Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy podoba ci się projekt D06s - Mały?  

19 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy podoba ci się projekt D06s - Mały?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 970
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ogrzewanie?

Zdecydowałem się na kominek z rozprowadzaniem ciepła + akumulacyjne elektr. Ostatni myślę także o kozie kaflowej w holu z wymiennikiem ciepła, do podgrzewania wody. Jest komin, szukam odpowiedniego pieca. Może ktoś z was trafił na coś takiego w Internecie. Moc ok. 6 Kw - z czego 4 na podgrzanie wody?

• 4 weeks później...

Przezimowalem pierwsza zime w DO6, Wasze plany co do ogrzewania tzn kominek i elektryczne sa przesadzone.

Cala zime palilem tylko kominkiem (z rozprowadzeniem) i jest to w zupelnosci wystarczaje. Ani razu nie uzylem konwektorow elektrycznych ktore zpobiegliwie kupilem.

Przez wiele dni gdy na zewnatrz bylo ok 0C wystarczylo zapalic kominek tylko na noc.

Przy wiekszym mrozie palilem non stop

To na razie tyle

powtarzam jeszcze raz swoje pytanie do tych którzy budują, albo już wybudowali: "czy salon i kuchnia nie są za małe?"

jestem na etapie adaptacji projektu (D06a) i zastanawiam się ewentualnymi zmianami. Może powiecie z czego jesteście zadowoleni, a co byście zmienili. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i opinie.

Ja również chętnie przeczytam na temat tego wkładu.

Co do wielkości salonu i kuchni, jak na powierzchnię całkowitą domu są odpowiednie, ale gdybym dysponował większą gotówką wybrałbym po prostu projekt większego domu

pozdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: AndrzejD dnia 2003-04-04 00:22 ]

Mam wklad 14 kW firmy Gabo Les Foyers. Trudno mi powiedziec czy jest dobry czy zly bo nie mam porownania.

Znad kominka jest rozprowadzenie wentylatorem do 3 sypialni.

Oczywiscie ogrzewanie kominkiem nie jest wygodne, trudno jest wyregulowac tak aby temperatura byla stabilna bez ciaglego otwierania i zamykania dostepu powietrza.

Na pewno zaleta jest ze mozna z latwoscia szybko nagrzac aby w salonie bylo nawet 25C, ale nie latwo jest utzymac palenie aby po 8 godzinach bez podkladania utrzymac stabilna temperature.

Tym bardziej mialem problem ze uzywalem prawie zawsze mokrego drzewa. Suchosc drzewa jest chyba wazniejsza niz jakosc wkladow kominkowych.

Jeszcze co do grzania ogromny wplyw ma ustawienie domu. Nasz dom jest salonem i dwoch pokoi (zmienilem polozenie okna w jednej sypialni) do poludnia. Przy slonecznym mroznym dniu nie trzeba praktycznie ogrzewac

A co do zmian ja praktycznie nic nie zmienilem, w salonie jest tyle miejsca zeby stal ogromny naroznik lawa i szafka pod telewizor wiecej nic nie mozna ustawic.

To tyle z mojej praktyki

W projekcie wiezby do połączeń uzywano srub. Czy próbowaliście zastępować je samymi gwoździami lub mieszanie część srub część gwoździ?

Czy metalowe łączniki do murłaty daliście identyczne z projektowymi czy np o mniwjszej długości nie 200 a np 140?

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Jestem na etapie "wpadł mi pomysł do głowy", musz ę to teraz jakoś przetrawić oczywiście interesowałyby mnie jak najmniejsze koszty więc jeśli dysponujecie jakimiś materiałami, kosztorysami,info. cokolwiek odnośnie tego projektu to poproszę na adres [email protected] lub [email protected]

Pozdrawiam wszystkich odważnych, którzy się już zdecydowali.

Przekonajcie mnie jakoś.

Molin

• 2 weeks później...

zdecydowałem się na D06a - dołączam do klubu - pod koniec maja powinienem dostać pozwolenie.

Czy ktoś z Was zmieniał strop z Terrivy na monolit? Zastanawiam się nad tym, tak samo jak nad tym, czy z tyłu garażu zrobić dodatkowe drzwi wejściowe? Jak wysoko macie wyniesiony budynek nad teren?