poga 25.11.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Witam Niestety jestem zmuszony zmienić kierownika budowy, ale po kolei w trakcie budowy dowiedziałem się, iż mój kierownik próbował mnie oszukać (naciągnąć) sprawdziłem i okazał się to fakt co zresztą mu udowodniłem, dowiedziałem się że rezygnuje z funkcji kierownika budowy i właśnie złożył takie papiery do PINB i zostałem bez kierownika, na razie nic nie wpisał w dzienniku budowy a ja szukam nowego i tu pytanie czy ja coś muszę zgłaszać bo defakto narazie nie mam nowego co z budową czy mam jakieś terminy w związku z tym iż obecny kierownik nie dał mi szansy na poszukanie nowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 25.11.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 art. 44 Prawa budowlanegoArt. 44. 1. Inwestor jest obowiązany bezzwłocznie zawiadomić właściwy organ o zmianie: 1) kierownika budowy lub robót. Więc zrób to bezwłocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poga 25.11.2009 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 No tak tylko ja szukam nowego a stary już zgłosił że rezygnuje! Więc na razie nie mam kogo zgłosić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 25.11.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Parę postów niżej jest temat : zmiana kierownika budowy. Jest tam podany dobry sposób na takie sytuacje. Weź dziennik budowy i jako inwestor napisz, iż w związku z rezygnacją kierownika budowy wstrzymujesz prace budowlane do czasu przejęcia obowiązków przez nowego kierownika. A starego kierownika jeśli nie dokonał odpowiedniego wpisu do dziennika możesz pogrążyć. Proponuje lekturę prawa budowlanego ze szczególnym zwróceniem uwagi na artykuł 22, art 42 ust 1, art 95 oraz ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 czerwca 2002 r. w sprawie dziennika budowy, montażu i rozbiórki, tablicy informacyjnej oraz ogłoszenia zawierającego dane dotyczące bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia § 6 ust 4. Jeżeli w trakcie wykonywania robót budowlanych następuje zmiana kierownika budowy, kierownika robót, inspektora nadzoru inwestorskiego lub projektanta sprawującego nadzór autorski, w dzienniku budowy dokonuje się wpisu określającego stan zaawansowania i zabezpieczenia przekazywanej budowy, rozbiórki lub montażu. Wpis ten potwierdza się datą i podpisami osoby przekazującej i przejmującej obowiązki Z tego samego rozporządzenia § 9. 1. Do dokonywania wpisów w dzienniku budowy upoważnieni są: 1)inwestor, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 27.11.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Dokładnie. Z dniem rezygnacji kierownika z funkcji powinna zostać wstrzymana budowa z właściwym wpisem do dziennika. Twój dawny kierownik jest nieodpowiedzialny, co zakrawa o skłaonności samobójcze. Ja gdybym rezygnował z kierowania budową, najpierw wstrzymałbym budowę, potem złożył papiery do nadzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 27.11.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Z tego co ja wiem to do nadzoru kierownik nic nie pisże że rezygnuje. Ważny jest wpis do dziennika budowy i data rezygnacji. W Nadzorze inwestor zgłasza nowego kierownika jego oświadczenie i papiery z izby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 27.11.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 No tak, ale nie może być na budowie "bezkrólewia" kierownik nie może ot tak zniknąć i nigdzie tego nie odnotować - w takiej sytuacji wciąż jest kierownikiem budowy i odpowiada za jej prowadzenie i bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poga 27.11.2009 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 No więc na dzień dzisiejszy wygląda to tak że mam wpis kierownika że on rezygnuje i teraz czy ja mam wpisać że wstrzymuje do czasu powołania nowego, czy to nie spowoduje że inspektorat mi zatrzyma budowę i potem będę musiał starać się o ponowne wszczęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 27.11.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 § 6 ust 4. Jeżeli w trakcie wykonywania robót budowlanych następuje zmiana kierownika budowy, kierownika robót, inspektora nadzoru inwestorskiego lub projektanta sprawującego nadzór autorski, w dzienniku budowy dokonuje się wpisu określającego stan zaawansowania i zabezpieczenia przekazywanej budowy, rozbiórki lub montażu. Wpis ten potwierdza się datą i podpisami osoby przekazującej i przejmującej obowiązki Chyba nie przeczytałeś tego co napisałam wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poga 27.11.2009 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Trochę nie rozumiem, ale o co mi chodzi, a o to że obecny kierownik napisał że z dniem XX rezygnuje i przekazuje inwestorowi, i teraz pytanie czy ja mam napisać teraz że do czasu powołania nowego kierownika wstrzymuję budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 27.11.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Ponieważ kierownik dał ciała, to twój wpis o treści:"w zawiązku z rezygnacją kierwonika budowy wstrzymuję prace budwolane do dnia powołania nowego kierownika budowy" jest jedynym mozliwym rozwiązaniemStary kierownik zgodnie z prawem powinien wpisać stan zaawansowania budowy i zabezpieczenia budowy oraz przekazać swoje obowiązki następcy.Szukaj szybko następcy bo jak nie daj boże coś na budowie stanie to masz przechlapane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poga 27.11.2009 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 No to wiem na czym stoję dziękuję, kierownika nie będzie 6 dni według dat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts