michal.bdg 25.11.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Mam prośbę do osób które budowały garaż 2 stanowiskowy w bryle budynku. LICZYŁ KTOŚ KOSZTA POSIADANIA GARAŻU. Planuję 6x6. Przy dachu 30 stopni daje ok. 50 m. powierzchni, czyli ok.2500 PLN za dachówki. Brama 5m ok4500-5000 PLN. Ma ktoś moze pozostałe wyliczenia np. % wkład więźby ocieplenie, wylewki robocizna, itp.-z góry dziękuję za pomoc w imieniu swoim oraz pozostałych forumowiczów zgłębiających ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 25.11.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 jakbym wszystko liczył to bym nawet nie zaczął budowy domu, a powoli już kończę - nie stresuj się tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 25.11.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Lepiej stresować się teraz niż gdy skończą się pieniądze z kolejnej transzy kredytu. Podpisuję się pod pytaniem michala - sam zastanawiam się nad przeprojektowaniem garażu na 2 stanowiska, ale jeśli takie powiększenie miałoby mnie kosztować 20k to wolałbym te kasę wpakować w wentylację mechaniczną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 25.11.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Mój największy błąd jak na razie to, że nie zrobiłem garażu dwustanowiskowego , nawet nie z myślą o stawianiu w nim dwóch samochodów, ale innych ważnych rzeczy Oczywiście wyjdzie drożej, bo przecież zwiększasz powierzchnię i to nie tylko garażu ale i poddasza, mimo wszystko uważam jednak że warto. Może w następnym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 25.11.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 mam garaz wolno stojacy na jedno autko koszta 15 tysiakow i nigdy wiecej takiego malego garazu mam teraz w domu wbudowany na dwa autka brama podwojna bo mam waska dzialke i teraz to jest wygoda wszystko sie miesci chociaz autko jeszcze nie dom nie skonczony a garaz sluzy jako magazyn i kuchnia i przebieralnia i salon rozrywkowy niewane ile to bedzie jeszcze kosztowac drogi raz tez bym budowal dustanowiskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.11.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Garaż 2 stanowiskowy kosztuje trochę wiecej niż 1 stanowiskowy :):) (a kto by to liczył ? 6x6 = 36 .Przy moim dachu 30 stopni nadal to jest 36 mkw i 90 m3 kubatury. To tyle płytek, kleju, ileś farby, ocieplenia, wieksza brama - ale liczyć to ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 25.11.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 nię sądzę, żeby dało się jakoś uogólnić procent różnicy w koszcie garażu jedno- i dwustanowiskowego, sporo zależy od układu,poza tym garaż to nie tylko (choć i nie zawsze) powierzchnia na samochód - tworzy się bowiem powierzchnia mieszkalna lub rekreacyjna nad garażem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 26.11.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Mój współinwestor też nie chciał garażu na 2 samochody, bo jak twierdził za dużo by to kosztowało (poza tym moje prawo jazdy i drugie auto było dopiero w planach) A teraz mieszkamy, auta 2, oba pod chmurką bo mały garaż zawalony rupieciami i już nie raz wspomniał, że żałuje iż nie zgodził się na dwustanowiskowy jak go wtedy namawiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon_J 26.11.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Lepiej zrobic garaz dwustanowiskowy i pomieszkac rok z zarowkami na kablach zamiast lamp niz pozniej przez wiele lat zalowac, ze zrobilo sie za maly garaz. O ile zarowki mozna dosc latwo zastąpic lampami o tyle rozszerzenie garazu juz nie jest takie proste. Koszt zrobienia garazu dwustanowiskowego - pi razy oko kilka tysiecy (chociaz nigdy nie tego nie liczylem, bardziej mowie "na czuja"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.11.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Lepiej zrobic garaz dwustanowiskowy. Koszt zrobienia garazu dwustanowiskowego - pi razy oko kilka tysiecy (chociaz nigdy nie tego nie liczylem, bardziej mowie "na czuja"). Bo tego nie da się policzyć, a wystarczy, że kupi sobie ktoś szersze auto, lub inaczej zaparkuje w swoim pojedynczym i przejście czy otworzenie drzwi staje się niemożliwe, nie mówiąc o ustawieniu czegokolwiek po bokach,np roweru czy pompki albo zimą wyjście z auta w grubym ubiorze nie ubrudzenie się o wszak brudny samochód Koszt oczywiście drzwi jest policzalny ale jest on niczym w porównaniu z wygodami jakie niesie to pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 26.11.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 przewidz 30 000 PLN - powinno wystarczyc jak nie bedziesz szalal50 000 - Full wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 26.11.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 projekt lmp42a lipińscy garaz dwustanowiskowy z cegły 25 nieocieplonej w środku mam tylko posadzkę, i tynki cementowo wapienne, dwa małe okienka, plus rolety zewnętrzne, strop nad garazem moje i męza auto nie potrzebuje płytek w garazu na dole dwa samochody, dwa rowery, narty biegówki, kosiarka, hydorfor do studni i miejsce na odkurzacz centralny nad garazem magazyn tzw "przyda się" ale nie ma tego za duzo-zrobiłam bardzo przemyślany porządek i przejscie do domu przez pom gosp. najlepsza rzecz w moim domu to własnie garaz na dwa samochody w bryle budynku, nie wyobrażam sobie życia bez tego rozwiązania i nigdy nie bedę liczyć ile mnie to kosztowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 26.11.