Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana kolankowa. Czy podwyższać? Proszę o opinię.

DeeF

Recommended Posts

Zależy jaka wysoka jest ta ściana. Jesli podniesiesz ja o ok. 45 cm to może okazać się, że zbudowany dom będzie miał kształt kobyły, a nie domu( straci proporcje). Zastanów się, czy naprawdę potrzebne są dodatkowe metry kw. kosztem wyglądu domu.

Gość zadora

My nie podnieslismy bo architekt nam powiedzial ,ze bryla straci na wygladzie.

Do dzis zalujemy.Nijak nie mozna urzadzic sypialni .Najgorzej z usytuowaniem lozek.

A wystarczylo chociaz dwa pustaki.No ale jak bedziemy budowali nastepny dom .......

Podnieśliśmy o 2 pustaki porotherm. Wystarczy trochę więcej wypuścić dachu i jest dobrze. Moj dom to GL 40 studio atrium. Zyskaliśmy dużo przestrzeni.

O ile więcej tego dachu? Jak dużo zwiększyła się jego powierzchnia?

Architekt propouje mi podniesienie do 1,2 m. Będzie dobrze?

DF

Odnoszę wrażenie, że mieszają się w tym wątku dwa tematy.

1. Wygodna wysokość ścianki kolankowej w projektowanym domu - można właściwie zrobić dowolną, bo architekt resztę (bryłę budynku) dostosuje.

2. Podnoszenie dachu w projekcie gotowym - nie radzę tego robić najprostszą metodą, czyli dodać jedynie 2-3 bloczki, bez dokładnego przemyślenia, konsultacji z architektem, albo chociażby narysowania domu. Ja tak zrobiłem z projektem, który kiedyś rozważałem i stwierdziłem, że podniesienie o 2 bloczki paskudzi go okrutnie. Można naprawdę zepsuć bryłę budynku. Jeżeli sprawę załatwi wydłużenie dachu o jedną dachówkę, to problemu może nie ma, ale jeżeli np o dwie, to okap może być za długi.

Myślę, że do każdego projektu trzebaby podejść indywidualnie i zadać sobie pytanie, czy rzeczywiście potrzebujemy tych dodatkowych kilku metrów.

Ja podniosłam i zamiast nieużytkowego poddasza mam poddasze, które kiedyś można nawet zamieszkać. Chwilowo mam tam wspaniałe miejsce na stół do pingla oraz tarczę do rzutek. Jednak nie ustrzegłam się błędów bo o podnoszeniu pomyślałam za późno i była już gotowa więźba (mały kąt nachylenia bo dom miał być parterowy), a teraz mam spaskudzone proporcje. Nie mam pomysłów jak teraz chociaż trochę to poprawić. Na pewno wymienię wiatrownicę na szerszą, dam w ciemnej barwie cokół, ale to ciągle za mało.

Uważaj więc, dobrze wszystko przemyśl i sobie narysuj.