Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garaż 2 stanowiskowy koszta.

Recommended Posts

Mam prośbę do osób które budowały garaż 2 stanowiskowy w bryle budynku. LICZYŁ KTOŚ KOSZTA POSIADANIA GARAŻU. Planuję 6x6. Przy dachu 30 stopni daje ok. 50 m. powierzchni, czyli ok.2500 PLN za dachówki. Brama 5m ok4500-5000 PLN. Ma ktoś moze pozostałe wyliczenia np. % wkład więźby ocieplenie, wylewki robocizna, itp.

-z góry dziękuję za pomoc w imieniu swoim oraz pozostałych forumowiczów zgłębiających ten temat.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lepiej stresować się teraz niż gdy skończą się pieniądze z kolejnej transzy kredytu.

Podpisuję się pod pytaniem michala - sam zastanawiam się nad przeprojektowaniem garażu na 2 stanowiska, ale jeśli takie powiększenie miałoby mnie kosztować 20k to wolałbym te kasę wpakować w wentylację mechaniczną...

Mój największy błąd jak na razie to, że nie zrobiłem garażu dwustanowiskowego :x , nawet nie z myślą o stawianiu w nim dwóch samochodów, ale innych ważnych rzeczy :wink: Oczywiście wyjdzie drożej, bo przecież zwiększasz powierzchnię i to nie tylko garażu ale i poddasza, mimo wszystko uważam jednak że warto. Może w następnym domu :D

mam garaz wolno stojacy na jedno autko koszta 15 tysiakow

i nigdy wiecej

takiego malego garazu mam teraz w domu wbudowany na dwa autka brama podwojna bo mam waska dzialke i teraz to jest wygoda wszystko sie miesci chociaz autko jeszcze nie

dom nie skonczony a garaz sluzy jako magazyn i kuchnia i przebieralnia i salon rozrywkowy

niewane ile to bedzie jeszcze kosztowac drogi raz tez bym budowal dustanowiskowy

Garaż 2 stanowiskowy kosztuje trochę wiecej niż 1 stanowiskowy :):):):) (a kto by to liczył ? 6x6 = 36 .Przy moim dachu 30 stopni nadal to jest 36 mkw i 90 m3 kubatury. To tyle płytek, kleju, ileś farby, ocieplenia, wieksza brama - ale liczyć to ? )

Mój współinwestor też nie chciał garażu na 2 samochody, bo jak twierdził za dużo by to kosztowało (poza tym moje prawo jazdy i drugie auto było dopiero w planach) :-? A teraz mieszkamy, auta 2, oba pod chmurką bo mały garaż zawalony rupieciami i już nie raz wspomniał, że żałuje iż nie zgodził się na dwustanowiskowy jak go wtedy namawiałam :evil:

Lepiej zrobic garaz dwustanowiskowy i pomieszkac rok z zarowkami na kablach zamiast lamp niz pozniej przez wiele lat zalowac, ze zrobilo sie za maly garaz. O ile zarowki mozna dosc latwo zastąpic lampami o tyle rozszerzenie garazu juz nie jest takie proste.

Koszt zrobienia garazu dwustanowiskowego - pi razy oko kilka tysiecy (chociaz nigdy nie tego nie liczylem, bardziej mowie "na czuja").

Lepiej zrobic garaz dwustanowiskowy. Koszt zrobienia garazu dwustanowiskowego - pi razy oko kilka tysiecy (chociaz nigdy nie tego nie liczylem, bardziej mowie "na czuja").

Bo tego nie da się policzyć, a wystarczy, że kupi sobie ktoś szersze auto, lub inaczej zaparkuje w swoim pojedynczym i przejście czy otworzenie drzwi staje się niemożliwe, nie mówiąc o ustawieniu czegokolwiek po bokach,np roweru czy pompki albo zimą wyjście z auta w grubym ubiorze nie ubrudzenie się o wszak brudny samochód :(

Koszt oczywiście drzwi jest policzalny ale jest on niczym w porównaniu z wygodami jakie niesie to pomieszczenie. :wink:

projekt lmp42a lipińscy

garaz dwustanowiskowy

z cegły 25 nieocieplonej w środku mam tylko posadzkę, i tynki cementowo wapienne, dwa małe okienka, plus rolety zewnętrzne, strop nad garazem

moje i męza auto nie potrzebuje płytek w garazu

na dole dwa samochody, dwa rowery, narty biegówki, kosiarka, hydorfor do studni i miejsce na odkurzacz centralny

nad garazem magazyn tzw "przyda się" ale nie ma tego za duzo-zrobiłam bardzo przemyślany porządek

i przejscie do domu przez pom gosp.

najlepsza rzecz w moim domu to własnie garaz na dwa samochody w bryle budynku,

nie wyobrażam sobie życia bez tego rozwiązania i nigdy nie bedę liczyć ile mnie to kosztowało

przewidz 30 000 PLN - powinno wystarczyc jak nie bedziesz szalal

50 000 - Full wypas

Tak wyjdzie i to oby tylko

ławy, wylewka, izolacje,strop więźba Robole (ci to zainkasują) \tynki glazura podłoga elektryka a niektórzy to jeszcze ogrzewanie, ocieplenie elewacja - w zasadzie taki sam koszt m2 garażu jak m2 domu - w końcu konstrukcja niczym się nie różni, no może ewentualnie trochę cieńsze ocieplenie ale to już ta część po kropce w ogólnym rachunku

Nie wymieniłem tu dupereli i dupersznytów które jak zwykle wychodzą w trakcie.

śrubka listeweczka włącznik pierdółka, tu stówka tam stówka ech.

A potem samochód w pierwszej fazie przed garażem W drugiej przed bramą

Ale jestem wredny a co mnie tam

Myślę, że trochę Was poniosło, z tymi kosztami i z tym, że albo robić garaż dwustanowiskowy, albo wcale. Nie neguję zalet garażu na dwa auta jednak, nie każdemu jest on potrzebny (mi akurat by był). Poza tym autorowi wątku chodzi chyba o różnicę w koszcie budowy między garażem jedno- , a dwustanowiskowym? Jeżeli tak to nie będzie ona wynosiła 50, 30, ani nawet 20 tysięcy. Można to policzyć, tylko jeżeli jest potrzeba takiego garażu to czy jest sens :wink:

Mam prośbę do osób które budowały garaż 2 stanowiskowy w bryle budynku. LICZYŁ KTOŚ KOSZTA POSIADANIA GARAŻU. Planuję 6x6. Przy dachu 30 stopni daje ok. 50 m. powierzchni, czyli ok.2500 PLN za dachówki. Brama 5m ok4500-5000 PLN. Ma ktoś moze pozostałe wyliczenia np. % wkład więźby ocieplenie, wylewki robocizna, itp.

-z góry dziękuję za pomoc w imieniu swoim oraz pozostałych forumowiczów zgłębiających ten temat.

Domyślam się jaki jest cel tego pytania więc zastanów się czy będziesz mieć w domu w miarę duże pomieszczenie gospodarcze? Jeżeli go brakuje to z garażu 2 robi się 1 stanowiskowy i z 1 robi się 0 stanowiskowy bo gdzieś te wszystkie graty trzeba trzymać. Przeważnie w projektach są minimalistyczne wymiary garaży 1 i 2 stanowiskowych czyli prawie nic poza tymi samochodami tam nie zmieścisz. Również należy pamiętać, że dom powinien być domem a nie garażem z tylnym, bocznym wejściem do domu :-)

Myślę, że trochę Was poniosło, z tymi kosztami i z tym, że albo robić garaż dwustanowiskowy, albo wcale. Nie neguję zalet garażu na dwa auta jednak, nie każdemu jest on potrzebny (mi akurat by był). Poza tym autorowi wątku chodzi chyba o różnicę w koszcie budowy między garażem jedno- , a dwustanowiskowym? Jeżeli tak to nie będzie ona wynosiła 50, 30, ani nawet 20 tysięcy. Można to policzyć, tylko jeżeli jest potrzeba takiego garażu to czy jest sens :wink:

A gdzie napisane jest, ze autor watku chce rozbudowywac .... napisal o garazu 6 x 6.

Zgodze sie raczej z pblochem, ze te szacunki moje 30 - 50 tysiecy moze okazac sie za malo ...

Rachunek jest prosty - 36 m2 x koszt metra kwadratowego i masz cene za garaz .

Troche dodajesz na bramę, napędy i 50 tysi peka.

Metr kwadrat domu w SSZ kosztował ok 900 pln. Garaż mam 38mkw 2 stanowiska. Był w planie 1 stanowiskowy - 21 m2. Tak więc po odpowiednich działaniach - koszt dodatkowego stanowiska wyniósł 15.300 pln. Plus tynki i styro na sufit - 1000 pln, plus brama 3000 pln, razem około 20.000 pln.

Ale - u góry jest łazienka - tu wykończenie droższe, pewnie by wyszło jakieś dotkowe 10.000 pln...

Tylko czy to na pewno dobre wyliczenia... :roll:

Lepiej nie róbcie tego dodatkowego stanowiska... :wink:

Dla mnie sprawa jest prosta: garaż dwu-stanowiskowy jest lepszy od jedno, a ten z kolei lepszy od żadnego.

Jak każda wygoda kosztuje, myślę że minimum te 20 tyś w prostym nie wykańczanym jakoś ekstra domu. Każdy metr domu to koszta i nikt tego nie oszuka.

Jeszcze jedna kwestia to miejsce na działce. Nie podoba mi się jak domy zajmują większość zieleni na działce a często widzę domy z rozłożystym dwu-stanowiskowym garażem ma niedużej działce gdzie nie ma już miejsca w ogrodzie na grila ze znajomymi.

Ja nie mam ani tych dodatkowych tyś. , ani dużej działki więc muszę zadowolić się jednostanowiskowym.