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 i moim zdaniem jak ma się robic garaż na jeden samochód to lepiej tego nie robić bo szkoda kasy od razu na dwa albo wcale mój projekt zakładał garaz na jedmo auto, mała ciasna klitka ale mogłam też dobudować garaż później - ale nie kazdy projekt uwzględnia taką możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 26.11.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 przewidz 30 000 PLN - powinno wystarczyc jak nie bedziesz szalal 50 000 - Full wypas Tak wyjdzie i to oby tylko ławy, wylewka, izolacje,strop więźba Robole (ci to zainkasują) \tynki glazura podłoga elektryka a niektórzy to jeszcze ogrzewanie, ocieplenie elewacja - w zasadzie taki sam koszt m2 garażu jak m2 domu - w końcu konstrukcja niczym się nie różni, no może ewentualnie trochę cieńsze ocieplenie ale to już ta część po kropce w ogólnym rachunku Nie wymieniłem tu dupereli i dupersznytów które jak zwykle wychodzą w trakcie. śrubka listeweczka włącznik pierdółka, tu stówka tam stówka ech. A potem samochód w pierwszej fazie przed garażem W drugiej przed bramą Ale jestem wredny a co mnie tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 26.11.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Myślę, że trochę Was poniosło, z tymi kosztami i z tym, że albo robić garaż dwustanowiskowy, albo wcale. Nie neguję zalet garażu na dwa auta jednak, nie każdemu jest on potrzebny (mi akurat by był). Poza tym autorowi wątku chodzi chyba o różnicę w koszcie budowy między garażem jedno- , a dwustanowiskowym? Jeżeli tak to nie będzie ona wynosiła 50, 30, ani nawet 20 tysięcy. Można to policzyć, tylko jeżeli jest potrzeba takiego garażu to czy jest sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 26.11.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Mam prośbę do osób które budowały garaż 2 stanowiskowy w bryle budynku. LICZYŁ KTOŚ KOSZTA POSIADANIA GARAŻU. Planuję 6x6. Przy dachu 30 stopni daje ok. 50 m. powierzchni, czyli ok.2500 PLN za dachówki. Brama 5m ok4500-5000 PLN. Ma ktoś moze pozostałe wyliczenia np. % wkład więźby ocieplenie, wylewki robocizna, itp. -z góry dziękuję za pomoc w imieniu swoim oraz pozostałych forumowiczów zgłębiających ten temat. Domyślam się jaki jest cel tego pytania więc zastanów się czy będziesz mieć w domu w miarę duże pomieszczenie gospodarcze? Jeżeli go brakuje to z garażu 2 robi się 1 stanowiskowy i z 1 robi się 0 stanowiskowy bo gdzieś te wszystkie graty trzeba trzymać. Przeważnie w projektach są minimalistyczne wymiary garaży 1 i 2 stanowiskowych czyli prawie nic poza tymi samochodami tam nie zmieścisz. Również należy pamiętać, że dom powinien być domem a nie garażem z tylnym, bocznym wejściem do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkin 26.11.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Trochę się ponabijam Koszt wybudowania garażu dwustanowiskowego jest DWUKROTNIE większy od wybudowania garażu jednostanowiskowego. Posiadacz garażu na dwie bryki (których przez budowę garażu dwustanowiskowego już nie mam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 27.11.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Myślę, że trochę Was poniosło, z tymi kosztami i z tym, że albo robić garaż dwustanowiskowy, albo wcale. Nie neguję zalet garażu na dwa auta jednak, nie każdemu jest on potrzebny (mi akurat by był). Poza tym autorowi wątku chodzi chyba o różnicę w koszcie budowy między garażem jedno- , a dwustanowiskowym? Jeżeli tak to nie będzie ona wynosiła 50, 30, ani nawet 20 tysięcy. Można to policzyć, tylko jeżeli jest potrzeba takiego garażu to czy jest sens A gdzie napisane jest, ze autor watku chce rozbudowywac .... napisal o garazu 6 x 6. Zgodze sie raczej z pblochem, ze te szacunki moje 30 - 50 tysiecy moze okazac sie za malo ... Rachunek jest prosty - 36 m2 x koszt metra kwadratowego i masz cene za garaz . Troche dodajesz na bramę, napędy i 50 tysi peka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 27.11.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Metr kwadrat domu w SSZ kosztował ok 900 pln. Garaż mam 38mkw 2 stanowiska. Był w planie 1 stanowiskowy - 21 m2. Tak więc po odpowiednich działaniach - koszt dodatkowego stanowiska wyniósł 15.300 pln. Plus tynki i styro na sufit - 1000 pln, plus brama 3000 pln, razem około 20.000 pln. Ale - u góry jest łazienka - tu wykończenie droższe, pewnie by wyszło jakieś dotkowe 10.000 pln... Tylko czy to na pewno dobre wyliczenia... Lepiej nie róbcie tego dodatkowego stanowiska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 27.11.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Dla mnie sprawa jest prosta: garaż dwu-stanowiskowy jest lepszy od jedno, a ten z kolei lepszy od żadnego.Jak każda wygoda kosztuje, myślę że minimum te 20 tyś w prostym nie wykańczanym jakoś ekstra domu. Każdy metr domu to koszta i nikt tego nie oszuka.Jeszcze jedna kwestia to miejsce na działce. Nie podoba mi się jak domy zajmują większość zieleni na działce a często widzę domy z rozłożystym dwu-stanowiskowym garażem ma niedużej działce gdzie nie ma już miejsca w ogrodzie na grila ze znajomymi. Ja nie mam ani tych dodatkowych tyś. , ani dużej działki więc muszę zadowolić się jednostanowiskowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts