Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie blaszki do pieczenia?

magpie101

Recommended Posts

ja piekę i w srebrnych i w czarnych - różnicy nie widzę jeśli chodzi o jakość wypieków.

wykładam papierem - nie przejmuję się, że nie równo dopasowany - rwę go jak mi wyjdzie i już, niczym nie smaruję.

i standardowo - też przymierzam się do silikonowych i też mam obawy przed wstawieniem tego silikonu do gorącego piekarnika ;-).

Byłam na Forum Wizaż i jest tam wątek o blaszkach silikonowych.

Cyt.

"ja uzywam form silikonowych. tylko i wylacznie. nie uzywam juz tradycyjnych blaszek [poza ta do muffinek]. w uzytkowaniu sa proste, tak samo jak tradycyjne blachy. nie roztapiaja sie w piekarniku, latwo sie myja. bardzo wygodne w uzytkowaniu [nie trzeba ich wykaldac papierem, wysypywac bulka tarta; nic do nich nie przywiera]. "

"Cena tych lepszych foremek wacha się między 60-70 złotych, ale warto zaiwestować i pozbyć się starych rdzewiejących się blach. Moim skromnym zdaniem takie formy to rewelacja w kuchni. "

widziałam je w sklepiku oetkera i jest tam w czym wybierać.

Szczerze, to nie wiedziałam, że takowy sklep jest - a może nie zwróciłam uwagi :roll:

czy to się nie stopi przy tych 200st. w piekarniku?

Nie

Nie stopi się. Nic się z ttym nie dzieje. Ani tak bardzo z zewnątrz się nie nagrzewa jak przy normalnej blaszce. Ja też nie wysmarowuję margaryną... No bo czy wysmaruję czy nie... Na to samo mi wychodzi

Nu i znalazłam i blaszkach...

Warto przeczytać...

http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081108/DOM01/862276102

O i tutaj kolejna opinia z Forum Smaczny .pl

Polecam foremki tego rodzaju, latwe w uzyciu , latwe w myciu, a ciasta z nich wyjete wygladaja swietnie, bez zadnych "ubytkow ktore mogly pozostac w foremce". Podajac swoj przepis na babke z ananasem zasugerowalam uzycie tego rodzaju foremki. Jest to ciasto z owocami, wiec sok moglby przywrzec w innej foremce ale napewno nie w silikonowej.

Te foremki są rózne, keksówki, na babki, prostokątne itp.

Patrzcie -wydaje mi się, że niedrogie znalazłam :wink:

http://www.muffinki.com/formy-silikonowe,12,5.html

A tutaj kolejny sklep internetowy :wink:

http://www.genes.pl/cgibin/shop?show=Formy&sort=id&sid=66f83462

Aż kuszą mnie te blaszki :wink:

miałam kupić tortownicę i zakupiłam srebną -a teraz żałuję, że nie wzięłam tamtej... Bo w użytkowaniu z termoobiegiem przeczytałam, że zabronione.

naprawdę? ja piekę prawie wszystko z termoobiegiem, czasami używam też srebrnych blaszek :oops: , nie wiedziałam, ze nie wolno.

Ja pieke wszystko bez termoobiegu i w srebrnych mi nie wychodzi.

Co do silikonowych blaszek to sa drogie i ja jeszcze nie spotkalam ich o takich wymiarach jak metalowe. Sa zawsze duzo mniejsze, wiec i przepis bylby do zmiany, i ilosciowo bedzie malo ciasta.

Co do silikonowych blaszek to sa drogie i ja jeszcze nie spotkalam ich o takich wymiarach jak metalowe. Sa zawsze duzo mniejsze, wiec i przepis bylby do zmiany, i ilosciowo bedzie malo ciasta.

Myślę, że małe rozmiary to ze względu na ich mało stabilną "konstrukcję".

Ja również zastanawiam się nad zakupem foremek silikonowych. Moje blachy zarówno błyszczące jak i czarne są już do wyrzucenia :cry: Aktualnie ratuję się pergaminem, jednak ja zawsze smarowałam foremkę (brzegi).

Moja mama kiedyś miała blachy aluminiowe - chyba, pomimo tego że były porysowane nic się z nimi nie działo (rdza, metaliczny posmak). Jednak wymieniła piekarnik i blachy już się nie mieściły :evil:

A może ktoś ma jakiś patent na pieczenie bez blachy? I foremki silikonowej! :lol:

• 4 years później...
Mam kilka pytań nie wiem czy dobrze trafiłam... Mianowicie posiadam kilka blaszek ale nie wiem jakie mją wymiary są dość stare i stąd moje pytanie jak je wymierzyc? Po spodzie długość i szerokość czy po górnych krawędziach który wymiar jest prawidlowy... Będe wdzięczna za odpowiedź