Gagata 15.01.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Tak pierwsze przemyślenie - na górze jest łazienka między dwoma pokojami. Z tego, który ma być sypialnia warto pokusić się o bezpośrednie wejście do łazienki. OPRÓCZ tego z korytarza. Jak duża będzie ta łazienka? I ile osób ma docelowo mieszkać w tym domu ? nie wypatrzyłam, czy jest gdzieś ta informacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 15.01.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 witaj adk - gratuluję chęci na stodołę jak mogę coś od siebie - to lecę : na pierwszy rzut okna - na parterze zastanowiłabym sie na wejściem do toalety, czy nie zrobić go z wiatrołapu, tego korytarza przy wejściu. Dzięki temu można wywalić tę ściankę vis-a-vis obecnego wejścia do kibelka. Bo właściwie po co ona :)Może warto tez zrobić otwarte schody - bez klatki . Zyskujesz optycznie przestrzeń i możliwość wykorzystania przestrzeni pod schodami od strony kuchni - jakaś mini spiżarnia. Na górze sporo pokoi - jeżeli nie masz potrzeby na tyle , to zrezygnowałabym z jednego - po prawej lub lewej od schodów , żeby zyskać więcej oddechu po wejściu na górę. Teraz jest wąska kicha korytarz z samymi drzwiami . Ale to wszystko zależy od potrzeb , ilości mieszkańców. Z drugiej strony, jeżeli masz liczną rodzinę - która zajmie 4 czy 5 sypialni to jedna łazienka to trochę mało (bo na dole jest tylko kibelek chyba ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 15.01.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Tak jak pisze Zochna - sporo zależy ile osób będzie tam mieszkać. Taż otworzyłabym klatkę schodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 15.01.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Mini spiżarnia (nawet DUŻA ) - dobra rzecz. Bez dwóch zdań. Znów popieram Zochnę. Czy nie znalazłoby się dla niej aby miejsce ... pod schodami, po wyrzuceniu ścianek zamykających "klatkę schodową"? Potrzebne wielkości pomieszczeń - u mnie nic nie widać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 15.01.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Wysyłam małe sos do forumowej "układaczki wnętrz" - Brazy. Może ona co podpowie i wyrysuje ładnie ! Ale będą potrzebne WYMIARY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 15.01.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 no też tak bym właśnie kombinowała z tą spiżarnią pod schodami. Jeszcze dobrze by było gdyby udało się odwrócić bieg schodów - tzn wejście na schody od strony pokoju - miejsca na spiżarnię przy kuchni więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 15.01.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Jestem! Dobry wieczorek! Adk, potrzebne wymiary. Skopiowałam sobie zdjęcia rzutów, pomyślimy, na szybko mogę powiedzieć, że Gagata i Zochna mądrze mówią. Daj wymiary pomieszczeń, całej stodoły, pokaż gdzie są okna, drzwi i w jakiej odległości od ścian. Daj też planowane usytuowanie kanalizacji, żeby było wiadomo jak działać w łazienkach i kuchni i kominów, bo to też ważne. Robię w tej chwili łazienkę, ale jak skończę zajmiemy się stodołą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr.A 15.01.2010 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Hej,gratuluje pomyslu.Mieszkajac w Anglii zarazilem sie miloscia do tego typu projektow i musze powiedziec ze Anglicy do perfekcji opanowali sztuke przeksztalcania roznego rodzaju obiektow budowlanych w fantastyczne miejsca do mieszkania.Stodoly,koscioly ,latarnie morskie....itd.Ale odbiegam od tematu.Wiec jesli chodzi o szkice to podaj wymiary budynku + pomieszczen.Jaka jest wysokosc scian ,ile do kalenicy.Jesli mozesz wrzucic zdjecia z wnetrza lub ewentualnie rysunek przekrojowy to tez cos.Podpisuje sie pod tym co Zochna zasugerowala.Mysle ze niewarto upychac tyle pokoi na jednym pietrze.Z zewnatrz widac ze budynek jest wysoki wiec moze jeszcze jedno pietro wiecej.Zawsze mozna zrobic parter i pierwsze pietro a sama gore zostawic na pozniej. Na zdjeciach widac ze przynajmniej czesc konstrukcji dachu do wymiany.Poza tym co mnie niepokoi to duze spekanie naroznika budynku.Przed zakupem powinien to zobaczyc ktos kto zna sie na konstrukcji (pewnie inzynier) i ocenil stan techniczny.Moze sie okazac ze zachowanie tego co jest bedzie cie drogo kosztowalo.Pomysl o tym bo to przynajmniej tak samo wazne jak rozklad pomieszczen.A z ciekawosteklink do przerobionego mŁyna http://www.barnsetc.co.uk/barn779.htm Dla tych ktorzy juz przerabiali podobyny temat.Czy docieplaliscie sciany zewnetrzne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 15.01.2010 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Witam, życzę Wam dużo wytrwałości! Stodoła wygląda super - piękny potencjał widać! w razie jakiś pytań popytaj osób które przechodziły podobne tematy osobiście podobała mi się przeróbka ze stajni -->> http://forum.muratordom.pl/post2401854.htm#2401854 przed remontem: http://starastajnia.files.wordpress.com/2009/01/dom-marzec-2006-2.jpg?w=500&h=375 efekt końcowy: http://starastajnia.files.wordpress.com/2009/07/p8017345.jpg?w=500&h=375 Efekt końcowy bomba! Oby u Was też tak było. Trzymam kciuki, będę zaglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk1975 16.01.2010 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 o kurcze! GAGATA miałaś rację, cierpliwość się opłaciła. Nie spodziewałam się takiego odzewu. Dziękuję bardzo. Jak ja się cieszę, że tu trafiłam . Zanim nie naniosę konkretnych rozmiarów i wymiarów to powiem tylko że jesteśmy rodzinką 2+2 (dzieci chłopiec 10lat, córka 7)ale nie wykluczamy powiększenia rodziny. Oboje też mamy samotne starsze matki i nie wiadomo, czy któraś z nami kiedyś nie zamieszka. Stąd taka ilość pokoi na górze. Sypialnia z garderobą, pokój Michała, pokój Mart i jeden - póki co gościnny (dla przyjaciól odwiedzających, żeby nie czuli się skrępowani mieszkając w salonie). Mr.A jeśli chodzi o pęknięcie to był fachowiec (właśnie jakiś inżyniej konstruktor) i dyskutowali z moim Przemkiem na temat naprawy tego, więc mój Ślązak podał jakieś tam konkretne rozwiązanie i inżynier przystał na to i stwierdził: "to nie głupie". Szczegółów dopytam - to opisze . Dach planujemy cały wymienić i znacznie zmniejszy się jego powierzchnia - o cały taras. powierzchnia ogólna budynku (bez podziału na kondygnacje) 132,2m2 Działka ma powierzchnię 529m2 (więsej się nie dało wydzielić ze wspólnego podwórka) ale za to po stronie wschodniej zero sąsiadów, taras i wjazd do garażu od strony południowej. jesteście cudowni. Dziękuję jeszcze raz za wszystkie sugestie. Tylko błagam pamiętajcie, że to jest moje pierwsze w życiu planowanie jakiegoś domku. BRAZA dziękuję za ofertę ps. na swoim projekciku już odwróciłam schody i wrzuciłam spiżarkę pod schody. tylko zastanawiam się czy nie zrobić schodów w kształcie L, zeby maksymalnie podniść dolny bieg (na rzecz spiżarki i żeby jak najmniejszy skos był w salonie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 16.01.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 A ja w takim wysokim budynku zrobilabym antresole ......i nad salonem pustke........zeby wnetrze bylo przestronne i widne . Ale trudno mowic o rozkladzie wnetrz bo kazdy ma inne potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk1975 17.01.2010 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 ja też się nad tym zastanawiałam, ale doszłam do wniosku, że gorzej z ogrzewaniem wtedy. łatwiej ogrzać niższe pomieszczenie. a niestety względy ekonomiczne mają znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 17.01.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 adk1975 - dokładnie tak. Kiedy o chodzi o EFEKT lub/i finanse graja mniejszą rolę - takie rozwiązanie jest absolutnie super. I przestrzeń, i światło, i klimat.. Ale całe ciepło będziesz miała pod sufitem i z tym się musisz liczyć. No i - nie polecam odkurzania i zdejmowania pajęczyn (zawsze obecnych w domu na wsi) w takich okolicznościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk1975 17.01.2010 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 http://images44.fotosik.pl/249/f504fc882cadb688med.jpg wydaje mi się, że teraz wymiary i przeznaczenie pomieszczeń są widoczne. póki co bez naniesionych poprawek pt zmiana kierunku schodów i spiżaraka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk1975 17.01.2010 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 http://images39.fotosik.pl/245/fbab64e651d95429.jpg mam nadzieję, że piętro też jest w miarę czytelne i wymiary czytelna (choć nie ukrywam, że przybliżone do oryginału - ale nie wiel będą odbiegały od właściwych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
technikmechanik 17.01.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Witam szanownych zgromadzonych Widzę że moje zdolne Kochanie wstawiło projekty naszego przyszłego domu Jak narazie walka z bankami trwa jak już znalazłem bank dzięki pani z Muratora i załatwiłem zaświadczenie na bankowym druku o zarobkach nagle dwa banki się połączyły i od nowa zabawa z papierami ale to nic uparta bestia jestem Info jeśli chodzi o banki większość banków nie udziela kredytów na zakup nieruchomośći niemieszkalnej a jak już chce udzielić to chce a właściwie wymaga: 1 zgody na budowe 2 projektu 3 operatu szacunkowego wstępnego i powykonawczego i tu powstaje kwadratura koła nie da się uzyskać pozwolenia na budowe jeśli nie jest się właścicielem a nikt nie robi projektu jeśli nie jest się jeszcze właścicielem a nie da się zrobić operatu wstępnego i powykonawczego jeśli nie ma się projektu Jednak da się to obejść wyszukać bank który da pieniądze na zakup a potem przekształci konsolidacyjnie kredyty w jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 17.01.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Ech te banki... Zwiazałem sie z takim jednym na kawałek życia No ale coż... Gdybyście potrzebowali jakiejś porady w sprawie ogrzewania to pytajcie smiało. Chetnie Wam pomoge. I`m plumber. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
technikmechanik 17.01.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Witam ponownie zgromadzonych Właściwie powinienem zacząć od tego iż zwą mnie Przemek a adk czyli Agniesia to moje Kochanie. A jeśli chodzi o prace w naszej przyszłej chałupie to mam uprawnienia na prąd ,ciepło , gaz, i paruletnie doświadczenie więc walcze bo mam wizje Fakt nigdy nie zajmowałem się prowadzeniem budowy ani przebudowy ale nie raz uczestniczyłem w remontach i słowa " fachowców " tego się nie da często mnie śmieszą Jedyne co to nie tapetuje ! Ai kafelkowania staram się unikać poprostu tego nie czuje. Dość o sobie Pęknięcie co widać zniknie ze względu że ta ściana idzie do rozebrania będzie wstawiona metrowa wstawka i osadzone bramy garażowe, jeśli chodzi o kanalizacje to jest mały problem bo sam jeszcze nie wiem czy będzie szambo czy podłączenie do kanalizy. Ponoć mają kanalizować naszą wioske w przeciągu 2 lat Fakt na pewno będziemy czytać i brać pod uwage wasze sugestie odnośnie projektu liczymy tu na BRAZE , GAGATE, WIOCHMAN Mam pare pomysłów na kominek z płaszczem wodnym i pare pomysłów na piec coś się wyspawa jakby co będe zerkał tu co trochę na razie znikam spać jutro poniedziałek walki ciąg dalszy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 17.01.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 A może POŚ zamiast szamba? Koszty eksploatacji potem maleńkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 18.01.2010 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 ja też się nad tym zastanawiałam, ale doszłam do wniosku, że gorzej z ogrzewaniem wtedy. łatwiej ogrzać niższe pomieszczenie. a niestety względy ekonomiczne mają znaczenie Tak, wtedy ogrzac znacznie trudniej ogrzac pomieszczenie ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts