Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Utrudnieniony dostęp do działki- droga wewnętrzna

Recommended Posts

Witam

Mam taki oto problem z dostępem do mojej działki.Jest to pas ziemi wzdłuż którego biegnie droga wewnętrzna której jestem współwłaścicielem a moja działka jest dwunastą z kolei od drogi głównej .W sierpniu zacząłem budowę domu i nie było żadnych problemów z dojazdem nawet ciężkim sprzętem nawet po deszczu.Moje szczęście nie trwało zbyt długo bo jakiś 1,5 miesiąca temu osoba która sprzedała mi działkę stwierdziła że utwardzi drogę .Nie dość że nawieźli podsypki wydobytej z remontowanej drogi (z kamieniami o średnicy !!!!18cm) to jeszcze podnieśli poziom drogi o jakieś 20 cm co powoduje spływ wody na moją działkę .Już dwa razy uszkodziłem sobie miskę olejową o wystające kamienie :evil: .Na domiar złego materiału wystarczyło na połowę drogi ale tą bliżej mojej działki natomiast połowa ta od drogi głównej została tylko wykorytowana(5cm) i po deszczach zamieniła się w bagno przez które nie można przejechać :cry: .Każde dowiezienie materiałów wiąże się z wciąganiem ciężarówki czy betoniarki ciągnikiem lub wwiezienie koparką za które oczywiście muszę dodatkowo płacić.W jaki sposób mogę wyegzekwować dokończenie tej drogi ,czy są jakieś przepisy ,paragrafy na zmuszenie nierzetelnego gościa do dokończenia drogi oraz usunięcie tych kamieni które wystają .Dodam że wszystkie możliwe sposoby polubownych rozmów zawiodły.

Co do samej drogi to nie wiem jakich paragrafów użyc ale co do podniesienia terenu to to jest już nie zgodne z prawem. Niestety nie pamiętam do kogo z tym najpierw trzeba się udac (chyba gmina albo ktoś od wody).

Na forum był kiedyś taki temat poszukaj bo tam były podane wszystkie paragrafy i droga działania.

Pozdrowienia

tak raczej

każda budowa drogi wiąże się

zazwyczaj z podniesieniem jej poziomu ponad teren otaczający...

tak to już jest...

to trzeba mieć na uwadze projektując dom - szczególnie -

w tak ostatnio modny sposób czyli "posadzka parteru równo z trawnikiem"...

a dlaczego narobił dziadostwa - zapewne za wynagrodzeniem

podjął się ten twórca drogi utylizacji urobku z remontu drogi....

a zmusić do naprawy - jak - nie bardzo sobie wyobrażam.....

koszty ew. procesu sądowego znacznie przewyższą zapewne

koszt samodzielnego zbudowania tej drogi...

w końcu połowa drogi już jest trzeba się cieszyć tym co jest...

Fakt połowa drogi jest ale druga połowa jakieś 200m jest nie przejezdna dla samochodów .Jak mam dowozić materiały budowlane?

http://c12.wrzuta.pl/wm9176/ba0c6724002b73f14b0e2149/100_8373?

Do słupa telefonicznego droga jest wysypana tym g.... z wielkimi kamieniami ,po prawej stronie widać wyjeżdżone ślady ale niestety po deszczu nie da się przejechać (były kiedyś grunty uprawne).W tle widać palety stojące w połowie drogi bo nie mógł dojechać samochód.Jak na razie jestem sam w tej nierównej walce bo reszta właścicieli w tym roku nic nie robi :x .[/url]

Mam taki oto problem z dostępem do mojej działki. Jest to pas ziemi wzdłuż którego biegnie droga wewnętrzna której jestem współwłaścicielem .

A tego to już zupełnie nie kumam.

Jesteś współwłaścicelem drogi więc to twój obowiązek o nią dbać. Więcej jak jakiś dostawca urwie sobie zawieszenie może ciebie pozwać o odszkodowanie.

Niby tak ,jestem współwłaścicielem tyle że jeden ze współwłaścicieli (właściciel kilku działek chcąc je sprzedać)wymyślił że zrobi drogę bez konsultacji z resztą .Tylko coś przebąkiwał że może by zrobić drogę.Nie było konkretów co,gdzie i kiedy i jak oraz bez żadnych dokumentów.

jeśli chcesz iść na udry to agodnie z ustawą Prawo budowlane:

przebudowa drogi wymaga pozwolenia,

remont drogi wymaga zgłoszenia

obie te inwestycje wymagają od wykonującego posiadania zgody wszystkich innych współwłaścicieli, więc jeśli nie dawałeś takiej zgody a ten człowiek nie dopełnił "czynności urzędowych" to dokonał samowoli, a samowolę ściga nadzór budowlany, może nakazać uprzątnięcie nawiezionch materiałów, lub wykonać prace należycie