Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacje poza lokalem, a ochrona ubezpieczeniowa

Andrzej_MD

Recommended Posts

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość, szczególnie jeśli ten temat był już gdzieś poruszany (szukałem, ale nie znalazłem)

Zgodnie z jedną z interpretacji zapisów ustawy o własności lokali mieszkalnych (która akurat trafia do mojego przekonania) do części wspólnych nieruchomości nie zaliczymy tej części instalacji (CO, elektrycznej, wodnej etc.), która służy wyłącznie do użytku właścicieli danego lokalu.

Z kolei polisy ubezpieczeniowe mieszkań (w tym OC) zazwyczaj obejmują te instalacje, które znajdują się w obrębie murów danego lokalu.

Wydaje się iż w połączeniu te dwa fakty dają taki efekt, że jeżeli awarii ulegnie rura CO/wodna lub przewód elektryczny znajdujący się poza moim lokalem, ale jednak nie będący częścią nieruchomości wspólnej (bo to co jest poza zaworem/wodomierzem/licznikiem elektrycznym służy wyłącznie mi) to szkoda taka nie jest objeta ani polisą Wspólnoty Mieszkaniowej, ani polisą mojego Lokalu. Alternatywnie może powstawać niebezpieczeństwo regresu towarzystwa ubezpieczeniowego - wystawcy polisy części wspólnych budynku, w stosunku do właścicieli mieszkania, których instalacje spowodowały szkodę.

Poradźcie mi proszę - czy powyższe rozumowanie jest zasadne

a jeśli tak to czy Wspólnota Mieszkaniowa może podjąć stosowną uchwałę na podstawie której właściciele lokali mogą przenieść własność tych "granicznych" części instalacji na wspólnotę, tak, aby znalazły się one w zakresie polisy ubezpieczeniowej Wspólnoty Mieszkaniowej.

Czy tego typu cesja powinna zostać dokonana w formie aktu notarialnego?

A może jest jakiś inny trick, który pozwala rozwiązać ten problem.

Z góry dziękuję.

pzdr.

A.D.

I żeby jeszcze trochę skomplikować...

pod budynkiem jest lokal użytkowy - garaż, który stanowi

współwłasność w częściach ułamkowych osób, które wykupiły miejsca

garażowe.

do garażu prowadzi podjazd

czy Waszym zdaniem skoro podjazd - służy tylko właścicielom lokalu

użytkowego - garażu należy do części wspólnej nieruchomości?

w związku z tym pytanie - kto odpowiada za ten podjazd - cała

wspólnota (i co za tym idzie jej polisy ubezpieczeniowe) - czy tylko

współwłaściciele garażu (te dwie grupy nie są tożsame).