DeeF 08.01.2004 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Jestem na etapie projektowanie i mam dylemat Czy w typowym projekcie podwyższać ścianę kolankową jak sugeruje mi projektant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 08.01.2004 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Może jakieś szczegóły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 08.01.2004 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Architekt twierdzi że zyskam w ten sposób więcej miejsca pod skosami na poddaszu. Chce podnieść w/w ścianę o dwa bloczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.01.2004 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Zależy jaka wysoka jest ta ściana. Jesli podniesiesz ja o ok. 45 cm to może okazać się, że zbudowany dom będzie miał kształt kobyły, a nie domu( straci proporcje). Zastanów się, czy naprawdę potrzebne są dodatkowe metry kw. kosztem wyglądu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.01.2004 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Do w miarę swobodnego poruszania się wystarczy ścianka o wys. 1m. Zależy jeszcze jakiego wzrostu są domownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 08.01.2004 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Podnieśliśmy o 2 pustaki porotherm. Wystarczy trochę więcej wypuścić dachu i jest dobrze. Moj dom to GL 40 studio atrium. Zyskaliśmy dużo przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 08.01.2004 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 My też podnosiliśmy, już nie pamiętam ale chyba o 2 bloczki. Teraz mamy chyba nawet 1,6 m. 1 m to na pewno bardzo mało, trzeba odjąc jeszcze prawie 20 cm na ocieplenie, wylewkę i podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 08.01.2004 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 My też podnosiliśmy, już nie pamiętam ale chyba o 2 bloczki. Teraz mamy chyba nawet 1,6 m. 1 m to na pewno bardzo mało, trzeba odjąc jeszcze prawie 20 cm na ocieplenie, wylewkę i podłogi. Ps. dla proporcji domu takie podniesienie ma minimalne znaczenie a dla funkcjonalności ogromne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zadora 08.01.2004 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 My nie podnieslismy bo architekt nam powiedzial ,ze bryla straci na wygladzie.Do dzis zalujemy.Nijak nie mozna urzadzic sypialni .Najgorzej z usytuowaniem lozek.A wystarczylo chociaz dwa pustaki.No ale jak bedziemy budowali nastepny dom ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 08.01.2004 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Podnieśliśmy o 2 pustaki porotherm. Wystarczy trochę więcej wypuścić dachu i jest dobrze. Moj dom to GL 40 studio atrium. Zyskaliśmy dużo przestrzeni. O ile więcej tego dachu? Jak dużo zwiększyła się jego powierzchnia? Architekt propouje mi podniesienie do 1,2 m. Będzie dobrze? DF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 08.01.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 W moim przypadku o jedną dachówkę. Łatwo obliczyć o ile zwiększy się pow. dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 08.01.2004 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 ja kazałem w projekcie "na starcie" ścianki 1,30 m zrobić. Proporcje o.k. dach krokwiowy i nikt z 1,80 nie zalicza sufitu. Pod skosem mam otwartą kuchnię i łóżko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 08.01.2004 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 ja kazałem w projekcie "na starcie" ścianki 1,30 m zrobić. Proporcje o.k. dach krokwiowy i nikt z 1,80 nie zalicza sufitu. Pod skosem mam otwartą kuchnię i łóżko. czyli przy moim 1,76 ścianka o wys 1,2 m powinna wystarczyć.... Dzięki za dobre rady Pozdrawiam DF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 08.01.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Deef, mam taki sam wzrost jak Ty i ściankę podniosłem z 90cm w projekcie na 120cm i sądzę, że będzie ok. (Dom nie jest jeszcze wykończony.) Też bałem się o proporcje i przedłużyłem połacie dachu.Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 09.01.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Odnoszę wrażenie, że mieszają się w tym wątku dwa tematy.1. Wygodna wysokość ścianki kolankowej w projektowanym domu - można właściwie zrobić dowolną, bo architekt resztę (bryłę budynku) dostosuje.2. Podnoszenie dachu w projekcie gotowym - nie radzę tego robić najprostszą metodą, czyli dodać jedynie 2-3 bloczki, bez dokładnego przemyślenia, konsultacji z architektem, albo chociażby narysowania domu. Ja tak zrobiłem z projektem, który kiedyś rozważałem i stwierdziłem, że podniesienie o 2 bloczki paskudzi go okrutnie. Można naprawdę zepsuć bryłę budynku. Jeżeli sprawę załatwi wydłużenie dachu o jedną dachówkę, to problemu może nie ma, ale jeżeli np o dwie, to okap może być za długi.Myślę, że do każdego projektu trzebaby podejść indywidualnie i zadać sobie pytanie, czy rzeczywiście potrzebujemy tych dodatkowych kilku metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 09.01.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Ja podniosłam i zamiast nieużytkowego poddasza mam poddasze, które kiedyś można nawet zamieszkać. Chwilowo mam tam wspaniałe miejsce na stół do pingla oraz tarczę do rzutek. Jednak nie ustrzegłam się błędów bo o podnoszeniu pomyślałam za późno i była już gotowa więźba (mały kąt nachylenia bo dom miał być parterowy), a teraz mam spaskudzone proporcje. Nie mam pomysłów jak teraz chociaż trochę to poprawić. Na pewno wymienię wiatrownicę na szerszą, dam w ciemnej barwie cokół, ale to ciągle za mało. Uważaj więc, dobrze wszystko przemyśl i sobie narysuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konzad 09.01.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Popieram pomysł z rysunkiem. Ja podniosłem o dwa bloczki ale po wcześniejszym rozrysowaniu kilku koncepcji i wybrałem tę posrednią. Z trzema bloczkami byłoby niezbyt pieknie. A tak mam większe poddasze i elewacje nie spartaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.01.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Slusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 09.01.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Ja miałem od początku w projekcie ścianki 1,4 - i to jest rewelacja, bo cała przestrzeń jest wykorzystana. Oczywiście, przy podnoszeniu koniecznie rysunek, bo potem można postawić sobie mały wieżowiec albo coś jak wolnostojący segment szeregowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts