Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy podoba ci się projekt D06s - Mały?  

19 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy podoba ci się projekt D06s - Mały?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 970
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Arek zdjęcia postaram się jak najszybciej zamieścić. W naszym domu niewiele zmieniliśmy, bo jedynie przenieśliśmy ubikację do pomieszczenia gospodarczego. Ponieważ mamy ogrzewanie kominkowe w pomieszczeniu gospodarczym stała tylko pralka, dlatego zmieścił się spokojnie kibelek i mała umywalka. To rozwiązanie odpowiada nam bardziej, gdyż dzięki temu w łazience możemy mieć zarówno wannę, jak i kabinę prysznicową. Układ pozostałych pomieszczeń jest niezmieniony jedynie w dwóch większych sypialniach przenieśliśmy okna na przednią i tylnią ścianę, tak że z boku domu nie mamy żadnych okien. No i jeszcze przy ścianie salonu mamy dostawiony garaż. Teraz to już całkiem fajnie wygląda i z użytkowania domu jestem bardzo zadowolona. Mam nadzieję, że budowa pójdzie ci równie szybko i sprawnie jak nam (rok czasu z przestojem 3-miesięcznym) czego ci z serca życzę. Pozdrawiam

Mam pytanie dla tych, którzy mają już co najmniej dach. Czy jeśli w największym pokoju przesunę te podwójne drzwi na taras na środek ściany a w ścianie bocznej umieszczę okno, to czy ten pokój będzie dostatecznie doświetlony? Wydaje się nam, że wtedy będzie on bardziej "ustawny".

Dodam, że projekt w lustrzanym odbiciu i taras od południa.

I czy najmniejszy pokój może pełnić rolę typowej podwójnej sypialn?

Może macie jakieś inne uwagi dotyczące ewentualnych zmian w projekcie.

My co prawda nie przesuwaliśmy drzwi wyjściowych na taras, ale zrezygnowaliśmy z podwójnych drzwi. Od strony ściany mamy okno a drzwi są 100 cm. Kilka osób uważało, że będzie za ciemno, ale u nas też te okna wychodzą na południe, więc jest bardzo dobrze. Zrobiliśmy tak, aby odzyskać kąt przy samej ścianie i teraz jesteśmy zadowoleni, że tak zrobiliśmy. Dodam jeszcze, że mamy również lustrzane odbicie projektu. A co do sypialni w najmniejszym pokoju to zależy to wszystko od tego co chcecie w niej mieć. Jeśli tylko łóżko to się zmieści, ale specjalnie nic poza tym. My wybraliśmy największą z sypialni na swoją i dzięki temu możemy tam zrobić jednocześnie garderobę. Pozdrawiam[/img]

Witam pieknie. Niedawno dolaczylam do Was. Milo tu i zyczliwie, a tego mi wlasnie potrzeba. Otoz mamy zamiar zbudowac sobie....hihi.... na starosc malutki domek. Obecnie jestesmy na etapie wyboru projektu, no i prawdopodobnie wybierzemy D06. Sposrod tych ktore ogladalismy z mezem ten wydal nam sie najbardziej pod nas. Ociubinke go tylko poprzestawiamy, ale widze ze i Wy tez go modernizujecie pod siebie.

Myslimy z pomieszczenia gosp. zrobic pralnie z suszarnia/nie bedzie klopotu z podlaczeniem wody, natomiast kosztem malego pokoiku zrobimy spizarnie i garderobe ktorej w tym projekcie nie ma. 2 pokoje i salonik w zupelnosci nam wystarczy. Dla dzieci/ktore prawdopodobnie zostana w miescie/ a beda przyjezdzac do starych na wakacje/o ile?/ kiedys w przyszlosci zagospodarujemy poddasze na letnie pokoje. Poza tym wszystko zostanie jak jest. Zastanawiamy sie tez czy da sie wydluzyc dach tak by taras byl czesciowo lub w calosci zadaszony.

Czytam wszystkie uwagi Wasze dotyczace budowy, zbieram informacje bo mysle ze na przyszly rok moze uda nam sie wylac fundamenty. Z gory dziekuje za informacje na ten temat.

Od 2 tygodni mieszkam w D06. Zostało mi jeszcze ocieplenie budynku, ale wnetrze już skończone. Jestem tylko przerażony obecną temperaturą,

musiałem zacząć palić w kominku i widzę, że muszę sie z tym ociepleniem pośpieszyć. Jeśli chodzi o wętrze to naprawdę jest funkcjonalne i lepiej nic nie zmieniać. Fakt brakuje pom. gospodarczych ale te i tak zamierzam wybudować razem z osobnym garażem.

No i klamka zapadła! Dzisiaj zamówilismy projekt, jednak nie D06 a LMB-27 z pracowni M&L Lipińscy! :lol: W ubiegłym tygodniu mieliśmy możliwość obejrzenia wnętrza D06 i stwierdziliśmy, że brakowałoby nam miejsca w kuchni oraz salonie :( .Powiększanie tego projektu poprzez zwiększenie "głebokości" nie miało sensu więc ponownie zaczęliśmy szukać. I tym sposobem trafiliśmy do "Lipińskich". Projekt LMB-27 wygląda jak troche większy brat D06 ale nie tak duży jak D06a. Mam nadzieję, że będziemy zadowolenia w tego wyboru.

Pozdrawiam wszystkich, którzy udzielili nam porad i informacji na temat tego sympatycznego domku D06 :D .

• 1 month później...
No właśnie jeszcze żadnych. W łazience mam ogrzewanie podłogowe 150 W + grzejnik łazienkowy 600W. Na razie wystarcza kominek - doskonale można w nim regulować tempo spalanie a więc i temperaturę. Na razie chce kupić jakiś zwykłe grzejniki olejaki do sypialni po 1KW i grzeć tylko w nocy(taryfa nocna), jak zmusi mnie zima to trzeba będzie zainwestować w jakiż grzejnik akumulacyjny jakieś 3KW.

:D Ja też już mieszkam, chociaż odbioru nie było. No domu wyposażonego właściwie już we wszystko nie zostawię samopas.

Dom już właściwie jest ocieplony, muszę stwierdzić iż na razie jest ciepło, chociaż temp. są już ujemne nad ranem. Palę tylko w kominku, padu do ogrzewania jeszcze nie używałem

• 5 weeks później...