Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie blaszki do pieczenia?

magpie101

Recommended Posts

Jakich blach uzywacie do pieczenia w swoich piekarnikach elektrycznych?

Chodzi mi o kolor - srebrne czy czarne?

Pytam, bo ja gdy mialam stary piekarnik taki przenosny z targu to wszystko pieklam w srebrnych. W piekarniku do zabudowy dwa placki pieczone w srebrnych blachach byly cale surowe i nie wiem czy to przypadek czy moze do tych piekarnikow nalezy uzywac czarnych.

Srebrne byly niezniszczalne, a czarne po kilku pieczeniach sa porysowane od krojenia i wchodzi na nie rdza, ciagle kupuje nowe, a dodam, ze czarne sa duzo drozsze od srebrnych.

Ja też od jakiegoś czasu używam czarnych. Fakt, rysują się, ale ja używam też papieru do pieczenia. Bez niego musiałabym zmieniać blaszki po każdym pieczeniu. Właśnie muszę kupić nową tortownicę :-?

Myślałam tez o silikonowych, ale nie wiem jak się sprawdzają. Właśnie, może ktoś się wypowie.

Myślałam tez o silikonowych, ale nie wiem jak się sprawdzają. Właśnie, może ktoś się wypowie.

Słyszałam kilka pozytywnych opinii o nich, a ani jednej negatywnej. Tez się przymierzam do kupna, ale się nie moge zdecydowac jaki rozmiar. No niestety one dość drogie są, więc kilku nie kupię :-(

Czy wykladajac papier na blache to smarujecie forme pod papierem i papier pod ciastem tluszczem?

Ja nie smaruje.

A co do form, to na silikonowe tez sie przyczajam juz dlugo i jakos niemoge sie zdecydowac.

Ale mam tez dwie formy takie zielone z wierzchu i ciemne w srodku, niewiem, co to za tworzywo, ale mozna w nich piec bez smarowania tluszczem i nic sie nie przypala ani nie przywiera.

W mojej instrukcji od kuchenki -prócz wskazuwek ile co piec i w jakiej temp. w Poradach Praktycznych napisano:

- zaleca się, prowadzenie wypieków ciast na blachach, stanowiących wyposażenie fabryczne kuchni,

- [...] do wypieku zaleca się stosować blachy w kolorze czarnym, które lepiej przewodzą ciepło i skracają czas pieczenia,

- nie zalecamy do stosowania form i blach o powierzchni jasnej i błyszczącej w przypadku korzystania z nagrzewu konwencjonalnego (grzejnik dolny+górny), stosowanie tego typu form może powodować niedopiekanie spodu ciasta.

Ja osobiscie mam formy -bo mają ciut czasu te srebne, ale też przymierzam się do tych czarnych a o silikonowych czytałam.

Powiem tak -spód podpiekam w piekarniku bo raz sie upiecze a raz nie...

Papier używam do pieczenia i nie smaruję tylko wykładam nim.

Czarne blachy kosztują 2 razy tyle co srebne, wiem, bo miałam kupić tortownicę i zakupiłam srebną -a teraz żałuję, że nie wzięłam tamtej... Bo w użytkowaniu z termoobiegiem przeczytałam, że zabronione.

Poza tym mimo ich smarowania..to widzę, że musze wymienić... jestem uczulona gdy poczuję ciut metalowy smak ciasta - gdy gdzieś ciasto załapie metalu...

W tortownicy, kiedy robię sernik na zimno -to wykładam folią, aby nawet kawalącik nie był odkryty. Aby ciasto miało swój smak...

Jak coś znajdę o silikonowych blaszkach -a czytałam tez dobre opinie, to napiszę... :wink:

Ja piekłam w silikonowych babeczki (kupiłam za jakieś grosze z ciekawości w Lidlu) - rewelacja. Wszystko pięknie odchodzi bez wcześniejszego smarowania, łatwo się myją, nic się nie rysuje. Teraz poluje na większe formy.

A można je wykąpać w zmywarce ???