kkdarch 25.11.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Witam Mam taki oto problem z dostępem do mojej działki.Jest to pas ziemi wzdłuż którego biegnie droga wewnętrzna której jestem współwłaścicielem a moja działka jest dwunastą z kolei od drogi głównej .W sierpniu zacząłem budowę domu i nie było żadnych problemów z dojazdem nawet ciężkim sprzętem nawet po deszczu.Moje szczęście nie trwało zbyt długo bo jakiś 1,5 miesiąca temu osoba która sprzedała mi działkę stwierdziła że utwardzi drogę .Nie dość że nawieźli podsypki wydobytej z remontowanej drogi (z kamieniami o średnicy !!!!18cm) to jeszcze podnieśli poziom drogi o jakieś 20 cm co powoduje spływ wody na moją działkę .Już dwa razy uszkodziłem sobie miskę olejową o wystające kamienie .Na domiar złego materiału wystarczyło na połowę drogi ale tą bliżej mojej działki natomiast połowa ta od drogi głównej została tylko wykorytowana(5cm) i po deszczach zamieniła się w bagno przez które nie można przejechać .Każde dowiezienie materiałów wiąże się z wciąganiem ciężarówki czy betoniarki ciągnikiem lub wwiezienie koparką za które oczywiście muszę dodatkowo płacić.W jaki sposób mogę wyegzekwować dokończenie tej drogi ,czy są jakieś przepisy ,paragrafy na zmuszenie nierzetelnego gościa do dokończenia drogi oraz usunięcie tych kamieni które wystają .Dodam że wszystkie możliwe sposoby polubownych rozmów zawiodły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elunia13 25.11.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Co do samej drogi to nie wiem jakich paragrafów użyc ale co do podniesienia terenu to to jest już nie zgodne z prawem. Niestety nie pamiętam do kogo z tym najpierw trzeba się udac (chyba gmina albo ktoś od wody).Na forum był kiedyś taki temat poszukaj bo tam były podane wszystkie paragrafy i droga działania. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.11.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 tak raczej każda budowa drogi wiąże się zazwyczaj z podniesieniem jej poziomu ponad teren otaczający... tak to już jest... to trzeba mieć na uwadze projektując dom - szczególnie -w tak ostatnio modny sposób czyli "posadzka parteru równo z trawnikiem"... a dlaczego narobił dziadostwa - zapewne za wynagrodzeniempodjął się ten twórca drogi utylizacji urobku z remontu drogi....a zmusić do naprawy - jak - nie bardzo sobie wyobrażam.....koszty ew. procesu sądowego znacznie przewyższą zapewnekoszt samodzielnego zbudowania tej drogi...w końcu połowa drogi już jest trzeba się cieszyć tym co jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 26.11.2009 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Fakt połowa drogi jest ale druga połowa jakieś 200m jest nie przejezdna dla samochodów .Jak mam dowozić materiały budowlane? http://c12.wrzuta.pl/wm9176/ba0c6724002b73f14b0e2149/100_8373? Do słupa telefonicznego droga jest wysypana tym g.... z wielkimi kamieniami ,po prawej stronie widać wyjeżdżone ślady ale niestety po deszczu nie da się przejechać (były kiedyś grunty uprawne).W tle widać palety stojące w połowie drogi bo nie mógł dojechać samochód.Jak na razie jestem sam w tej nierównej walce bo reszta właścicieli w tym roku nic nie robi .[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek.w 26.11.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Kolego współwaścicielem drogi jesteś Ty.Na wszystko co się dzieje/naprawy,przebudowy,przejścia mediami itp/ na tej drodze musisz wyrazić zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.11.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Mam taki oto problem z dostępem do mojej działki. Jest to pas ziemi wzdłuż którego biegnie droga wewnętrzna której jestem współwłaścicielem . A tego to już zupełnie nie kumam. Jesteś współwłaścicelem drogi więc to twój obowiązek o nią dbać. Więcej jak jakiś dostawca urwie sobie zawieszenie może ciebie pozwać o odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 26.11.2009 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Niby tak ,jestem współwłaścicielem tyle że jeden ze współwłaścicieli (właściciel kilku działek chcąc je sprzedać)wymyślił że zrobi drogę bez konsultacji z resztą .Tylko coś przebąkiwał że może by zrobić drogę.Nie było konkretów co,gdzie i kiedy i jak oraz bez żadnych dokumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 26.11.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 jeśli chcesz iść na udry to agodnie z ustawą Prawo budowlane:przebudowa drogi wymaga pozwolenia,remont drogi wymaga zgłoszeniaobie te inwestycje wymagają od wykonującego posiadania zgody wszystkich innych współwłaścicieli, więc jeśli nie dawałeś takiej zgody a ten człowiek nie dopełnił "czynności urzędowych" to dokonał samowoli, a samowolę ściga nadzór budowlany, może nakazać uprzątnięcie nawiezionch materiałów, lub wykonać prace należycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 26.11.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Z tego co piszesz to tej drogi jest 400m, szerokośc, np 4m co daje 1600m2. Koszt wykonania 1m2 drogi to tak ok. 150 zł. Tylko się cieszyć że ktoś ot tak sobie to robi za darmo. Ale faktycznie mógłby posypać duże kamerdole czymś drobniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 26.11.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 tak raczej każda budowa drogi wiąże się zazwyczaj z podniesieniem jej poziomu ponad teren otaczający... tak to już jest... Jak to była zwykła droga gruntowa i ktoś chciał ją utwardzić to nie musi się to wiązać z jej podniesieniem. Wystarczyło bardziej wykorytować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.11.2009 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 i zrobić sobie - kałużę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek.w 27.11.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 i zrobić sobie - kałużę.. Bardzo cenna uwaga. Jak się drogę robi to się ją korytuje.W koryto "sypie" się to co ma ją utwardzić i wtedy nie bedzie podniesiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts