Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepływowe ogrzewacze przy umywalce, zlewozmywaku.

Recommended Posts

jaką wydajność powinien mieć przepływowy ogrzewacz do prysznica? ile litrów na minutę. Należę do tych co nie stoją godzinami pod prysznicem i w 2 minuty się wyrabiam:) wolałbym nie przewymiarowywać ogrzewacza ze względu na instalację i koszt zakupu.
Przy przepływowym to raczej nie ma znaczenia ile stoisz pod prysznicem - możesz stać 2 min, albo 2h - wody w każdej chwili będziesz miał przecież tyle samo. Kwestią jest to, ile wody potrzebujesz właśnie w danej chwili: czy używasz prostego prysznica, czy jakieś deszczownicy, czy jakiś masażerów?

Mam 3 x 21 kW pod prysznicami i 3.5 kw w kuchni plus w zapasie bojler 160 l.

Kosztowo wychodzi to u mnie podobnie dla rodziny 2 + małe 2 .

Po przelaczeniu systemu na bojler zuzycie tygodniowe pradu jest podobne.

Różnica pomiedzy zuzyciem wody nie jest duza. Im blizej jest ogrzewacz do prysznica tym lepiej. u mnie sa ze 2-3 metry i wtedy czeka sie na ciepla wode 5-6 sekund, na wode z bojlera oddalonego o 15 metrow przy wylaczonej cyrkulacji ok 10. Cisnienie wody jest wyzsze z bojlera ale tez przeplywacze nie pracuja na maksymalnej wydajnosci ze wzgledu na zestaw filtrow za pompa i spadek na nich cisnienia.

W kuchni ogrzewacz 3.5 kW sprawdza sie tak sobie. Zalacza sie dopiero przy ustawieniu cieplej wody na maks i kilku sekundach. Do zwyklego obmycia rak trzeba sie przyzwyczaic do zimnej wody.