Gość ar 13.01.2004 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Jakiej grubości stryropianu użyć do ocieplenia konstrukcji szkieletowej ?Czy jego grobość zależna też jest od sposobu montażu (ryflowany lub przyklejany na paskach o gr. 1 cm) ?Niektórzy radzą styropian 8 cm, inni 5 cm.Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 14.01.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Czy można wiarygodnie stwierdzić jakość, a tym samym przydatność drewna na konstrukcje przed zakupem? Możnaby wówczas uzależnić odbiór towaru od jego oceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojt 14.01.2004 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Myślę, że nie ma co uzalężniać jakości od ceny w momencie odbioru materiału. Jeśli mój materiał odstępował by jakości od tej zapisanej w zamówieniu (lub innej formie umowy) to po prostu bym go nie wziął. Obawiał bym się o swój dom w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 14.01.2004 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Odbiór nie od ceny tylko oceny czyli jak do bani to nie biorę. Tylko jak to sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 15.01.2004 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Poprostu zakupić drewno u sprawdzonego producenta czy dystrybutora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profesor s 17.01.2004 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Wojt.Czy już zdecydowałeś się na technologię budowy domu ?Jeśli tak to dlaczego - jestem ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Emigrant 18.01.2004 02:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 a ja mysle ze stosuje sie drewno takie jakie jest pod reka, jakie wystepuje na danym rejonie (transport podraza) a potem sie dorabia do tego teorie jakie jest lepsze i tyle przeciez goral nie bedzie wozil drzewa znad morza Zgadzam sie z Tybero.W USA czy Kanadzie nikt zwraca na to uwagi.Idzie do sklepu i kupuje material na dom.Najczesciej jest to sosna.Drewno impregnowane stosuje tylko jako pierwsze belki podwalinowe lub belki stykajace sie z betonem lub gruntem, lub na poludniu Ameryki gdzie drewno narazone jest na szkodniki np. mrowki(Floryda).Material czasami jest takiego stanu ,ze w Polsce anstwo budujacy tym stylem nie chcieliby na niego spojrzec.Nieraz lezy kilka dni na deszczu i nikt tym sie nie przejmuje.Sinica jest na porzadku dziennym.Amerykanie przyjeli pewna zasade aby oszukac klienta,w wiekszosci maluja deski aby ukryc sinice i inne uszkodzenie.Jest to tez sposob . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Emigrant 18.01.2004 02:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Cos mnie wyrzucilo ,dokoncze moje mysli na powyzszy temat.Budowa domu tym stylem jest bardzo prosta o ile stawiajacy trzyma sie pewnych zelaznych lub drewnianych zasad .Widze ,ze w Europie i Polsce ludzie troszke boja sie tego stylu i za wszelka cene chca bardzo duzo wiedziec czytajac lub opierajac sie na wypowiedziach ludzi nie zawsze kompetentnych(nie chce i nie obrazam zadnego FORUMOWICZA wprost przeciwnie chyle czola za fachowosc wypowiedzi na stronach forum)Tutaj tzn.w Ameryce jest to o tyle prostota budowania,ze wszystko jest znormalizowane pod tym wzgledeml nawet pralki itp.Zastanawiam sie czy przy dzisiejszych cenach drewna w Polsce i braku odpowiednich fachowych wykonawcow (chodzi mi o ilosc firm posrod ,ktorych mozna by wynajac najlepsza) jest to oplacalne.Kiedys wyliczylem sobie,ze domek ok.120m2 jest tanszy w YTONG-u jak w systemie szkieletowym.Byc moze teraz realia sie zmienily .Chetnie wyslucham panstwa opinii na ten temat.pozwolilem sobie zabrac glos w tej sprawie poniewaz buduje juz kilkam lat te domki i moja fascynacja nimi minela ale........o gustach sie nie dyskutuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 18.01.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Emigrant,masz rację. W Stanach buduje się z drewna, które w Polsce na budowie by nie przeszło. Ale to inne specyfika budowania i inna mentalność.Po pierwsze - w Stanach większość domów budowana jest na sprzedaż, a nie na indywidualne zlecenie. Stąd inwestorzy nie widzą co jest w ścianie. U nas większość domów buduje się na zlecenie indywidualne, co powoduje że inwestor na bieżąco kontroluje budowę. Oczywiście, uważam, że jest to chore; inwestor winien wybierać firmę, co do której będzie miał zaufanie i jej całkowicie oddać budowę i nie zawracać wykonawcy głowy. Po drugie - w Stanach nikt nie buduje domu na trzysta - czterysta lat. Jak zapewnie wiesz w Stanach średnio co 5-7 lat zmienia się miejsca zamieszkania. A tyle lat postoi dom zbudowany z byle jakiego drewna. W Polsce nikt nie buduje na kilka lat stąd zwraca się jednakj uwagę na jakość drewna.Po trzecie - w Stanach kupisz drewno do budowy domu w każdym budowlanym supermarkiecie. U nas niestety jest tylko kilku producentów drewna z przeznaczeniem na konstrukcję domów szkieletowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 19.01.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Producent sprawdzony czy nie ja bym wolał obiektywnie móc ocenić czy ktoś nie robi mnie w balona. Dlatego uparcie pytam - czy jest obiektywna metoda ocenienia drewna tak, abu mieć pewność jego jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 23.01.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Polecam - http://szkielet.com.pl/pismo/artykuly/wizualna_kontrola_tarcicy.shtmlMożna się samemu pobawić w ocenianie jakości tarcicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 23.01.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 OK. To mi wystarczy . Widzę że metoda jest, może tylko trochę złożona ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts