Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garaż 2 stanowiskowy koszta.

Recommended Posts

A ja zamieszam w forumowej kadzi ;)

Moim zdaniem garaż (jakikolwiek) to luksus (żeby nie rzec wręcz fanaberia) :). No, ale że w Polsce traktuje się samochód nie jako narzędzie, a jako członka rodziny niemalże, to buduje mu się osobny pokój (dla każdego oczywiście). Koszt budowy garażu jest nieznacznie tylko niższy od normalnego pomieszczenia w domu (jeśli w ogóle). W Szwecji na przykład garaże przy domkach budują sobie bogaci jednie.

A już w ogóle nie podobają mi się domy, gdzie główną w dominantą w bryle jest okazały garaż. Dla mnie garaż to coś takiego jak altanka na narzędzia ogrodnicze - ma być wciśnięty gdzieś w kąt tak, żeby go nie było widać. Wozownie w starych dworach też były ukryte gdzieś w głębi podwórza - a jak było potrzeba, to stangret zaprzęgał konie i podjeżdżał pod portal dworu po jaśniepaństwo. A nawet jak stangreta nie było (przypadek szlachty zaściankowej) to rolę jego wypełniał pan domu. No, ale de gustibus non est disputandum.

Myśmy wybudowali wiatę na dwa stanowiska. Powierzchnia pewnie z 50m2 (nie liczyłem dokładnie). Koszt się zamknął pewnie w kilku tysiach max. "Posadzka" - ze żwiru płukanego (który i tak kupiliśmy w żwirowni w hurtowej ilości w celach ogrodowych). Reszta - to belki i łaty z tartaku, impregnat, 9 stóp fundametowych (wykonanych przy okazji innych prac murarskich w ogrodzie), pokrycie (kto z czego lubi). No i praca własna :)

Wady wiaty: nie ma miejsca na upychanie niepotrzebnych szpargałów

Zalety wiaty: nie ma miejsca na upychanie niepotrzebnych szpargałów (więc się ich nie gromadzi :) )

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kubanki jak masz pomieszczenia gospodarcze [najlepiej w domu] to ok - twój przemyślany, myślę że ciekawy i dobry wybór.

Zauważ, że niektórzy jak budują domy to są mocno ograniczeni przez warunki zabudowy i na taką wiatę na 2 samochody czy nawet 1 nie mają miejsca. Druga sprawa to czy wiata z przodu budynku ładnie wygląda? Ładna to niestety również kosztuje. A wiata to faktycznie powinna być schowana ale znów mało osób ma takie działki. To coś takiego jak ludziska budują domki z poddaszami użytkowymi - bo im nic innego z WZ nie wychodzi. Bo sąsiad postawił sobie taki dom i ty również musisz podobny itd. Również może być podobnie z tymi garażami.

Dla mnie samochód może stać pod wiatą najlepiej z tyłu lub z boku budynku. Jednak jak już wspomniałem, większość osób budując dom zapomina o pomieszczeniach gospodarczych i niekiedy taki garaż z myślą o samochodzie staje się takim pomieszczeniem.

Co do kosztów to kiedyś rodziny mieszkały po 4-5 osób w mieszkaniach które miały po ok. 30m. Teraz to na rodzinę trzeba mieć salon z min. 30m - to również może być fanaberią dla osób starszych co nie wychowali się w dobrobycie.

Mam prośbę do osób które budowały garaż 2 stanowiskowy w bryle budynku. LICZYŁ KTOŚ KOSZTA POSIADANIA GARAŻU. Planuję 6x6. Przy dachu 30 stopni daje ok. 50 m. powierzchni, czyli ok.2500 PLN za dachówki. Brama 5m ok4500-5000 PLN. Ma ktoś moze pozostałe wyliczenia np. % wkład więźby ocieplenie, wylewki robocizna, itp.

-z góry dziękuję za pomoc w imieniu swoim oraz pozostałych forumowiczów zgłębiających ten temat.

