Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy podoba ci się projekt D06s - Mały?  

19 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy podoba ci się projekt D06s - Mały?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 970
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

A jeśli chodzi o ten wykop to jakoś dziwne że na takim wysokim poziomie jest woda gruntowa.Ja mam ławę wylaną na 1,20 metra od poziomu gruntu bo średnia przemarzalnośc gruntu jest około 1 metra.
Po pierwsze: U mnie sa inne warunki terenowe niz u Ciebie. Po drugie: Taki wysoki stan wody to min. efekt tegorocznej zimy a takze tegorocznej wiosny. Po trzecie : Poziom zero u mnie jest metr ponad poziom terenu! Więc i tak planuję nasypanie ziemi dookoła budynku i przed nim także. W okolicy tak buduje się wiekszosc budynków. Ba! dzis na własne oczy widzialem wykop na głębokosc około 0,5 metra pod fundament! Który bedzie pózniej obsypany ziemią! takich budynków jest kilkanascie w okolicy. Ja wykopałem na 1 metr, no i mam tego efekt.

No i jest plan! W poniedziałek kopiemy rów jakieś 8 metrów dalej na głębokosc 2 - 2,5 metra, do rowu robimy kanał z wykopu fundamentowego spuszczamy tam wodę, a wodę z tegoż rowu pompujemy dalej do rowu melioracyjnego :) Zobaczymy co z tego wyjdzie! Kierownik powiedział ze to zadziała bo juz robił takie rzeczy.

Dodatkowy rów się sprawdził! :D 2 dni padało a w wykopie pod fundament prawie nie ma wody. Cala woda schodzi do głębszego wykopu a tam juz pompa robi swoje! Takze szalunki juz są i jutro walimy w to chudziaka czyli beton B-10. Dodam ze zupelnie sucho nie jest, jakies 3-4 max. cm wody ale chudziak podobno lubi wodę więc zobaczymy co z tego będzie.

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...