Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maksymalne wyciszenie rur kanalizacyjnych (pionu) - jak?

spamik

Recommended Posts

Witam,

Prawdopodobnie rura od pionu kanalizacji (z piętra na parter) będzie przechodzić przez gabinet (na parterze). Gabinet ma być przeznaczony na podejmowanie petentów, więc nie chciałbym aby było słychać, że ktoś spuszcza wode w wc na pietrze lub myje ręce. Czy jak zabuduje taki pion np. płytą g-k, to tego w środku obudowy dam jeszcze wełnę (np. 5cm) , zastosuje rury niskoszumowe, to czy będzie takie wyciszenie, że nie będzie słychać wody spływającej z góry? A może dać rurę lekko po skosie, tak żeby zawartość nie spadała pionowo w dół i na dolnym kolanku robiła PLUSK, tylko spływała po nachylonej ściance rury? A może są jakieś inne sposoby na wyciszenie takiej kanalizacji?

u mnie rura biegnie przez kuchnię na parterze - nie słychać.

Izolacja wełna akupłyta 10 cm.

Znaczenie mają też:

odsunięcie rury od ściany i wełna pomiędzy rurą a ścianą.

elastyczne elementy gumowe w obejmach by drgania nie przenosiły się na ścianę.

Wełna pomiędzy rurą a stropem wewnątrz otworu w stropie.

wydawac sie moze, ze wypelnienie welna stelaza zalatwi sprawe jednak to za malo. przez strop powinno byc wykonane przejscie techniczne. szacht g/k wykonany najlepiej przed wylewkami.

Przejście techniczne również było zrobione. Aby całkowicie wyeliminować dochodzące odgłosy najlepiej poprowadzić rurę w ścianie po zewnętrznej stronie bydynku.

wydawac sie moze, ze wypelnienie welna stelaza zalatwi sprawe jednak to za malo. przez strop powinno byc wykonane przejscie techniczne. szacht g/k wykonany najlepiej przed wylewkami.

Przejście techniczne również było zrobione.

A o co dokładnie chodzi z tym przejściem technicznym - tak szukam po netcie i nie mogę znaleźć jakoś jasnego wytłumaczenia co to jest?

rurę daj - żeliwną....

A rura żeliwna będzie lepsza niż niskoszumowa? W materiałach reklamowych wavin jest że niskoszumowe są lepsze niż żeliwne (rysunek poniżej). Prawda to?

http://155.158.112.162/~student/pp/zeliwo_vs_astolan.jpg

• 7 years później...

Odgrzewam temat aby nie zakładać nowego :) Hydraulik wszedł i mam 3 piony u siebie..(mój dom to parter z poddaszem użytkowym). Rury niskoszumowe strasznie drogo wychodzą i znalazłem taką otulinę polietylenowa na moje rury szare o grubości ścianki 3,2 mm:

https://sklep.centrumizolacji.com.pl/armacell-tubolit-fonowave-100-110-9-tl-100-9-arw-wygluszenie-rury-kanalizacyjnej

Czy ktoś z Was korzysta z takiego rozwiązania lub ma jakieś doświadczenie z tym produktem?