papuch 25.11.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Witam wszystkich a szczególnie tych z doświadczeniem ekogroszkowym. Piec z Pleszewa ma moja mama- wieczne z nim kłopoty, ale okazało sie że to podobno zły węgiel + niska temperatura na piecu. Rozumiem problem z węglem ale wyjaśnijcie mi jak można ogrzewać wodę latem piecem na ekogroszek? POdobno ma on chodzić najlepiej na 49 stopniach minimalnie- przecież spalanie groszku będzie nieadekwatne do zapotrzebowania bo piec musi chodzić na okrągło! Jak grzać wodę latem? Kiedy chcieliśmy kupic gotowy dom (pomyłka) pokazywano nam domy z takim rozwiązaniem- pan opowiadał że dokłada do pieca raz na 2 tyg a ciepła woda kosztuje go grosze. Jak to jest??? My planujemy też ekogroszek oraz kominek z płaszczem (wiem nie komentujcie wyboru dwóch systemów - dla niektórych to bezsens) woda miała być grzana latem właśnie ekogroszkiem a teraz to już nic nie wiem!pap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 25.11.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 mam kocioł na ekogroszek i na grzanie CWU latem szło 110kg groszku/mc (to jest pełny zasobnik) więc dokładanie do zasobnika było raz na miesiąc wybieranie popiołu 1x na tydzień. Koszt to około 90zł/mc - podobno podobnie wychodzi grzanie CWU prądem.. Zasobnik mam 200l rodzina 4 osobowa. Temperatura na kotle ustawiona 56stopni na CWU 45stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 25.11.2009 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Na jakiej temperaturze miałeś piec? i jaki to piec? Jak zamieszać w ustawieniach żeby było jak mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 25.11.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 kocioł to HEF 20kW ze sterownikiem Ognik+ PID. Na sterowniku ustawiam sobie jaka ma być temperatura na kotle (56,5 deg) i jaka ma być temp CWU i w zasadzie to wszystko. Sterownik sam pilnuje żeby kocioł nie zgasł i od czasu do czasu włączy pompę od zasobnika CWU jak temperatura spadnie poniżej zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 25.11.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 POdobno ma on chodzić najlepiej na 49 stopniach minimalnie- przecież spalanie groszku będzie nieadekwatne do zapotrzebowania bo piec musi chodzić na okrągło! No właśnie PODOBNO !! Ustawiasz piec na zadaną temperaturę a ten albo się włącza jeśli musi dogrzać wodę albo nie. W pozostałym czasie pracuje na podtrzymaniu żaru. W lecie to nawet czasami zapominam że mam piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.11.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 dokładnie - mi wygasł kocioł 2 razy z braku paliwa - właśnie w lecie bo przestałem zaglądać do zasobnika tak powoli ubywał groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts