Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda w domu.

arturromarr

Recommended Posts

przy tak ekstremalnie wysokim poziomie wód gruntowych nawet najlepsza izolacja nie spełni swojej roli...- mieszkasz na bagnie jednym słowem

ratunkiem może byc wyłącznie drenaż opaskowy i odprowadzanie wody do studni lub jakiegoś rowu

No tutaj popieram. Drenaż budynku na odpowiedniej głębokości konoieczny w tym wypadku. Jak nie ma gdzie odprowadzić to dał bym jakiś zbiornik porządny w ziemię i pompowanie w razie konieczności. Wydaje mi się, że innej rady nie ma.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

nie no Kochani, u norków to budynki kotwią do skały bo woda je wypiera, a żadnej izolacji powłokowej nie robią i piwnice mają

wszystko się da

Da się...

Tylko bym se kupił piwo (albo i dwa) i podumał, czy warto dla dziury 2x2 metry :wink:

Nie posiadam drenażu bo nie miałbym gdzie odprowadzić wody (chyba że sąsiadowi pod dom :) ).

Izolacja fundamentów wykonana, ale jak jest wysoki poziom wody to itak będzie przesiąkać pod budynek.

Czy na prawdę nie masz gdzie odprowadzić wody z drenażu ?

Może teraz masz spokój z wilgocią w domu, ale za parę lat ?

Wolałbym zrobić drenaż i odprowadzić wodę, chociażby kawał dziury zasypanej kamieniami poza domem.

Nie posiadam drenażu bo nie miałbym gdzie odprowadzić wody (chyba że sąsiadowi pod dom :) ).

Izolacja fundamentów wykonana, ale jak jest wysoki poziom wody to itak będzie przesiąkać pod budynek.

Czy na prawdę nie masz gdzie odprowadzić wody z drenażu ?

Może teraz masz spokój z wilgocią w domu, ale za parę lat ?

Wolałbym zrobić drenaż i odprowadzić wodę, chociażby kawał dziury zasypanej kamieniami poza domem.

poza domem nie bardzo, bo taki drenaż nie obniży poziomu wody- tylko cały beidze zalany ; )

trzebaby szukać jakiegoś niżej położnego miejsca... i tu pewnie ten problem...

a skoro całe pustaki już mokre... wypadałoby je wysuszyć aby grzyb sie nie pojawił... tylko przedtem obniżyć poziom wody...

nie bardzo widze jak wyglada porblem, ale skoro to jest w centralnej częsci domu- moze udałoby się dostać do izolacji zewnętrznej tego 'schowka' i zrobienie dokłądnie. bo ściany zatopione w wodzie to żadna przeszkoda.

Nie no tak zagrożony to się nie czuję , bo wokół mam sąsiadów, nikt nie ma drenażu bo tej wody naprawdę nie ma gdzie odprowadzić i od wielu lat mają sucho.

Tylko ta mała piwniczka tak mi się zamarzyła i teraz mam niezłą kabałę.

Jeszcze najlepiej , że chciałem tam trzymać opał, chyba "butelkowany" :) .

Izolacja nie jest ciągłą tylko osobna specjalna taśma w ścianie i folia w posadzce dlatego na pewno tym stykiem przesiąka.

Pytam więc : co na to wylać, żeby uszczelnić?

Skuwać nie będę (prędzej zasypię) bo i tak nie dam ciągłej izolacji również pod ścianami i przy takim poziomie wód odrazu miałbym basen w tym pomieszczeniu, wiem bo pamiętam co było przy kopaniu fundamentów.

Proszę o jakieś praktyczne i nie wywracające całego domu porady. :)

a możesz naszkicować jak to wygląda lub fotkę?

teoretucznie możliwości jest kilka

1. coś w stylu systemu, który nazywa się OMBRAN, a pewnie i Deitermann może to mieć, są to masy do nakładania na powierzchnie zabezpieczajace przed parciem wody, nakłada się pacą albo ławkowcem, warstwę kilku mm, są tam wókna wzmacniajace, powłoka jest w miarę elastyczna, na to na podłodze dodatkowo naciągnąć klej, aby nie uszczkodzić mechanicznie, powinno uszczelnić wannę, co prawda od środka, ale innego wyjścia nie ma

2. podkucie łączenia ściany z posadzką, a raczej z betonem na którym stoi ściana, wkucie się możliwie głęboko i tu

albo taśma bentonitowa i porządne, szczelne zaklejenie łączenia (mozna użyć zapraw do awarii hydraulicznych), albo jest coś takiego jak Xypex (o ile dobrze pamiętam) chyba w proszku, sypie się to w szczelinę i również dokładnie zakleja

3. iniekcja ciśnieniowa - ale to chyba odpada

poszukaj, popytaj o w/w materiały, coś dobierzesz

problem może byc jeden - jeżeli pod ścianą jest folia, to ona może tę wodę gdzieś jednak przemycać, stąd b. staranne wykonanie czegokolwiek to podstawa ewentualnego sukcesu

Nie no tak zagrożony to się nie czuję , bo wokół mam sąsiadów, nikt nie ma drenażu bo tej wody naprawdę nie ma gdzie odprowadzić i od wielu lat mają sucho.

Tylko ta mała piwniczka tak mi się zamarzyła i teraz mam niezłą kabałę.

Jeszcze najlepiej , że chciałem tam trzymać opał, chyba "butelkowany" :) .

Izolacja nie jest ciągłą tylko osobna specjalna taśma w ścianie i folia w posadzce dlatego na pewno tym stykiem przesiąka.

Pytam więc : co na to wylać, żeby uszczelnić?

Skuwać nie będę (prędzej zasypię) bo i tak nie dam ciągłej izolacji również pod ścianami i przy takim poziomie wód odrazu miałbym basen w tym pomieszczeniu, wiem bo pamiętam co było przy kopaniu fundamentów.

Proszę o jakieś praktyczne i nie wywracające całego domu porady. :)

W takiej sytuacji zastosuj to co ci radzi Barbarossa i pati25

A jak nie pomoże to pozostaje tylko zasypać.