Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja piekę i w srebrnych i w czarnych - różnicy nie widzę jeśli chodzi o jakość wypieków.

wykładam papierem - nie przejmuję się, że nie równo dopasowany - rwę go jak mi wyjdzie i już, niczym nie smaruję.

i standardowo - też przymierzam się do silikonowych i też mam obawy przed wstawieniem tego silikonu do gorącego piekarnika ;-).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/133961-jakie-blaszki-do-pieczenia/page/2/#findComment-3730391
Udostępnij na innych stronach

Byłam na Forum Wizaż i jest tam wątek o blaszkach silikonowych.

 

Cyt.

"ja uzywam form silikonowych. tylko i wylacznie. nie uzywam juz tradycyjnych blaszek [poza ta do muffinek]. w uzytkowaniu sa proste, tak samo jak tradycyjne blachy. nie roztapiaja sie w piekarniku, latwo sie myja. bardzo wygodne w uzytkowaniu [nie trzeba ich wykaldac papierem, wysypywac bulka tarta; nic do nich nie przywiera]. "

 

"Cena tych lepszych foremek wacha się między 60-70 złotych, ale warto zaiwestować i pozbyć się starych rdzewiejących się blach. Moim skromnym zdaniem takie formy to rewelacja w kuchni. "

 

widziałam je w sklepiku oetkera i jest tam w czym wybierać.

 

Szczerze, to nie wiedziałam, że takowy sklep jest - a może nie zwróciłam uwagi :roll:

 

czy to się nie stopi przy tych 200st. w piekarniku?

 

Nie

Nie stopi się. Nic się z ttym nie dzieje. Ani tak bardzo z zewnątrz się nie nagrzewa jak przy normalnej blaszce. Ja też nie wysmarowuję margaryną... No bo czy wysmaruję czy nie... Na to samo mi wychodzi

 

Nu i znalazłam i blaszkach...

Warto przeczytać...

http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081108/DOM01/862276102

 

O i tutaj kolejna opinia z Forum Smaczny .pl

 

Polecam foremki tego rodzaju, latwe w uzyciu , latwe w myciu, a ciasta z nich wyjete wygladaja swietnie, bez zadnych "ubytkow ktore mogly pozostac w foremce". Podajac swoj przepis na babke z ananasem zasugerowalam uzycie tego rodzaju foremki. Jest to ciasto z owocami, wiec sok moglby przywrzec w innej foremce ale napewno nie w silikonowej.

 

Te foremki są rózne, keksówki, na babki, prostokątne itp.

Patrzcie -wydaje mi się, że niedrogie znalazłam :wink:

http://www.muffinki.com/formy-silikonowe,12,5.html

 

A tutaj kolejny sklep internetowy :wink:

 

http://www.genes.pl/cgibin/shop?show=Formy&sort=id&sid=66f83462

 

Aż kuszą mnie te blaszki :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/133961-jakie-blaszki-do-pieczenia/page/2/#findComment-3730673
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za ten wątek. Ja ciast ostatnio nie piekę, ale się właśnie do sylikonowych foremek (bo blachami nie można ich nazwać) przymierzam. Na razie muszę poszukać mat sylikonowych do wypieku ciasteczek (ciasto na pierniki już się sezonuje).
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/133961-jakie-blaszki-do-pieczenia/page/2/#findComment-3731089
Udostępnij na innych stronach

Ja się zdecydowałam juz, że pomału -ale będę sobie zbierać te tylko silikonowe, skoro czarne się rysują, a pamiętam, że nie takie tanie były -podwójny koszt blaszki srebnej -jak blaszka 13 zł -ta prostokątna, to 26 zł. tamta - o taki przykład... :wink:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/133961-jakie-blaszki-do-pieczenia/page/2/#findComment-3731616
Udostępnij na innych stronach

miałam kupić tortownicę i zakupiłam srebną -a teraz żałuję, że nie wzięłam tamtej... Bo w użytkowaniu z termoobiegiem przeczytałam, że zabronione.

 

naprawdę? ja piekę prawie wszystko z termoobiegiem, czasami używam też srebrnych blaszek :oops: , nie wiedziałam, ze nie wolno.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/133961-jakie-blaszki-do-pieczenia/page/2/#findComment-3746000
Udostępnij na innych stronach

Ja pieke wszystko bez termoobiegu i w srebrnych mi nie wychodzi.

 

Co do silikonowych blaszek to sa drogie i ja jeszcze nie spotkalam ich o takich wymiarach jak metalowe. Sa zawsze duzo mniejsze, wiec i przepis bylby do zmiany, i ilosciowo bedzie malo ciasta.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/133961-jakie-blaszki-do-pieczenia/page/2/#findComment-3746338
Udostępnij na innych stronach

Co do silikonowych blaszek to sa drogie i ja jeszcze nie spotkalam ich o takich wymiarach jak metalowe. Sa zawsze duzo mniejsze, wiec i przepis bylby do zmiany, i ilosciowo bedzie malo ciasta.

Myślę, że małe rozmiary to ze względu na ich mało stabilną "konstrukcję".

Ja również zastanawiam się nad zakupem foremek silikonowych. Moje blachy zarówno błyszczące jak i czarne są już do wyrzucenia :cry: Aktualnie ratuję się pergaminem, jednak ja zawsze smarowałam foremkę (brzegi).

Moja mama kiedyś miała blachy aluminiowe - chyba, pomimo tego że były porysowane nic się z nimi nie działo (rdza, metaliczny posmak). Jednak wymieniła piekarnik i blachy już się nie mieściły :evil:

A może ktoś ma jakiś patent na pieczenie bez blachy? I foremki silikonowej! :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/133961-jakie-blaszki-do-pieczenia/page/2/#findComment-3752339
Udostępnij na innych stronach

  • 4 years później...
Mam kilka pytań nie wiem czy dobrze trafiłam... Mianowicie posiadam kilka blaszek ale nie wiem jakie mją wymiary są dość stare i stąd moje pytanie jak je wymierzyc? Po spodzie długość i szerokość czy po górnych krawędziach który wymiar jest prawidlowy... Będe wdzięczna za odpowiedź
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/133961-jakie-blaszki-do-pieczenia/page/2/#findComment-6413271
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...