magpie101 25.11.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Jakich blach uzywacie do pieczenia w swoich piekarnikach elektrycznych?Chodzi mi o kolor - srebrne czy czarne?Pytam, bo ja gdy mialam stary piekarnik taki przenosny z targu to wszystko pieklam w srebrnych. W piekarniku do zabudowy dwa placki pieczone w srebrnych blachach byly cale surowe i nie wiem czy to przypadek czy moze do tych piekarnikow nalezy uzywac czarnych.Srebrne byly niezniszczalne, a czarne po kilku pieczeniach sa porysowane od krojenia i wchodzi na nie rdza, ciagle kupuje nowe, a dodam, ze czarne sa duzo drozsze od srebrnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 25.11.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Ja srebrne, zawsze mi sie upiecze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 25.11.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Ja też od jakiegoś czasu używam czarnych. Fakt, rysują się, ale ja używam też papieru do pieczenia. Bez niego musiałabym zmieniać blaszki po każdym pieczeniu. Właśnie muszę kupić nową tortownicę Myślałam tez o silikonowych, ale nie wiem jak się sprawdzają. Właśnie, może ktoś się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 25.11.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Myślałam tez o silikonowych, ale nie wiem jak się sprawdzają. Właśnie, może ktoś się wypowie. Słyszałam kilka pozytywnych opinii o nich, a ani jednej negatywnej. Tez się przymierzam do kupna, ale się nie moge zdecydowac jaki rozmiar. No niestety one dość drogie są, więc kilku nie kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 25.11.2009 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Ale silikonowych nie ma chyba takich duzych jak zwykle.Co do papieru to nie lubie go uzywac, zawsze zle dopasowuje go do formy.Czy wykladajac papier na blache to smarujecie forme pod papierem i papier pod ciastem tluszczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 25.11.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Czy wykladajac papier na blache to smarujecie forme pod papierem i papier pod ciastem tluszczem? Ja nie smaruje. A co do form, to na silikonowe tez sie przyczajam juz dlugo i jakos niemoge sie zdecydowac. Ale mam tez dwie formy takie zielone z wierzchu i ciemne w srodku, niewiem, co to za tworzywo, ale mozna w nich piec bez smarowania tluszczem i nic sie nie przypala ani nie przywiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 25.11.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Ja też już niczym nie smaruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 26.11.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 W mojej instrukcji od kuchenki -prócz wskazuwek ile co piec i w jakiej temp. w Poradach Praktycznych napisano: - zaleca się, prowadzenie wypieków ciast na blachach, stanowiących wyposażenie fabryczne kuchni, - [...] do wypieku zaleca się stosować blachy w kolorze czarnym, które lepiej przewodzą ciepło i skracają czas pieczenia, - nie zalecamy do stosowania form i blach o powierzchni jasnej i błyszczącej w przypadku korzystania z nagrzewu konwencjonalnego (grzejnik dolny+górny), stosowanie tego typu form może powodować niedopiekanie spodu ciasta. Ja osobiscie mam formy -bo mają ciut czasu te srebne, ale też przymierzam się do tych czarnych a o silikonowych czytałam. Powiem tak -spód podpiekam w piekarniku bo raz sie upiecze a raz nie... Papier używam do pieczenia i nie smaruję tylko wykładam nim. Czarne blachy kosztują 2 razy tyle co srebne, wiem, bo miałam kupić tortownicę i zakupiłam srebną -a teraz żałuję, że nie wzięłam tamtej... Bo w użytkowaniu z termoobiegiem przeczytałam, że zabronione. Poza tym mimo ich smarowania..to widzę, że musze wymienić... jestem uczulona gdy poczuję ciut metalowy smak ciasta - gdy gdzieś ciasto załapie metalu... W tortownicy, kiedy robię sernik na zimno -to wykładam folią, aby nawet kawalącik nie był odkryty. Aby ciasto miało swój smak... Jak coś znajdę o silikonowych blaszkach -a czytałam tez dobre opinie, to napiszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.11.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Ja też już niczym nie smaruję. Też nie smaruję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 26.11.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 moje były srebrne, ale zrobiły się czarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.11.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 moje były srebrne, ale zrobiły się czarne Przemalowałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 26.11.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 moje były srebrne, ale zrobiły się czarne Przemalowałaś nie to ze starości ale ciasta się udają, podobno właśnie dlatego, że blachy "dobrze wypalone" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.11.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 moje były srebrne, ale zrobiły się czarne Przemalowałaś nie to ze starości ale ciasta się udają, podobno właśnie dlatego, że blachy "dobrze wypalone" Ja najbardziej lubię te emaliowane, sztywne. Szkoda, że nie można takich dokupić luzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 26.11.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Ja piekłam w silikonowych babeczki (kupiłam za jakieś grosze z ciekawości w Lidlu) - rewelacja. Wszystko pięknie odchodzi bez wcześniejszego smarowania, łatwo się myją, nic się nie rysuje. Teraz poluje na większe formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.11.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Ja piekłam w silikonowych babeczki (kupiłam za jakieś grosze z ciekawości w Lidlu) - rewelacja. Wszystko pięknie odchodzi bez wcześniejszego smarowania, łatwo się myją, nic się nie rysuje. Teraz poluje na większe formy. A można je wykąpać w zmywarce ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 26.11.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 zaraz sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 26.11.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 O matko wszystko można robić z nimi Mają tyle znaczków na odwrocie że szok Można i zmywać i używać w mikro i w zamrażarce. Nie wolno ich kroić, chlorować, stawiać na palniku gazowym i jeszcze mają jeden znaczek ale go nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 26.11.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 aha chyba ich nie wolno podlączać bezpośrednio do kontaktu z prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 26.11.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Małe sprostowanko -( małż ze mnie się śmieje ) Ten znaczek to znaczy, że nie są przewodnikiem prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.11.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Dzięki za informację. Kiedyś dostałam taką formę, ale zawsze bałam się w tym piec, żeby się nie upiekło razem z zawartością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.