skrysztofik 08.01.2004 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Czy ktoś ma parkiet z drewna egzotycznego jakie są jego wady i zalety.Koszty zakupu , adresy firm itp.Pozdrawiam Staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iras 08.01.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 No właśnie, nawet b. ciężko jest znaleźć kogoś kto by tym handlował. Ja poszukuje w okolicach Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iras 08.01.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Kolega układa takie parkiety w Warszawie. Mówił, że wyglądają rewelacyjnie. Cena najtańszych gat. ok. 100zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 28.01.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Chciałbym ożywić ten wątek. Znalazłem na forum podobny: Drewno egzotyczne jest praktyczne?. Tylko, że urywa się on dość dawno.My bardzo chcielibyśmy położyć deski z drewna egzotycznego w salonie. Wiem, że to kosztuje. Ale czy ktoś nie ma namiarów na coś innego niż firma DLH? Może jednak znajdą się entuzjaści tego tematu? Może jakieś świeże informacje i doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 28.01.2004 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Wczoraj byłam na Bartyckiej (Warszawa). W pawilonie 159 tel.559 11 59dostałam katalogi tych firm: Witex (http://www.witex.com) oraz Ipowood (http://www.ipowood.pl).Podlogi egzotyczne były drogie, ale nie mam porownania. Nic o tych firmach nie wiem, oprócz tego, że sprzedawca polecał. Handlują też zwykłymi panelami i korkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 28.01.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 niedawno tez interesowalem sie tego rodzaju drewnem poniewaz adaptuje obecnie poddasze. generalnie wszystkie propozycje wykonczen z drewna egzotycznego polecano mi jako drewno olejowane co faktycznie sprawia wrazenie ale dla mnie jest caly czas malo przekonywujace pod wzgledem praktycznym. teraz zamowilem deski jesionowe - zdecydowanie tansze, nieoklepane, pasujace swoim jasnym kolerem do reszty wykonczenia poddasza. jesion mozna rowniez latwo wybielac tak jak to sie robi czesto w przypadku drzew egzotycznych co dodatkowo moze zwiekszyc jego niepowtarzalnosc. nie wspomne o innych technikach barwienia i fakturowania drewnawcele nie musi wiec to byc drewno egzotyczne aby wygladalo egzotycznie/efektownie. jedynie rysunku drewna nie mozna podrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrysztofik 28.01.2004 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Bardzo ciekawą ofertę ma firma ekoparkiet z Białegostoku.Podaję adres http://www.ekoparkiet.951.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 28.01.2004 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 A co powiecie o Barlinku.Wyszła piękna seria podłóg z drzew egzotycznych i jak dobrze poszukać to gotowe panele można kupić po 60[lzł a nawet mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 28.01.2004 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Jest jeszcz jedna ważna rzecz. Drewna egzotycznego, jako drewna bardziej oleistego, nie powinno się kleić na klej jednoskładnikowy tylko na dwuskładnikowy i to dobry. Niestety cena tego kleju jest zdecydowanie wyższa nawet trzykrotnie . Dlatego też pytajcie o całość kosztów razem z chemią i układaniem (za które też niektóre ekipy biorą więcej). Moim liderem jest Kempas lub Dossier, ale lakierowane (choć olejowane wygląda ładniej) Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 28.01.2004 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 czy ktoś sam barwił drewno, niekoniecznie egzotyczne?widziałem na bartyckiej w W-wie deski różnych krajowych gatunków olejowane m.in. na teak i lakierowane lakierem nazywanym przez sprzedawcę traffic.gdzie mozna dostać taką chemię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 28.01.2004 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 ja kupiłem doussie w Castoramie we Wrocławiu, bułem bardzo zadowolony z obsługi, kosztowało mnie ok 110 zl, ale mam deski długie na 100-120 cm o szerokości 15 cm. Piękna podłoga w odcieniu, którego nie był w stanie mi zaoferować ani DLH ani inni wrocławscy parkieciarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirma 29.01.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 wszyscy piszą o cenach i walorach estetycznych.Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć kto takowy parkiet ma co najmniej po 2 sezonach grzewczych?Pytanie bierze się stąd, że znajomy, który handluje tym parkietem twierdzi, że po ułożeniu parkiet ten ma większą tendencję do zosychania co powoduje, że po 2 latach tworzą się szpary między deskami nawet na 3mm. Czy jest ktoś kto mógłby to zweryfikować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 29.01.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Sąsiad ma przepiękną egzotyczną klepkę ułożoną na klej na ogrzewaniu podłogowym już ponad 3 lata. Nie pamiętam rodzaju drewna wiem tylko, że egzotyk piękne głębokie kolory od czereśniowego do prawie czarnego przechodzące płynnie. Nigdzie nie widać rozsychania tylko z lakierem mu nie wychodzi bo kupił słaby i po trzech latach już drugi raz będzie cyklinował i malował. Kilka adresów na drewno (nie sprawdzone)http://www.egzodrew.com.pl/index-1.htmhttp://multitrade.com.pl/asortyment.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paba 29.01.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Sąsiad ma przepiękną egzotyczną klepkę ułożoną na klej na ogrzewaniu podłogowym już ponad 3 lata. Nie pamiętam rodzaju drewna wiem tylko, że egzotyk piękne głębokie kolory od czereśniowego do prawie czarnego przechodzące płynnie. Nigdzie nie widać rozsychania tylko z lakierem mu nie wychodzi bo kupił słaby i po trzech latach już drugi raz będzie cyklinował i malował. czy nie jest to przypadkiem Jatoba /czyt. szatoba/ ? Jest bardzo podobna do tego o czym piszesz. Spotkałem się z tym drzewem przy okazji zamawiania okienek do naszego domu. Szef firmy ma to u siebie w domu i wygląda przepięknie. Jest to egzotyk 2x twardszy od dębu, występuje w postaci większej klepki oraz desek o długości do 220cm... Ponieważ bardzo nam się spodobało postanowiliśmy że położymy Jatobe w naszym salonie. Zainteresowanym moge przesłać zdjęcie i namiary na firme, która to układa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 31.01.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Mnie w sklepie sprzedawca powiedział, ze rozsycha się na zime wszystko poza merbau i teak'iem, chyba że w domu będzie utrzymywana stała wilgotność. chyba zrobimy z dębu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kosmosik 01.02.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 Mamy badi na podłodze od czerwca (mamy je w większości pomieszczeń). Muszę przyznać, że ta podłoga jest jedną z rzeczy, które lubię najbardziej w moim mieszkaniu, chociaż faktycznie jest dosyć wrażliwa na warunki klimatyczne Z drugiej strony w jesionie znajomych szpary są większe niż u mnie (te u mnie mają najwięcej 1 milimetr) no ale to dopiero pierwszy sezon grzewczy.... no i mam spore te deski. Kupowałam w takiej małej firemce w Konstancinie, która zrobiła wszystko ale drewno było z DLH. Gdybym miała wybierać jeszcze raz, wybrałabym znowu egzotyk Acha, moje mieszkanie jest na parterze i pod podłogą biegną rury z ciepłą wodą z kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 01.02.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 Ja kupiłem deskę barlinecką jatobe i położe w tym roku.Cena 60zł za m2 .Noszę sie z zamiarem kupienia jeszcze badi na poddasze w tej samej cenie ,to samo w castoramie w promocji kosztuje 72.90 a mówią że darmo dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 01.02.2004 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 Można prosić więcej informacji nt. jatoby za 60zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 02.02.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Ja w kwestii tego rozsychania. Na stronie DLH jest sporo informacji na ten temat. Piszą tam, że podłogi z drewna egzotycznego zdecydowanie mniej pracują (zmieniaja swoje wymiary) niż podłogi z drewna bardziej popularnego w Europie (dąb, buk, jesion). Oczywiście zależy to również od materiału. Myślę, że warto poczytać.Czy te deski barlineckie, o których p[iszecie to wszystko jest naturalne? Czy można gdzieś o tym poczytać? Albo pooglądać na jakiejś stronce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Man 02.02.2004 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 jatoba (deska barlinecka) za 60PLN? Gdzie są takie ceny? Jadę, region nieistotny (samochód+paliwko "służbowe") Obecnie Barlinek propouje to w PROMOCJI za 119PLN netto (3 lamelki, dl. 220cm. Baltic Floor 139PLN-również w PROMOCJI Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts