adk1975 25.11.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 witam. jestem tutaj pierwszy raz - i w zasadzie nie wiem czy powinnam cokolwiek pisać, ale jak tak będę sukcesywnie opisywać to co się dzieje - to pewnie nie jedna zagubiona istota (jak ja) przeczyuta ten wątek. Temat zaczął się jakiś czas temu - czyli około marca. Szukaliśmy swojego miejsca na ziemi i zrodził się pomysł - stodoła. Mój Przemek wymyślił, że kupimy starą stodołę i ją wyremontujemy. Póki co walczymy z papierami. Urząd gminy, mapki, zapewnienie o dostawach, kredyty, szukanie architekta, który wykona projekt indywidualny... Jak na razie mnie to przeraża i chciałabym cofnąć czas. Pewnie nie zdecydowałabym się na to dzisiaj. Może tak - tupnęłabym mocno nogą - i krzyknęła NIE!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 26.11.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Masakra lepiej było budować od podstaw. Kogo bym nie znał a wpakował się w remont domu potwierdzał moje słowa. Pozdrawiam i życzę wytrwałości ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 26.11.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 ja powiem tak - mnie się zawsze marzyła stodołaniestety - nie znależliśmy nic takiego ale patrząc ... wolałabym jednak budować od początku pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 26.11.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Przecież można sobie wybudować stodołę od podstaw na nowym dobrze zrobionym i zaizolowanym fundamencie. Ze stodoły zostaną przecież tylko fundament i cząstka murów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 26.11.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 o tak u mnie odpadało - wąska działka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annago 26.11.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 W tym roku byłam w cudownie wyremontowanej strej stodole pod Strassburgiem. Cała wioseczka (Gimbret) konsekwentnie dbała o strae tradycyjne budownictwo, było tam po prostu bajecznie. Myslę, że tam takie eksperymenty sie udają i sa na porządku dziennym, u nas moga pochłonąc ogromne środki i sądzę, że dużo sił w walce z urzędami. Jednak jestem za!!! Czekam na Waszą relację ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 26.11.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 posłużę pewnym przykładem: http://www.archiweb.cz/buildings.php?&action=show&id=1842 a moze więcej: http://www.archiweb.cz/buildings.php?&action=show&id=2004 http://www.archiweb.cz/buildings.php?type=city&action=show&id=2020 I mam nadzieje ze dodałem ducha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk1975 28.11.2009 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 oj dziękuje Ci bardzo za te oststnie linki. Faktycznie dodaje to skrzydeł i pomysłó. Póki co walczymy nadal z papierami, banki, biua i inne. Jestem tylko wściekła, bo załatwiane jest to przez biuro nieruchomości i wypbraźcie sobie, że temat ciągnie sie od lipca i jeszcze nie jest zamnknięty w biurze. "pełen profesjonaliz" - takie jest motto biura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
technikmechanik 28.11.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Witam -- czytam różne fora i wszędzie słowa krytyki albo zniechęcenia odnośnie przekształcenia stodoły na budynek mieszkalny. Jestem obecnie na etapie kupna stodoły o pow. 200m parteru ale swobodnie wyjdzie parter i piętro oraz poddasze użytkowe w planie jest również wydzielenie drugiego mieszkania. Ludzie czytajcie uważnie Stodoła to stodoła a chlewnia czy obora to różnica stodoła to pomieszczenie na siano ! a chlewnia czy obora to pomieszczenia na coś co kwiczy i muczy. A jak wszyscy dobrze wiedzą w tym co pozostawiaja zwierzęta jest dużo kwasów , soli i innych związków co trzymają wilgoć a i wydzielają się powoli z ścian czy klepiska związki owe przetrawią wszystko a najszybciej miedż ale mniejsza o to . Ja w mojej przyszłej stodole nie mam wilgfoci fakt że dach mam do zmiany lekkie pęknięcie na ścianie frontowej ale i tak tam będą garaże więc ściana i tak będzie od nowa postawiona. Wiem że nie będzie łatwo zwłaszczaod strony papierkowej i formalnejale uparty jestem i mam dwie zdrowe łapy co nie jedno potrafią. Proszę jak już ma mnie ktoś zniechęcać to niech to będzie osoba która sama przeszła przez traką inwestycje , która sama stawiała ściany a nie osoba co pisze że jej znajomi....... Fakt firmy biorą sporo za robocizne ja mam zamiar ograniczyć się do minimum czyli architekt kierownik budowy , uprawnienia na prąd ciepło i gaz mam już od dawna więc w własnym zakresie postraram się regularnie opisywać postępy prac a jak nie ja to moje kochanie da wam znać co w trawie piszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 02.12.2009 03:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Wyremontowana stodola to najfajniejsza rzecz jaka moze sie zdarzyc w krajobrazie - a, niestety, w polskim, zdarza sie coraz rzadziej ............... Jestem juz cicha wielbicielka........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 02.12.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Wyremontowana stodola to najfajniejsza rzecz jaka moze sie zdarzyc w krajobrazie - a, niestety, w polskim, zdarza sie coraz rzadziej ............... Jestem juz cicha wielbicielka........ ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk1975 02.12.2009 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Wyremontowana stodola to najfajniejsza rzecz jaka moze sie zdarzyc w krajobrazie - a, niestety, w polskim, zdarza sie coraz rzadziej ............... Jestem juz cicha wielbicielka........ Niestety chyba was rozczaruję, bo ja sobie wymyśliłam, że przekształcimy to w normalny, zwyczajny dom. ( no może nie taki zwyczajny - bo NASZ) Niestety z wyglądu to nie wiele będzie miało ze stodoły. Piękne są takie klimaty, niestety, zeby zachować taki klimat potrzeba wiele wiele kasy 9a my takowej nie posiadamy). Póki co wybieramy bank na kredyt. Może jakieś sugestie?? Będę wdzięczna - ups będziemy wdzięczni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 02.12.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Więc skoro ma to być coś zupełnie innego bez klimatu i wyglądu oraz nawiązań do tego co było , to wybacz nie ma to sensu lub uzasadnienia ekonomicznego ....bo niby jakie może mieć ? Zaoszczędzisz na czym ? i ile? i czy faktycznie zaoszczędzisz ? Lepiej nowe postawić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 03.12.2009 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Wyremontowana stodola to najfajniejsza rzecz jaka moze sie zdarzyc w krajobrazie - a, niestety, w polskim, zdarza sie coraz rzadziej ............... Jestem juz cicha wielbicielka........ Niestety chyba was rozczaruję, bo ja sobie wymyśliłam, że przekształcimy to w normalny, zwyczajny dom. ( no może nie taki zwyczajny - bo NASZ) Niestety z wyglądu to nie wiele będzie miało ze stodoły. Piękne są takie klimaty, niestety, zeby zachować taki klimat potrzeba wiele wiele kasy 9a my takowej nie posiadamy). Póki co wybieramy bank na kredyt. Może jakieś sugestie?? Będę wdzięczna - ups będziemy wdzięczni Chyba w takim wypadku warto poszukac kogos kto ma jakies doswiadczenie - na tym forum jest grupa ludzi re m o n t uj a c y c h rozne dziwne rzeczy - ponadto jesli remontujecie stodole to co chcecie z niej zachowac - co warto z niej zachowac - przy ograniczonzch mozliwosciach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LewAnka 08.12.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 My również mamy stodołę z 1908 r. Szukaliśmy od początku starej stodoły bo nie chcieliśmy nowego domku- jakoś nie pasujemy do tych klimatów. Jeżeli chodzi o koszty - to niestety jest to wybudowanie nowego domu i trzeba podporządkować się do kształtu budynku. na zewnątz zrobiliśmy tzw. mur pruski, dach oczywiście z karpiówki ale w środku jest nowocześnie, skłaniamy się w stronę loftów. Duże przeszklenie w dachu, w środku dużo szkła i metalu. Właśnie jesteśmy na etapie łazienek- masakra. Życzę ci powodzenia z papierami, to jest tak gmina stawia straszne warunki a obok u sąsiada jest podobna stodoła, w której wali się dach ale to jest ok.Przygotuj się również na to, że zaplanujesz sobie tylko wymianę dachu z więźbą a po rozebraniu okaże się że trzeba postawić nowe ścieny nośne i niestety nowe wylewki itp. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek78 08.12.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 My również mamy stodołę z 1908 r. Szukaliśmy od początku starej stodoły bo nie chcieliśmy nowego domku- jakoś nie pasujemy do tych klimatów. Jeżeli chodzi o koszty - to niestety jest to wybudowanie nowego domu i trzeba podporządkować się do kształtu budynku. na zewnątz zrobiliśmy tzw. mur pruski, dach oczywiście z karpiówki ale w środku jest nowocześnie, skłaniamy się w stronę loftów. Duże przeszklenie w dachu, w środku dużo szkła i metalu. Właśnie jesteśmy na etapie łazienek- masakra. Życzę ci powodzenia z papierami, to jest tak gmina stawia straszne warunki a obok u sąsiada jest podobna stodoła, w której wali się dach ale to jest ok.Przygotuj się również na to, że zaplanujesz sobie tylko wymianę dachu z więźbą a po rozebraniu okaże się że trzeba postawić nowe ścieny nośne i niestety nowe wylewki itp. Powodzenia jesli mógłbym prosić to może jakieś fotki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk1975 08.12.2009 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 oj tak ja też bardzo bardzo poproszę o fotki. najlepiej takie "przed" i "teraz" a u nas ciekawostką jest to, że był pan, który "tworzy" nam kosztorys i chciał nas prezekonać że 500 tys to mało na taką inwestycję, ale jak mój Przemek spotkał sięz nim na miejscu i przedstawił swoje wizje remontu, przebudowuy czy dobudowy i swoje kosztorysy podał to panowie zeszli do ok 150tys. Dla nie to jest niezrozumiałe, ale wierzę w mojego Przemka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk1975 15.12.2009 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 kurcze a my wciąż walczymy z bankiem i papierkami. jeszcze nie mamy kredytu. wszystko wisi w próżni. a miał już być dach według planów ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 15.12.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Co sie odwlecze to nie uciecze ........ Stodoły to najpiękniejsze domy na świecie ! Gdybym już nie mialła okazji - zycze Wam pogodnych, zdrowych, spokojnych Swiat i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku ! Jesteście nadzieją tego forum - że bedzie co czytaź , że będzie ciekawie, że będzie pięknie . Serdecznie Was pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk1975 17.12.2009 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 oj dziękuję za tak miłe i ciepłe slowa. bardzo bardzo aż milej się zrobilo na sercu my równiez życzymy wszystkiego co mieści sie w slowie "szczęście" i to nie tylko na święta ale na cały 2010 Rok Agnieszka i Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts