Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena instalacji CO pomorskie

flatronka

Recommended Posts

panowie i panie jesteśmy załamani, dostaliśmy wycenę kompletnej instalacji CO o to szczegóły (domek 150 m2)

1.Grzejniki Korado Radik

Piwnica

Pom. Gosp. 22 600*1400 1szt

Suszarnia 22 600*1200 1szt

Klatka schodowa 11 900*500 1szt

Parter

Garaż 10 600*1200 2szt

Salon 11 500*1000 2szt

22 600*1400 1szt

Piętro

Sypialnia*2 22 600*1600 2szt

Pokój 22 600*1000 1szt

Wszystkie grzejniki wraz z zaworami oraz głowicami termostatycznymi Danfoss

2.Grzejniki łazienkowe typ podwójna drabinka, białe

500*720 1szt

500*1200 1szt

Grzejniki wraz z zaworami zasilającymi termostatycznymi oraz powrotnymi i głowicami termostatycznymi Danfoss

3.Instalacja CO + ogrzewanie podłogowe(wiatrołap, hall, kuchnia, łazienki,) – system Rehau – polietylen sieciowany z barierą antydyfuzyjną, montowany na zasadzie tulei zaprasowywanej wraz z osprzętem kpl , w kotłowni rury i kształtki miedziane, folia ekranująca alu,osprzęt podłogówki(pompy, mieszacze, szafki, zawory itp)

4.Instalacja CWU+ZWU – system Rehau – polietylen sieciowany szokowany termicznie montowany na zasadzie tulei zaprasowywanej, cyrkulacja CWU, 2* wyjście ogrodowe

5.Instalacja kanalizacyjna – rury i kształtki z polipropylenu, kratka ściekowa metalowa(kotłownia+garaż),

6. Kotłownia - kocioł gazowy Viessmann Vitodens 100W 1F z wymiennikiem Vitocell 120l, wyposażenie kotłowni kpl (pompy, zawory itp.), termostat tygodniowy radiowy Euroster 2006TX, wkład kominowy współosiowy

7.Montaż wraz z I uruchomieniem kotła

Całkowity koszt inwestycji brutto 35.100,-zł(7%vat)

Dodatkowo proponuję stelaże podtynkowe do WC(Geberit/Grohe) w cenie 650,-zł/szt brutto(7%vat) wraz z montażem oraz grzałki do grzejników drabinkowych na okres letni w cenie 160,-/szt brutto.

Istnieje możliwość wykonania kpl przyłącza gazowego wraz z dokumentacją kpl oraz odbiorami w cenie 4.500,-zł brutto (7%vat)

Oferta ważna 30 dni.

Oferta nie obejmuje kosztów prac murarskich po wykonaniu zadania.

jesteśmy załamani czy naprawdę musi być tak drogo ??

dostaliśmy również wycenę instalacji szwedzkiej PC glikol woda. Różnica w cenie 15 tyś więcej na PC. Byliśmy również w dwóch innych firmach i czekamy jeszcze na wyceny. wychodzi na to, że jak mam zapłacić 35 tyś za instalację CO + 4,5 tyś za instalację gazu w domu, to będziemy się raczej skłaniali na podpisanie umowy z firmą instalującą pompę ciepła. wycena jaką zaprezentowałem powyżej jest dla nas jak z kosmosu :) . Co o tym myślicie?

pozdrawiamy

jesteśmy załamani czy naprawdę musi być tak drogo ??

dostaliśmy również wycenę instalacji szwedzkiej PC glikol woda. Różnica w cenie 15 tyś więcej na PC. Byliśmy również w dwóch innych firmach i czekamy jeszcze na wyceny. wychodzi na to, że jak mam zapłacić 35 tyś za instalację CO + 4,5 tyś za instalację gazu w domu, to będziemy się raczej skłaniali na podpisanie umowy z firmą instalującą pompę ciepła.

a ta wycena na PC to razem z całą instalacją ogrzewania podłogowego w domu? czy sam odwiert + PC?

Wydałem na CO z kotłem i kotłownią około 55k pln więc te ceny mnie nie szokują.

a ta wycena na PC to razem z całą instalacją ogrzewania podłogowego w domu? czy sam odwiert + PC?

Wydałem na CO z kotłem i kotłownią około 55k pln więc te ceny mnie nie szokują.

wycenę jaką dostałem, jest to PC Therma szwedzka koszt to 42 524 jest to koszt pompy uruchomienie zrobienie kolektora poziomego, instalacja , jednym słowem wszystko oprócz podłogówki. jest możliwość kupienia od tej firmy planów na podłogówkę w moim domu i wykonania sobie jej samemu.

No nie tak wszystko, bo tam jeszcze miałaś CWU, ZWU i kanalizę, jeżeli doliczysz do tego jeszcze podłogówkę na 150 m2, to wyjdzie Ci kwota mniej więcej taka lub większa od tej, którą wydał pierwek. Te 35 tyś to wcale nie jest jakiś kosmos, chociaż myślę, że mimo wszystko można z tego trochę zejść. Weź jeszcze ofertę od innego hydraulika. A tak poza tym to z jakiej miejscowości jesteś?

No nie tak wszystko, bo tam jeszcze miałaś CWU, ZWU i kanalizę, jeżeli doliczysz do tego jeszcze podłogówkę na 150 m2, to wyjdzie Ci kwota mniej więcej taka lub większa od tej, którą wydał pierwek. Te 35 tyś to wcale nie jest jakiś kosmos, chociaż myślę, że mimo wszystko można z tego trochę zejść. Weź jeszcze ofertę od innego hydraulika. A tak poza tym to z jakiej miejscowości jesteś?

PC o której mowa ma zasobnik CWU o pojemności 180l jak dla nas styka (2 osoby). kanalizę ok trzeba robić i zapłacić za nią. Chodzi mi tylko o koszt porównania cenowego. Myślę tak, że jak przyjmę tą ofertę za 35 tyś doliczę do tego instalację gazową za 4,5tyś, w układ CO chciałem wpiąć kominek z płaszczem wodnym aby zmniejszyć koszt ogrzewania gazowego (kotłownia w salonie) to wydatek 10-12 tyś, podliczając to wszystko robi się ładna sumka. Przy PC rezygnuję z gazu 4,5 tyś odchodzi, odchodzi również 10-12tyś za kominek z płaszczem, kupimy tylko jakiś rekreacyjny za 1,5-2 tyś.Wiadomo instalacja PC wychodzi drożej, ale nie odbiega znacząco od tej oferty. Zawsze można zastanowić się nad ofertą polskich PC na pewno będzie taniej. Wychodzi na to, że czas zwrotu pieniążków zainwestowanych w PC wcale nie jest taki długi. I tak jak na razie mam mętlik w głowie czekamy z niecierpliwością na następne oferty mają być w przyszłym tyg. Jesteśmy z pruszcza gdańskiego.