Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno egzotyczne

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Chciałbym ożywić ten wątek. Znalazłem na forum podobny: Drewno egzotyczne jest praktyczne?. Tylko, że urywa się on dość dawno.

My bardzo chcielibyśmy położyć deski z drewna egzotycznego w salonie. Wiem, że to kosztuje. Ale czy ktoś nie ma namiarów na coś innego niż firma DLH? Może jednak znajdą się entuzjaści tego tematu? Może jakieś świeże informacje i doświadczenia.

Wczoraj byłam na Bartyckiej (Warszawa). W pawilonie 159 tel.559 11 59

dostałam katalogi tych firm: Witex (http://www.witex.com) oraz Ipowood (http://www.ipowood.pl).Podlogi egzotyczne były drogie, ale nie mam porownania. Nic o tych firmach nie wiem, oprócz tego, że sprzedawca polecał. Handlują też zwykłymi panelami i korkiem.

niedawno tez interesowalem sie tego rodzaju drewnem poniewaz adaptuje obecnie poddasze. generalnie wszystkie propozycje wykonczen z drewna egzotycznego polecano mi jako drewno olejowane co faktycznie sprawia wrazenie ale dla mnie jest caly czas malo przekonywujace pod wzgledem praktycznym.

teraz zamowilem deski jesionowe - zdecydowanie tansze, nieoklepane, pasujace swoim jasnym kolerem do reszty wykonczenia poddasza. jesion mozna rowniez latwo wybielac tak jak to sie robi czesto w przypadku drzew egzotycznych co dodatkowo moze zwiekszyc jego niepowtarzalnosc. nie wspomne o innych technikach barwienia i fakturowania drewna

wcele nie musi wiec to byc drewno egzotyczne aby wygladalo egzotycznie/efektownie. jedynie rysunku drewna nie mozna podrobic.

Jest jeszcz jedna ważna rzecz.

Drewna egzotycznego, jako drewna bardziej oleistego, nie powinno się kleić na klej jednoskładnikowy tylko na dwuskładnikowy i to dobry.

Niestety cena tego kleju jest zdecydowanie wyższa nawet trzykrotnie :evil: .

Dlatego też pytajcie o całość kosztów razem z chemią i układaniem (za które też niektóre ekipy biorą więcej).

Moim liderem jest Kempas lub Dossier, ale lakierowane (choć olejowane wygląda ładniej)

Pozdrowionka

wszyscy piszą o cenach i walorach estetycznych.

Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć kto takowy parkiet ma co najmniej po 2 sezonach grzewczych?

Pytanie bierze się stąd, że znajomy, który handluje tym parkietem twierdzi, że po ułożeniu parkiet ten ma większą tendencję do zosychania co powoduje, że po 2 latach tworzą się szpary między deskami nawet na 3mm. Czy jest ktoś kto mógłby to zweryfikować?

Sąsiad ma przepiękną egzotyczną klepkę ułożoną na klej na ogrzewaniu podłogowym już ponad 3 lata. Nie pamiętam rodzaju drewna wiem tylko, że egzotyk piękne głębokie kolory od czereśniowego do prawie czarnego przechodzące płynnie. Nigdzie nie widać rozsychania tylko z lakierem mu nie wychodzi bo kupił słaby i po trzech latach już drugi raz będzie cyklinował i malował.

Kilka adresów na drewno (nie sprawdzone)

http://www.egzodrew.com.pl/index-1.htm

http://multitrade.com.pl/asortyment.htm

Sąsiad ma przepiękną egzotyczną klepkę ułożoną na klej na ogrzewaniu podłogowym już ponad 3 lata. Nie pamiętam rodzaju drewna wiem tylko, że egzotyk piękne głębokie kolory od czereśniowego do prawie czarnego przechodzące płynnie. Nigdzie nie widać rozsychania tylko z lakierem mu nie wychodzi bo kupił słaby i po trzech latach już drugi raz będzie cyklinował i malował.

czy nie jest to przypadkiem Jatoba /czyt. szatoba/ ? Jest bardzo podobna do tego o czym piszesz. Spotkałem się z tym drzewem przy okazji zamawiania okienek do naszego domu. Szef firmy ma to u siebie w domu i wygląda przepięknie. Jest to egzotyk 2x twardszy od dębu, występuje w postaci większej klepki oraz desek o długości do 220cm...

Ponieważ bardzo nam się spodobało postanowiliśmy że położymy Jatobe w naszym salonie. Zainteresowanym moge przesłać zdjęcie i namiary na firme, która to układa...

Gość Kosmosik
Mamy badi na podłodze od czerwca (mamy je w większości pomieszczeń). Muszę przyznać, że ta podłoga jest jedną z rzeczy, które lubię najbardziej w moim mieszkaniu, chociaż faktycznie jest dosyć wrażliwa na warunki klimatyczne :-? Z drugiej strony w jesionie znajomych szpary są większe niż u mnie (te u mnie mają najwięcej 1 milimetr) no ale to dopiero pierwszy sezon grzewczy.... no i mam spore te deski. Kupowałam w takiej małej firemce w Konstancinie, która zrobiła wszystko ale drewno było z DLH. Gdybym miała wybierać jeszcze raz, wybrałabym znowu egzotyk :) Acha, moje mieszkanie jest na parterze i pod podłogą biegną rury z ciepłą wodą z kotłowni.

Ja w kwestii tego rozsychania. Na stronie DLH jest sporo informacji na ten temat. Piszą tam, że podłogi z drewna egzotycznego zdecydowanie mniej pracują (zmieniaja swoje wymiary) niż podłogi z drewna bardziej popularnego w Europie (dąb, buk, jesion). Oczywiście zależy to również od materiału. Myślę, że warto poczytać.

Czy te deski barlineckie, o których p[iszecie to wszystko jest naturalne? Czy można gdzieś o tym poczytać? Albo pooglądać na jakiejś stronce?