Buduję dom z garażem dwustanowiskowym i nie liczyłem kosztów. Mogę jednak stwierdzić, iż "zgubiły się" w natłoku kosztów całości. :D Na pewno jednak nie żałuję.

Poza tym weź pod uwagę trochę mylny Twój sposób myślenia. Podajesz koszty garażu 6x6 a nie różnicę w kosztach pomiędzy garażem jedno- a dwu- stanowiskowym.

Co do kosztów to kiedyś rodziny mieszkały po 4-5 osób w mieszkaniach które miały po ok. 30m. Teraz to na rodzinę trzeba mieć salon z min. 30m - to również może być fanaberią dla osób starszych co nie wychowali się w dobrobycie.

Ale ten salon nie jest dla samochodu, tylko dla rodziny (dla ludzi)... To jest ta różnica. Ja po prostu uważam, że nie warto strzelać takiej forsy dla samochodu. Natomiast rozumiem, jak ktoś chce zaszaleć, żeby coś zrobić dla siebie (np. basen ;) ). Tzn. tak: jeśliby ktoś zrezygnował, dajmy na to, z basenu, bo nie starczyłoby mu na garaż, uznałbym go za dziwaka ;)

W Polsce na budowę domu mogą pozwolić sobie raczej zamożni ludzie więc garaż, nawet dwustanowiskowy, nie jest dla nich dramatem. Widać w Szwecji i ludzie mniej zamożni mogą pozwolić sobie na dom

No nie wiem jak to jest z tą zamożnością. Kiedyś była jakaś ankieta n/t zarobków i wcale forumowicze nie wyglądali tak zamożnie (w mojej opinii).

Dotychczas myślałem, że należę do tych zamożnych raczej, ale w związku z tym, że nie zbudowałem garażu, muszę zrewidować to mniemanie ;)

W Szwecji na przykład garaże przy domkach budują sobie bogaci jednie.

W Polsce na budowę domu mogą pozwolić sobie raczej zamożni ludzie więc garaż, nawet dwustanowiskowy, nie jest dla nich dramatem. Widać w Szwecji i ludzie mniej zamożni mogą pozwolić sobie na dom ;)

hmm.... schlebiasz sobie ? :)

Wybudowanie przeciętnego domu pod dużym miastem kosztuje pewnie średnio tyle samo co kupno mieszkania o takie samej powierzchni w mieście. Jeśli zgodzisz się mieszkać 10-15km od miasta (tańszy grunt) to wyjdzie nawet dużo taniej (albo dużo większa powierzchnia). Wysokość raty kredytu za niewielki dom, może być niższa niż koszt wynajęcia 3 pokojowego mieszkania w mieście. Przy budowie domu trzeba się ponadto nieźle napałować, do mieszkania wchodzisz jak jaśniepan na gotowo. Budowa domu jest więc chyba ekonomiczną alternatywą dla oszczędnych i wytrwałych.

Jeśli by tak każdy zamożny co to sobie chatę stawia miał w głębokim poważaniu czy wyda 20kzł w te czy we w te to każdy by se budował 2stanowiskowe garaże, gwc, solary, 3warstowe ściany, rozpasione dachy najlepiej z tytancynku itd itp.

Zresztą - rozmowa schodzi na zły tor. Myślę, że odpowiedź padła. około +20kafli to realna kwota za komfort dodatkowego stanowiska. Kwestia tylko czy masz te 20kafli i czy nie lepiej je sensowniej zainwestować.

Dokładnie - ja buduję, bo mnie nie stać na mieszkanie jakie chciałabym mieć.

To powiedz to komuś kto wynajmuje 35m mieszkanie, jeździ 18 letnim fordem eskortem, wakacje spędza z żoną i dziećmi u rodziców na wsi oraz żeby wyprawić komunię dla dziecka zaciąga pożyczkę w Providencie. Zdaje się, że nie macie pojęcia za jakie pieniądze niektórzy ludzie muszą przeżyć do pierwszego.

lepiej!

buduj dom 400m2

i garaż trzystanowiskowy

a co jeśli oprócz kosiarki będziesz miał odśnieżarkę? i glebogryzarkę?

gdzie to wszystko będziesz trzymał?

A że tak spytam mieszkasz już w swoim domu? Bo mam podejrzenia, że stanie się to dopiero za jakiś czas...

Naprawdę aż dziw bierze ile wielkogabarytowych różności jest potrzebnych w ogrodzie i nie jest to tylko kosiarka - choćby meble ogrodowe, huśtawki chowane na zimę, trampoliny i inne takie. Narzędzia ogrodnicze, taczka, węże i podobne też swoje zajmują. Poza tym rowery, deski, narty...

Jeśli nie masz wielkiej piwnicy, to wszystko ląduje w garażu. A także np drewno do kominka.

Poza tym "zwykłe" rzeczy w garażu obecne czyli opony, narzędzia, "zestaw młodego inżyniera", drabina (niezbędna) w domu, kilka drobnych rzeczy z budowy - i jest cały niewielki garaż zapakowany 8)

Wiesz, nie potrzebuję mieszkać w swoim domu, żeby znać temat topografii gratów. Kolega, który zadał pytanie wylicza koszt dachówek na drugim stanowiskiem...

...myślisz że odpowiedź pod tytułem: "wal koszty, buduj, potem będziesz się zastanawiał co tam trzymać. Kup se drzwi garażowe za 5000 zł a potem trzymaj za nimi kosiarkę za 800zł" jest satysfakcjonująca?

Wiesz, nie potrzebuję mieszkać w swoim domu, żeby znać temat topografii gratów. Kolega, który zadał pytanie wylicza koszt dachówek na drugim stanowiskiem...

...myślisz że odpowiedź pod tytułem: "wal koszty, buduj, potem będziesz się zastanawiał co tam trzymać. Kup se drzwi garażowe za 5000 zł a potem trzymaj za nimi kosiarkę za 800zł" jest satysfakcjonująca?

Tylko kosiarkę możesz wymienić za rok jak coś będzie nie halo, z rozbudową garażu nie będzie tak łatwo. Niektóre rzeczy trudno później "nadrobić", często się nie da. A tych oszczędności z których jesteś taki dumny w czasie budowy później nie odczuwasz. Tylko niewygodę takiego a nie innego rozwiązania.

Niektóre koszty są bardziej uzasadnione, niektóre mniej, ale na przestrzeni gospodarczej naprawdę nie warto oszczędzać. Ja mam "na styk", za jakiś czas będzie jej za mało.

Ja w każdym razie żałuję, że nie mam garażu dwustanowiskowego. W momencie budowy wydawał mi się fanaberią i przerostem formy nad treścią. Zwłaszcza, ze garaż miał gospodarczą niszę. Teraz myślę zupełnie inaczej, chętnie bym poniosła dodatkowy koszt gdyby to było możliwe.

garaż? tylko dwustanowiskowy .....

no chyba , że ktoś jest masochistą i ma ochotę zimą przy -15 na dworze ciągnąć losy kto dziś parkuje a kto nie i marznie oraz zdrapuje rano lód z szyb .....

koszty? zgubią się w kosztach budowy całego domu ..... ja mówię :warto mieć garaż dwustanowiskowy nawet jeśli tylko jedna osoba w rodzinie ma prawko i samochód - bo to może się zmienić , garaż już potem - nie .....

garaż? tylko dwustanowiskowy .....

no chyba , że ktoś jest masochistą i ma ochotę zimą przy -15 na dworze ciągnąć losy kto dziś parkuje a kto nie i marznie oraz zdrapuje rano lód z szyb .....

koszty? zgubią się w kosztach budowy całego domu ..... ja mówię :warto mieć garaż dwustanowiskowy nawet jeśli tylko jedna osoba w rodzinie ma prawko i samochód - bo to może się zmienić , garaż już potem - nie .....

Tak to może 3 stanowiskowy, bo auto dziecka ma stac na zewnątrz :lol:

chyba że dziecko jest masochistą :D :D :D :D