Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Glazura na starą glazurę - jakie grunty, jaki klej

Recommended Posts

Czy ktoś ma sprawdzoną w praktyce jakąś technologię kładzenia glazury na starą glazurę?

bo niby każdy producent chwali się że kleje wysokoelastycze...

Ale mi chodzi o coś już wypróbowanego co zdaje na pewno egzamin.

Fachowiec który będzie mi to kładł już to robił, ale w Niemczech i tam używał jakiegoś gruntu jakby z piaskiem który dawał chropowata fakturę.

Szukam czegoś takiego.

Na razie znalazłem Atlas Prestige "Grunt na niechłonne podłoża" w leroy merlin

Ktoś próbował ten produkt?

W marcu 2008 zarówno na podłodze w kuchni i przedpokoju, jak i w łazience, kładliśmy nowe kafle na stare. Do tej pory nic absolutnie się nie dzieje, mimo bardzo intensywnego użytkowania tych pomieszczeń. Mam tu na myśli szczególnie łazienkę - na stare płytki kładliśmy płytki w wymiarze 30x60 cm. Wszystko trzyma się idealnie.

Zastosowane materiały to klej ceresit CM17 oraz grunt (łazienka) CN 94.

wiosną robiłem rodzicom kuchnię: glazura na ścianach i terakota na podłodze połozyłem na starych płytkach, jako ze to kuchnia wiec je porządnie umyliśmy, na to grunt cekol GS-82 (to właśnie taki z ziarenkami, poprawiający przyczpność), po wyschnięciu płytki klejone na wysokoelastyczny cekol c-11 (we właściwościach ma wymienione klejenie na stare płytki), jak do tej pory wszystko trzyma bez zarzutu

hmmmm.....

postawmy sprawę na nogi...

a czemu tak???

IMHO zbicie istniejących płytek nie jest specjalnie koszto/pracochłonne...

a jednak jest to tak jakby odnoszę wrażenie bardziej po Bożemu....

bo mniej bałaganu, i nie trzeba równać potem podłoża,

a tak mam równą powierzchnię do kładzenia,

stare płytki trzymają się pancernie

Ja polecam sopro

http://pl-pl.sopro.com/products/tfp/prace%20glazurnicze/index.html

I wiecie z tego najdroższego kleju wykonuję tylko warstwę zczepną sprawdzone 100%

No chyba że klient ma sporo kaski do wydania a tacy są że jak pytałem jaki materiał odpowiedź była najlepszy !

Rozumiem że masz na myśli ten grunt:

http://pl-pl.sopro.com/products/tfp/prace%20glazurnicze/ghb/grundierung/10873/hps_673.html

a potem to już dobry klej elastyczny nie koniecznie sopro