Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy podoba ci się projekt D06s - Mały?  

19 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy podoba ci się projekt D06s - Mały?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 970
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Kochani, juz mam od wczoraj taki zamęt. Do niedawna było postanowione, że budujemy z poddaszem i to w szkilelecie, bo zależy nam na czasie. A teraz poznalismy ten projekt i ...sami nie wiemy.

Pytanie:

1. Jak długo budowały się wasze domki (może ja mam mylne wyobrażenie o domach murowanych)

2. Jaki jest koszt postawienia teraz takiego domu (myślę o wersji podstawowej)

3. Z czego budowaliście?

To już 3 pytania, ale mam nadzieje, że odpowiecie.

Pozdrawiam

Witam.

Budowa naszego malucha rozpoczęła się w marcu, ale tobył etap zakupu działki, projektu, adaptacji, pozwolenia na budowę i kredytu.

Przysłowiową pierwszą łopatę wbiliśmy w połowie sierpnia. Pod koniec września był stan surowy zamknięty. 2 kolejne dni to instalacje, 2 tygodnie tynki i posadzki i wykańczanie. Na początku grudnia mieszkaliśmy. Wewnątrz było zrobionych 90% robót, dom był ocieplony w 70%. Na wiosnę dokończenie ocieplenia, ogrodzenie, tynki zewnętrzne, ogród, kostka itd.

Nie mam pojęcia jak wyglądają teraz ceny, ale 3 lata temu wydaliśmy na nasz domek ok. 180 000, z tym że bardzo dużo robiliśmy sami.

Budowaliśmy z gazobetonu.

Zastanócie się jeszcze nad tym domkiem: http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=54184&keys=1&int_1lt=100&offset=16&w=yes&backcmd=Collection

Gdybyśmy budowali jeszcze raz to pewnie byłby ten.

Witam. My kupiliśmy działkę w lutym 2007 załatwianie pozwoleń i tych wszystkich innych spraw związanych z rozpoczęciem budowy trwaly do kwietnia. Pod koniec kwietnia na działkę wjechała koparka.W naszym przypadku trafiliśmy akurat w ten nieszczęsny bum budowlany gdzie ceny szalały z tygodnia na tydzień a materiałów budowlanych brakowało już w Maju.Poprostu to był koszmar ale jakoś daliśmy radę i pod koniec Pażdziernika mieszkaliśmy już u siebie.

Do tej pory interesowałam się tylko szkieletowcami ze względu na czas..

A co z zimowaniem fundamentów, potem tynków i posadzek. Podobno dom murowany to minimum 2 lata pracy.....

Oświećcie mnie, proszę.

Jak widzisz sporo jest osób, które wybudowały domy pod klucz w jeden sezon. Warunek to pieniądze, zgrane w czasie ekipy i pogoda.

Dom szkieletowy napewno buduje się szybciej, ale wydaję mi się, że nadal jest droższy od murowanego. Dom o któym rozmawiamy jest naprawdę bardzo prosty i tani do wybudowania.

quisquis przejrzałam Twój dziennik i projekty, które tam pokazałaś. Wg mnie jeżeli chcesz budować dom z poddaszem, to w grę wchodzi tylko z35. Pozostałe są za małe. Pokoje mają po 6m2. Jeżeli Twoim ograniczeniem jest metraż, to buduj dom parterowy.

jarass33 czy poszerzałeś korytarz, czy tylko mi sie tak wydaje? :) A kominek planujesz też kiedyś postawić czy specjalnie z niego zrezygnowałeś? Na pewno jest wtedy w salonie więcej miejsca :). No i pokaż więcej zdjęć :D