkownikiem, nie wspomne o użytkowniku z ogrzewaniem podłogowym, jednym słowem prowadze eksperyment.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 04.12.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Napisz do Janzara. Kilka razy bardzo mi pomógł, może coś doradzi zanim będzie za późno.Tzn. że nad rurkami będzie ok 3 cm? Nieźle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.12.2009 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Podobno przy tych anhydrytowych wystarczy 2,5 cm nad rurkami. A jak się coś tam jeszcze do nich doda to może być nawet mniej. Ale nie znam nikogo, kto by to wypróbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 04.12.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Podobno przy tych anhydrytowych wystarczy 2,5 cm nad rurkami. A jak się coś tam jeszcze do nich doda to może być nawet mniej. Ale nie znam nikogo, kto by to wypróbował. a czy wtedy nie będzie bardziej wyczuwalnych różnic w temperaturze podłoża? Tzn. tak mi się wydaje, że przy grubszej wylewce temperatura jest bardziej wyrównana na całej powierzchni, a przy takiej cieniutkiej może być wyczuwalne gdzie jest rurka a gdzie jej nie ma... jest to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 04.12.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Będąc na fali - dzisiaj układałem pierwszą w życiu podłogówkę - prawie idealnie rozplanowałem układ, ale zabrakło mi 2 metry no i po godzinnym obmyślaniu stwierdziłem , że najmniejsze zło to będzie JEDNO skrzyżowanie rurek PEX. Oczywiste że to błąd, ale czy kiedykolwiek będę ponosił negatywne konsekwencje tej decyzji ? Miejsce krzyżowania spokojnie przykryje ponad 1cm wylewki, jest w miejscu nie na narażonym na zgniecenie przy wylewaniu...krzyżuje się na wlocie ciepłej i wylocie najzimniejszej , więc na przegrzanie nie ma co liczyć. Co innego może się stać ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 05.12.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Będąc na fali - dzisiaj układałem pierwszą w życiu podłogówkę - prawie idealnie rozplanowałem układ Gratuluję. I podziwiam. Chyba mam jakiś kompleks, bo prawie zawsze mam jakieś wątpliowości... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek_rodo6 06.12.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 a czy wtedy nie będzie bardziej wyczuwalnych różnic w temperaturze podłoża? Tzn. tak mi się wydaje, że przy grubszej wylewce temperatura jest bardziej wyrównana na całej powierzchni, a przy takiej cieniutkiej może być wyczuwalne gdzie jest rurka a gdzie jej nie ma... jest to możliwe?Wylewki anhydrytowe są rekomendowane do ogrzewania podłogowego- bardzo dokładnie otaczają rurki- konsystencja tej wylewki jest mocno płynna przy wylewaniu. Szybciej tez robi sie ciepło w domku- wylewka jest cieńsza- szybciej sie nagrzewa. Czy będą odczuwalne rurki? tego nie wiem, nie udało mi sie znaleźć nikogo kto użytkuje podłogówkę na anhydrycie. Choć trafiłam na post w którym była mowa o tym co na ogrzewanei podłogowe: kamień, panel czy deska i ktoś opisywał ze n aposadzkach kamiennych były wyczuwalen rurki...ale to już oddzielny temat....To jeszcze zapytam o jedną rzecz- czy wzmacnialiśći ewylewki w miejscach pod kominek czy pod schody (miejsce zakotwienia schodów)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts