Gagata 25.11.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Kiedyś, w nieco innej sytuacji, poruszałam ten temat. Teraz mam znów parę wątpliwości. Obecnie - jestem rolnikiem, posiadam parę ha, ale obecnie już nie osiągam średniej gminnej.. (musiałam to i owo sprzedać). Rozważałam ostatnio ewentualność budowy domu i oglądam sobie (na razie w sieci) ziemie w mojej okolicy. Nas interesowałaby budowa z dużą ziemią wokoło, nie chcemy bowiem w pobliżu (ani teraz ani potem) sąsiadów. Ten temat załatwia skutecznie zakup odpowiednio dużej ziemi. Oczywiście rolnej (leśnej), bo na np. 1 ha budowlanki ani mnie stać ani mi potrzebna (nie chcę tą ziemią potem spekulować, chcę tylko mieć zapewniony spokój i piękne widoki). Ale teraz kwestia BUDOWY. Jak pobudować się obecnie na ziemi rolnej, będąc rolnikiem? Dodam, że - ziemi na razie konkretnej na myśli nie mam, bo nie wiem póki co czego szukać - gdzie na budowę (na jakiej ziemi) mam szanse. Jest w naszych okolicach sporo ziemi rolnej do kupienia (jest tez nawiasem mówiąc budowlana - ale tu ceny zwalają z nóg). Jeśli w ogłoszeniu jest napisane ROLNA - to jak rozumiem, nie oznacza jeszcze, że, będąc rolnikiem budować się nie da? Jeśli dobrze rozumiem - wtedy: 1.Jeśli jest MPZP należy sprawdzić w papierach czy zabudowa zagrodowa jest dopuszczona a raczej czy obowiązuje ZAKAZ ZABUDOWY w ogóle (bo to nie jest oczywiste)? I jeśli zagrodową można to ja, ROLNIK, budować mogę? 2. Jeśli nie ma MPZP - czy wtedy, jako ROLNIK, mogę budować ZAGRODĘ na rolnej a moi zmartwieniem jest tylko zapewnienie przyłączy i drogi dojazdowej? 3. A jeśli interesująca mnie ziemia jest (będzie) w innej gminie niż ta, w której jestem rolnikiem (jestem zameldowana, mam swoje gospodarstwo)? Czy to coś zmienia? Starałam się to napisać czytelnie i tak, żeby i innym mogło pomóc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.11.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 1, Tak2. Tak, ale musisz mieć w danej gminie areał nie mniejszy niż średnia wielkość gospodarstwa w danej gminie.3. Tak jak wyżej, niestety w danej gminie. Co do zameldowania, to uznaniowo mogą "zaliczyć" zameldowanie w gminie bezpośrednio sąsiadującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.11.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Jeszcze jedno dopowiedzenie, jeśli dla działki na której będziesz chcieć budować siedlisko obowiązuje MPZP ( działka rolna bez zakazu zabudowy) to wielkość gospodarstwa nie musi być średnią w gminie, ale musisz mieć nie mniej niż 1 hektar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.11.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Też w danej gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 26.11.2009 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 No to sobie chyba wyjaśniliśmy... na razie nie mam więcej pytań Podsumowując - jeśli chcę się pobudować na ziemi rolnej muszę szukać w mojej gminie. To może i lepiej - zawęża zakres poszukiwań - jaka oszczędność czasu Dziękuję sSiwy12 (znów ) i aglig! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts