Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

po wylaniu posadzek - kiedy startowac z ..?

Recommended Posts

Po wylaniu posadzek (lanie poczatek grudnia 2009) - kiedy startowac z

- docipleniem poddasza welna podwojnie ze stalazem potem rigips,

- grzaniem podlogowki,

- kladzeniem kafelkow na podlogach.

Wiem ze sa pewne obostrzenia czasowe kiedy najlepiej co zrobic.

Dziekuje z gory za wskazowki,

Pozdarwiam,

dbandmax

Witam.

Alternatywą do czekania do wiosny jest zakup (nieopłaca się wypożyczać) osuszacza (nie mylić z nagrzewnicą) i po 2 tygodniach od wylania można nacierać. Zanim chłopaki położą wełnę na całym poddaszu to beton dobrze zwiąże i będzie sobie wysychać. Oczywiście włączenie osuszacza też dopiero po 2 tygodniach tak, żeby nie było, że beton zbyt szybko wysechł i sie kruszy. Rozsądny osuszacz to taki o wydajności ok 15l/dobę i koszcie zakupu ok 1500zł. Ja taki kupiłem i jestem bardzo zadowolony. Przydał sie już w wielu przypadkach: po wylewkach i tynkach, po malowaniu, po rozlaniu sie wody w jednym pomieszczeniu, dosuszanie przed położeniem podług itp.

U mnie nieszczęsne wylewki były w listopadzie, a w grudniu ekipa ocieplała poddasze, dogrzewając się kozą i nagrzewnicą i susząc osuszaczem.

Ja wylewałem w styczniu , chyba koło 10 skończyłem w piwnicy i następnie wchodziłem na poddasze czyli na poddaszu wylewki miały około 4 dni :lol: , od razu jechałem z gipsami , z tym że najpierw zrobiłem stelaż na całym poddaszu a potem wełne wkładałem , tak z 2 tyg po wylewkach wełnę kładłem

a podłogówkę załączyłem po pełnych 28dniach wiązania wylewki ,