JANINKI-AMORKI82 27.11.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 ja piekę i w srebrnych i w czarnych - różnicy nie widzę jeśli chodzi o jakość wypieków. wykładam papierem - nie przejmuję się, że nie równo dopasowany - rwę go jak mi wyjdzie i już, niczym nie smaruję. i standardowo - też przymierzam się do silikonowych i też mam obawy przed wstawieniem tego silikonu do gorącego piekarnika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 27.11.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Byłam na Forum Wizaż i jest tam wątek o blaszkach silikonowych. Cyt."ja uzywam form silikonowych. tylko i wylacznie. nie uzywam juz tradycyjnych blaszek [poza ta do muffinek]. w uzytkowaniu sa proste, tak samo jak tradycyjne blachy. nie roztapiaja sie w piekarniku, latwo sie myja. bardzo wygodne w uzytkowaniu [nie trzeba ich wykaldac papierem, wysypywac bulka tarta; nic do nich nie przywiera]. " "Cena tych lepszych foremek wacha się między 60-70 złotych, ale warto zaiwestować i pozbyć się starych rdzewiejących się blach. Moim skromnym zdaniem takie formy to rewelacja w kuchni. " widziałam je w sklepiku oetkera i jest tam w czym wybierać. Szczerze, to nie wiedziałam, że takowy sklep jest - a może nie zwróciłam uwagi czy to się nie stopi przy tych 200st. w piekarniku? Nie Nie stopi się. Nic się z ttym nie dzieje. Ani tak bardzo z zewnątrz się nie nagrzewa jak przy normalnej blaszce. Ja też nie wysmarowuję margaryną... No bo czy wysmaruję czy nie... Na to samo mi wychodzi Nu i znalazłam i blaszkach... Warto przeczytać... http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081108/DOM01/862276102 O i tutaj kolejna opinia z Forum Smaczny .pl Polecam foremki tego rodzaju, latwe w uzyciu , latwe w myciu, a ciasta z nich wyjete wygladaja swietnie, bez zadnych "ubytkow ktore mogly pozostac w foremce". Podajac swoj przepis na babke z ananasem zasugerowalam uzycie tego rodzaju foremki. Jest to ciasto z owocami, wiec sok moglby przywrzec w innej foremce ale napewno nie w silikonowej. Te foremki są rózne, keksówki, na babki, prostokątne itp. Patrzcie -wydaje mi się, że niedrogie znalazłam http://www.muffinki.com/formy-silikonowe,12,5.html A tutaj kolejny sklep internetowy http://www.genes.pl/cgibin/shop?show=Formy&sort=id&sid=66f83462 Aż kuszą mnie te blaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 27.11.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Dzięki za ten wątek. Ja ciast ostatnio nie piekę, ale się właśnie do sylikonowych foremek (bo blachami nie można ich nazwać) przymierzam. Na razie muszę poszukać mat sylikonowych do wypieku ciasteczek (ciasto na pierniki już się sezonuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 27.11.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Ja się zdecydowałam juz, że pomału -ale będę sobie zbierać te tylko silikonowe, skoro czarne się rysują, a pamiętam, że nie takie tanie były -podwójny koszt blaszki srebnej -jak blaszka 13 zł -ta prostokątna, to 26 zł. tamta - o taki przykład... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 03.12.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 miałam kupić tortownicę i zakupiłam srebną -a teraz żałuję, że nie wzięłam tamtej... Bo w użytkowaniu z termoobiegiem przeczytałam, że zabronione. naprawdę? ja piekę prawie wszystko z termoobiegiem, czasami używam też srebrnych blaszek , nie wiedziałam, ze nie wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 03.12.2009 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Ja pieke wszystko bez termoobiegu i w srebrnych mi nie wychodzi. Co do silikonowych blaszek to sa drogie i ja jeszcze nie spotkalam ich o takich wymiarach jak metalowe. Sa zawsze duzo mniejsze, wiec i przepis bylby do zmiany, i ilosciowo bedzie malo ciasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 06.12.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Co do silikonowych blaszek to sa drogie i ja jeszcze nie spotkalam ich o takich wymiarach jak metalowe. Sa zawsze duzo mniejsze, wiec i przepis bylby do zmiany, i ilosciowo bedzie malo ciasta. Myślę, że małe rozmiary to ze względu na ich mało stabilną "konstrukcję". Ja również zastanawiam się nad zakupem foremek silikonowych. Moje blachy zarówno błyszczące jak i czarne są już do wyrzucenia Aktualnie ratuję się pergaminem, jednak ja zawsze smarowałam foremkę (brzegi). Moja mama kiedyś miała blachy aluminiowe - chyba, pomimo tego że były porysowane nic się z nimi nie działo (rdza, metaliczny posmak). Jednak wymieniła piekarnik i blachy już się nie mieściły A może ktoś ma jakiś patent na pieczenie bez blachy? I foremki silikonowej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.12.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Co do silikonowych blaszek... Tak mi przyszło do głowy, że w przypadku sylikonowych foremek nazywanie ich blaszkami brzmi trochę zabawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laura_Ona 11.04.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Mam kilka pytań nie wiem czy dobrze trafiłam... Mianowicie posiadam kilka blaszek ale nie wiem jakie mją wymiary są dość stare i stąd moje pytanie jak je wymierzyc? Po spodzie długość i szerokość czy po górnych krawędziach który wymiar jest prawidlowy... Będe wdzięczna za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.