Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy podoba ci się projekt D06s - Mały?  

19 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy podoba ci się projekt D06s - Mały?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 970
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Już pisałam, że mogę zamieścić a w zasadzie przez kogoś innego, bo sama nie potrafię :oops: Avik może podacie mi adres emaill to bym Wam te zdjęcia przesłała.

A co do zabudowania ganku, to zaliczam go do jednych z bardziej trafnych decyzji.

Poza tym to od końca września mieszkamy już na dobre, jesteśmy zadowoleni, tylko trochę mało czasu aby się domkiem nacieszyć, a teraz ocieplamy małego, mam nadzieję, że przed prawdziwą zimą zdążymy.

Cos ostatnio wątek podumarł, a szkoda. :-?

Sam dawno sie odzywalem, brak czasu jak to przy budowie domu, no i jeszcze praca do pozna...

My jeszcze nie mieszkamy, liczymy ze w listopadzie sie wprowadzimy, nie mozemy sie juz doczekac. :D Teraz tak jak u Olasy robią nam elewacje, wewnatrz wciaz trwaja prace wykonczeniowe, pochwale sie zdjeciami stanu aktualnego jak bede mial taka mozliwosc (ganek tez jest zabudowany, tak jak na wizualizacji ktora kiedys umiescilem w watku).

mam pare pytań, moze ktoś odpowie:

1. bojler godny polecenia?

2. ogrzewacz przepywowy, jaki?

3. piece akumulacyjne z dynamicznym rozladowaniem, jakie?

pozdrawiam wszystkich

mam pare pytań, moze ktoś odpowie:

1. bojler godny polecenia?

2. ogrzewacz przepywowy, jaki?

3. piece akumulacyjne z dynamicznym rozladowaniem, jakie?

pozdrawiam wszystkich

Analizowałem pkt 1 (na swoje potrzeby), tak czysto teoretycznie to wygrał Ariston Platinum. Najdłuższa gwarancja na zbiornik (10 lat - stal nierdzewna) i bezobsługowość (nie ma potrzeby kupna i okresowej wymiany anod).

Jeśli nie znajdę krytycznych opiniii (na razie nie znalazłem) to w niedługim czasie kupię taki 100, może 120 l zasobnik. Cena do 1000 pln.

Witam,

jestem zdecydowany na domek D06, oczywiście z kilkoma zmianami - prawie wszystko już przemyślane, m.in. nachylenie dachu trzeba zwiększyć do 35st (gmina wymaga), jednak dach osadzony nisko, na murłacie. Moje pytanie brzmi: strop będzie drewniany, więźba tradycyjna, czy i jak trzeba podeprzeć belki stropowe, aby poddasze mogło być później wykorzystane, jako jedna przestrzeń (takie "studio"). Na początku byłem za pozostawieniem dachu 25st i poddasze nieużytkowe, ale jak się dowiedziałem że musi być stromiej to szkoda trochę tej przestrzeni na poddaszu. Dodam jeszcze że chciałbym poszerzyć domek o ok 10% czyli do 8,5m.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi, bo z tego co czytałem to wielu z Was ma strop drewniany.

Witam,

jestem zdecydowany na domek D06, oczywiście z kilkoma zmianami

Mam podobne zamierzenia co Ty (zwiększenie pochylenia dachu i w związku z tym wykorzystanie poddasza) i projektant który robi mi zagospodarowanie oraz adaptację stwierdził że, po prostu przeliczy jeszcze raz kratownicę i dostosuje do moich wymagań. W projekcie typowym przewidziany jest strych nad częścią z sypialniami. Poddasze użytkowe podlega innym normom wytrzymałościowym i nie ma co kombinować na skróty bo można się przeliczyć. W każdym razie ja pójdę tą drogą.

Witam

Szukam kogoś kto buduje ten dom w okolicach Gliwic, Katowic.

Mam zamiar go zbudować i chciałbym nawiązać kontakt z kimś kto już ma to za sobą.

Czy jest szansa otrzymać od Was dane na temat kosztorysu i zarysu wymiarów ław fundamentowych D06?

Pozd

[email protected]

Witam

do Katowic mam 25 minut drogi samochodem

mieszkam w D06

nie pomogę Ci z kosztorysem, bo ceny dawno nieaktualne

przekrój ław jest w projekcie :wink:

ich wykonanie zależy od tego czy budujesz na obszarze, gdzie występują szkody górnicze- czy nie; ale to stwierdza projektant adaptujący Twój projekt do warunków, jakie występują na Twojej działce

pzd

Awik, jogurcik i Pekor oraz Walka

Podziękowania za zamieszczenie zdjęć z Waszych domów - to WIELKA pomoc dla potencjalnych właścicieli D06

Dla wszystkich wielbicieli D06

Podziękowania za wszystkie cenne informacje - to forum to dla nas cenne źródło praktycznej wiedzy

Beaty

Czy mogę dostać jakieś zdjęcia pokoju dziennego - chodzi mi widok pokoju z otwartą przestrzenią.

Znalazłam na temacie: wnętrza-kominki 2-3 zdjęcia ale tam raczej uwidoczniony jest kominek - bardzo ładny.

Byłabym bardzo zobowiązana za przesłanie kilku zdjęć - wiosną ruszamy z budową tego domku - i muszę podjąć decyzję. Wyślę adres na priv.

POZDRAWIAMY WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH - DOŁĄCZAMY DO GRONA WIELBICIELI D06 : )

• 2 weeks później...

Ohh napisałam na priv, sory, ale nic od was nie otrzymałam.

Lutea odpowiem tutaj, bo może komuś też się przyda.

Odnośnie okien, to nie zrobiliśmy wieńca razem z belkami, tylko osobno były zalewane belki na oknie i dopiero na to przyszedł wieniec, dzięki czemu okap wg mnie jest na właściwym miejscu, ładnie opada na ściane, a nie zasłania okien, czego w wersji pierwotnej projektu bardzo się obawiałam. Nawet nie zmieniłam kąta nachylenia dachu, ani nic nie podnosiłam aby nie zaburzyć proporcji domku.

Można zmienić kąt nachylenia dachu. Jeśli zostaniesz przy wiązarach dachowych i za bardzo nie chcesz wykorzystywać poddasza do celów mieszkalnych to skontaktuj się z firmą, która produkuje i montuje takie wiązary to zrobią Ci projekt. Znam kilka takich firm w okolicach trójmiasta.

Spróbuj trochę powalczyć z gminą, może zgodzą się na 25st.

Nasz dom po zmianie kąta ma 6,0m wysokości. Wg mojej żony taki dom wygląda lepiej.