Andrzej_MD 25.11.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość, szczególnie jeśli ten temat był już gdzieś poruszany (szukałem, ale nie znalazłem) Zgodnie z jedną z interpretacji zapisów ustawy o własności lokali mieszkalnych (która akurat trafia do mojego przekonania) do części wspólnych nieruchomości nie zaliczymy tej części instalacji (CO, elektrycznej, wodnej etc.), która służy wyłącznie do użytku właścicieli danego lokalu. Z kolei polisy ubezpieczeniowe mieszkań (w tym OC) zazwyczaj obejmują te instalacje, które znajdują się w obrębie murów danego lokalu. Wydaje się iż w połączeniu te dwa fakty dają taki efekt, że jeżeli awarii ulegnie rura CO/wodna lub przewód elektryczny znajdujący się poza moim lokalem, ale jednak nie będący częścią nieruchomości wspólnej (bo to co jest poza zaworem/wodomierzem/licznikiem elektrycznym służy wyłącznie mi) to szkoda taka nie jest objeta ani polisą Wspólnoty Mieszkaniowej, ani polisą mojego Lokalu. Alternatywnie może powstawać niebezpieczeństwo regresu towarzystwa ubezpieczeniowego - wystawcy polisy części wspólnych budynku, w stosunku do właścicieli mieszkania, których instalacje spowodowały szkodę. Poradźcie mi proszę - czy powyższe rozumowanie jest zasadne a jeśli tak to czy Wspólnota Mieszkaniowa może podjąć stosowną uchwałę na podstawie której właściciele lokali mogą przenieść własność tych "granicznych" części instalacji na wspólnotę, tak, aby znalazły się one w zakresie polisy ubezpieczeniowej Wspólnoty Mieszkaniowej. Czy tego typu cesja powinna zostać dokonana w formie aktu notarialnego? A może jest jakiś inny trick, który pozwala rozwiązać ten problem. Z góry dziękuję. pzdr. A.D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_MD 26.11.2009 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 I żeby jeszcze trochę skomplikować... pod budynkiem jest lokal użytkowy - garaż, który stanowi współwłasność w częściach ułamkowych osób, które wykupiły miejsca garażowe. do garażu prowadzi podjazd czy Waszym zdaniem skoro podjazd - służy tylko właścicielom lokalu użytkowego - garażu należy do części wspólnej nieruchomości? w związku z tym pytanie - kto odpowiada za ten podjazd - cała wspólnota (i co za tym idzie jej polisy ubezpieczeniowe) - czy tylko współwłaściciele garażu (te dwie grupy nie są tożsame). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts