Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana kierownika budowy (PILNE)

poga

Recommended Posts

Witam

Niestety jestem zmuszony zmienić kierownika budowy, ale po kolei w trakcie budowy dowiedziałem się, iż mój kierownik próbował mnie oszukać (naciągnąć) sprawdziłem i okazał się to fakt co zresztą mu udowodniłem, dowiedziałem się że rezygnuje z funkcji kierownika budowy i właśnie złożył takie papiery do PINB i zostałem bez kierownika, na razie nic nie wpisał w dzienniku budowy a ja szukam nowego i tu pytanie czy ja coś muszę zgłaszać bo defakto narazie nie mam nowego co z budową czy mam jakieś terminy w związku z tym iż obecny kierownik nie dał mi szansy na poszukanie nowego?

Parę postów niżej jest temat : zmiana kierownika budowy.

Jest tam podany dobry sposób na takie sytuacje.

Weź dziennik budowy i jako inwestor napisz, iż w związku z rezygnacją kierownika budowy wstrzymujesz prace budowlane do czasu przejęcia obowiązków przez nowego kierownika.

A starego kierownika jeśli nie dokonał odpowiedniego wpisu do dziennika możesz pogrążyć.

Proponuje lekturę prawa budowlanego ze szczególnym zwróceniem uwagi na artykuł 22, art 42 ust 1, art 95

oraz

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 26 czerwca 2002 r.

w sprawie dziennika budowy, montażu i rozbiórki, tablicy informacyjnej oraz ogłoszenia zawierającego dane dotyczące bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia

§ 6 ust

4. Jeżeli w trakcie wykonywania robót budowlanych następuje zmiana kierownika budowy, kierownika robót, inspektora nadzoru inwestorskiego lub projektanta sprawującego nadzór autorski, w dzienniku budowy dokonuje się wpisu określającego stan zaawansowania i zabezpieczenia przekazywanej budowy, rozbiórki lub montażu. Wpis ten potwierdza się datą i podpisami osoby przekazującej i przejmującej obowiązki

Z tego samego rozporządzenia

§ 9. 1. Do dokonywania wpisów w dzienniku budowy upoważnieni są:

1)inwestor,

Dokładnie. Z dniem rezygnacji kierownika z funkcji powinna zostać wstrzymana budowa z właściwym wpisem do dziennika. Twój dawny kierownik jest nieodpowiedzialny, co zakrawa o skłaonności samobójcze. Ja gdybym rezygnował z kierowania budową, najpierw wstrzymałbym budowę, potem złożył papiery do nadzoru.

No więc na dzień dzisiejszy wygląda to tak że mam wpis kierownika że on rezygnuje i teraz czy ja mam wpisać że wstrzymuje do czasu powołania nowego, czy to nie spowoduje że inspektorat mi zatrzyma budowę i potem będę musiał starać się o ponowne wszczęcie?

§ 6 ust

4. Jeżeli w trakcie wykonywania robót budowlanych następuje zmiana kierownika budowy, kierownika robót, inspektora nadzoru inwestorskiego lub projektanta sprawującego nadzór autorski, w dzienniku budowy dokonuje się wpisu określającego stan zaawansowania i zabezpieczenia przekazywanej budowy, rozbiórki lub montażu. Wpis ten potwierdza się datą i podpisami osoby przekazującej i przejmującej obowiązki

Chyba nie przeczytałeś tego co napisałam wcześniej.

Trochę nie rozumiem, ale o co mi chodzi, a o to że obecny kierownik napisał że z dniem XX rezygnuje i przekazuje inwestorowi, i teraz pytanie czy ja mam napisać teraz że do czasu powołania nowego kierownika wstrzymuję budowę?

Ponieważ kierownik dał ciała, to twój wpis o treści:

"w zawiązku z rezygnacją kierwonika budowy wstrzymuję prace budwolane do dnia powołania nowego kierownika budowy" jest jedynym mozliwym rozwiązaniem

Stary kierownik zgodnie z prawem powinien wpisać stan zaawansowania budowy i zabezpieczenia budowy oraz przekazać swoje obowiązki następcy.

Szukaj szybko następcy bo jak nie daj boże coś na budowie stanie to masz przechlapane.