Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy podoba ci się projekt D06s - Mały?  

19 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy podoba ci się projekt D06s - Mały?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 970
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Avik! Dobrze, że już się Wam wyprostowało.

Widzę, że większość budujących zastanawia się nad sposobem ogrzewania. Opowiem, jak to było u nas na początku.

Gaz nie był jeszcze dociągnięty do domu (był 12 metrów od ściany), bo okazało się, że mimo ważnego pozwolenia na budowę domu, pozwolenie na budowę przyłącza gazu to inna bajka, a gotowy projekt gazowy z projektu D06 możemy sobie wetknąć. Był już październik 2002, a my bez gazu! Nowe projekty, nowe pozwolenie i jak tu znaleźć wykonawcę, skoro wszyscy naraz chcą mieć gaz przed zimą. Gaz dostaliśmy więc dopiero na następny sezon, a zimę musieliśmy przeżyć przy kominku Invicta 10kW (950 zł promocja w Leroy Merlin). To była ostra zima. przez 3 tygodnie było wtedy -15,-20. Kominek bez rozprowadzenia grzał słabo, w pokoju było w porywach 18-19st, w sypialni może 14. Któregoś mroźnego dnia, nad ranem mieliśmy 11st. Na szczęście byliśmy dopiero co po ślubie, więc się jakoś ten tego, grzaliśmy. Ciepła woda była z bojlera, a gotowaliśmy na kuchni z butli 2kg. Nawet Wigilię dało radę zrobić na 2 osoby. To była najbardziej urocza Wigilia w moim życiu - pierwsza z żoną w nowym domu.

Teraz mamy piec Beretta z zasobnikiem 60 litrów i zamkniętą komorą spalania. Wisi w pom. gosp., gdzie jest jeszcze pralka, WC i umywalka. Dzięki temu w łazience jest więcej miejsca (wanna, umywalka, WC i bidecik). W dzień dla oszczędności i klimatu przepalamy trochę kominkiem, ale generalnie gaz to jednak wygoda. Nawet jak nas nie było miesiąc zeszłej zimy i nastawiliśmy 14st nonstop to kwiaty w domu i kot w garażu jakoś przetrwali. Zimą płacimy rachunki 250-300 zł miesięcznie (listopad – marzec, ew. kwiecień), ale to razem z ciepłą wodą i gotowaniem, latem jakieś 60-70 zł co dwa m-ce.

Rocznie więc w 2000,- się mieścimy. Tyle, że dla nas komfort to 19-20 stopni. Jak czytam wasze opisy 23 do 29 stopni, to naprawdę nie wiem, jak wy tam żyjecie. Przecież taka temperatura to gwarancja anginy. A jednym znajomym, których dzieci wciąż chorowały, lekarz kazał zmniejszyć temperaturę w domu, więcej wietrzyć a dzieciom włożyć spodnie i sweterki, bo latały tylko w rajstopkach i koszulkach. Od razu były maluchy zdrowsze.

Przyznam się, że jest jedno miejsce, gdzie muszę mieć cieplutko – łazienkę. Dlatego u nas jest dodatkowa mata 100W przy WC i umywalce i w łazience mamy aż 22-24st.

Teraz idzie wreszcie zima, zobaczymy, jakie wyjdą rachunki po podwyżkach cen gazu.

Pozdrawiamy z Gdańska

Pod płytami jest ruszt z desek 20 mm w rozstawie co ok 30-35 cm. Płyty jedna warstwa grubość 22 mm-wszystko na gwoździe i wkręty (raczej więcej wkrętów) do belek stropowych.

Belki co ok 70-80 cm rozstawu.

Jakiej grubości masz płyty OSB? Masz jedną warstwę czy dwie w poprzek?

Co ile cm masz belki stropowe?

Z tego co wiem (fachowiec od podłóg mi mówił), przy pojedynczej płycie OSB 22mm maksymalny rozstaw legarów może byc 60cm. Oczywiście grubsza płyta lub gęstsze legary nie zaszkodzą.

Ja kładę OSB22 bezpośrednio na belki stropowe (mam je co 70-90 cm). Tyle, że u nas na strychu jest tylko graciarnia i wchodzi się tam na pięc minut raz w tygodniu, więc ewentualne lekkie uginanie nie boli, a właściwie jest niezauważalne. Płyty oczywiście na pióro-wpust.

My mamy 20cm. Niektórzy na forum piszą że dają 30cm. Najlepiej zrobić to w kilku warstwach na przekładkę. Im więcej teraz zainwestujesz w ocieplenie tym później mniej będziesz płacić za ogrzsewanie, a dużo łatwiej wysupłać kilkaset złotych podczas budowy niż później po zamieszkaniu.

Ważna jest też zasada, żeby nie ściskac wełny. Moi dachowcy mówili, że wełna 20cm ściśnięta do 15cm (np. żeby nie wystawała spomiędzy krokwi czy belek) daje izolację cieplną taką samą, jak 15-tka, czyli 5 cm zostaje przepłacone i zmarnowane. Bierze się to stąd, że izolatorem jest powietrze uwięzione między gęstymi włóknami wełny, a nie sama wełna.

Dwóch centymetrów nie dołożysz, bo nie ma takiej wełny. Ja zostawiłbym te 15 cm między belkami, a dodatkowe 5 włożył pod dach. Już tu ktoś pisał, że tak właśnie zrobił, żeby na stryszku było cieplej.

Witam ponownie.

A tak przedstawia się poddasze w moim domku to co pomiędzy słupami przewiduję jako część użytkową... pozdrawiam

http://gim3.klub.chip.pl/poddasze.jpg

Mam pytanie:

Czy można tam stanąć. Bo Ja wolałabym podnieść dach o 2-3 pustaki i żeby można było zrobić tam kiedyś, kiedyś ze dwa pokoje.

A my właśnie zmieniliśmy te okna na takie jak są w LMB, dodaliśmy po prostu w pom. gosp. okno i w łazience zrobiliśmy w pionie takie 60X150 otwór, ten w poziomie jakieś takie dziwne mi się wydaje :roll: To znaczy byśmy tak mieli gdyby nie to, że zdecydowaliśmy się zabudować ten ganek i w nim wstawimy okno, a pom. gosp. będzie miało wejście tam gdzie było w projekcie doprojektowane okno :roll:a to namieszałam :lol:

Proszę was o poradę. Będziemy mieć kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania w pomieszczeniu gospodarczym. Fachowiec od kotłów powiedział aby rurę (rura w rurze) wypuścić przez ścianę. Wydaje mi się, że jest za mało miejsca na ścianie zewnętrznej pomieszczenia gospodarczego: za blisko okna z łazienki oraz za blisko daszku nad wejściem.

Co Wy na to?

Jak macie rozwiązane to u siebie?