m.pereczkowska 26.11.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Dzień dobry, jestem tu od niedawna, ale widzę, że możecie mi pomóc. Zabieram się za remont domu, a dokładnie piętra. Jest to osobne mieszkanie. Jedna strona jest już zrobione przez mich teściów, a teraz my musimy zrobić tą drugą. Oni zajmą się wymianą dachu a my ścianami. Podobno (tak mówią moi teściowe) że muszę zawołać architekta, który namaluje mi dwie ściany, bo więcej nie chce. Na dodatek te ściany mają być gipsowe, a gadając wstępnie z architektem to zaśpiewał mi około 4 tys. za projekt. Jak mam się ustosunkować do tego..?? Przecież to jest nasze mieszkanie własnościowe i chyba mogę robić sobie w nim co che..?? tak? Słyszałam również, że do tych prac potrzebuje kierownika budowy, ok do dachu tak ale chyba do stawiania tych ścianek to nie..?? Proszę pomóżcie mi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 26.11.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Albo teściowie, albo architekt, ktoś próbuje Cię mocno naciągnąć A może teściowie są w zmowie z architektem Za 4 tysiące to można mieć projekt domu z adaptacją, a on chce za namalowanie dwóch ścianek działowych Pytanie tylko po co ma to robić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 26.11.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 W prawie budowlanym jest dokładnie określone co podlega obowiazkowi otrzymania Pozwolenia na Budowę. Jest tam, o elewacji, kubaturze, konstrukcjach nosnych itd. I teraz: co nie jest zabronione jest dozwolone. Abyś nie męczyła się z tym po nocach proponuję zanieść do Urzędu któremu podlegasz zawiadomieniu o stawianiu ścianki działowej (jaki szkic i opis) i zostawić w sekretariacie. Mają czas o ile wiem 2 tygodnie na reakcję. Po okresie karencji jeżeli nie było żadnej reakcji moga potem całować w nos ; )pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 26.11.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 W prawie budowlanym jest dokładnie określone co podlega obowiazkowi otrzymania Pozwolenia na Budowę. Jest tam, o elewacji, kubaturze, konstrukcjach nosnych itd. I teraz: co nie jest zabronione jest dozwolone. Abyś nie męczyła się z tym po nocach proponuję zanieść do Urzędu któremu podlegasz zawiadomieniu o stawianiu ścianki działowej (jaki szkic i opis) i zostawić w sekretariacie. Mają czas o ile wiem 2 tygodnie na reakcję. Po okresie karencji jeżeli nie było żadnej reakcji moga potem całować w nos ; ) pozdro. Nie bardzo rozumiem po co piszesz o PnB, jeżeli temat wątku to remont, a nie budowa domu Idąc Twoim tokiem myślenia, jeżeli wszyscy zaczęli by nosić do urzędów zawiadomienie o postawieniu ścianki działowej, wymianie okna czy sedesu i czekali na rozpatrzenie, to Ci którzy budują domy na pozwolenie czekali by ze trzy lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.pereczkowska 26.11.2009 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Ale słyszałam, że to co robie to samowola budowlana... tak..?? To był kiedyś strych i na jakiś starych planach tak jest zapisane... więc..?? Musze nanosić te ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.11.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Ale słyszałam, że to co robie to samowola budowlana... tak..?? To był kiedyś strych i na jakiś starych planach tak jest zapisane... więc..?? Musze nanosić te ściany? Dobrze słyszałaś, zgodnie z prawem potrzebujesz pozwolenie na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 26.11.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Ale słyszałam, że to co robie to samowola budowlana... tak..?? To był kiedyś strych i na jakiś starych planach tak jest zapisane... więc..?? Musze nanosić te ściany? Dobrze słyszałaś, zgodnie z prawem potrzebujesz pozwolenie na budowe. Gdyby każdy chcąc sobie dostawić scianki działowe musiał występować o PnB to w Urządach musieliby stworzyć odrębną komórkę do wydawania pozwoleń na same ścianki działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.11.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Gdyby każdy chcąc sobie dostawić scianki działowe musiał występować o PnB to w Urządach musieliby stworzyć odrębną komórkę do wydawania pozwoleń na same ścianki działowe. A wyburzając w bloku ? stawiajac obok nową ? - też potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 27.11.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Gdyby każdy chcąc sobie dostawić scianki działowe musiał występować o PnB to w Urządach musieliby stworzyć odrębną komórkę do wydawania pozwoleń na same ścianki działowe. A wyburzając w bloku ? stawiajac obok nową ? - też potrzeba. Wiem z doświadczenia znajomych mi osób, które w bloku robiły takie zmiany że wystarczyło uzyskanie zgody ze spółdzielni mieszkaniowej a nie PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 27.11.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Ale słyszałam, że to co robie to samowola budowlana... tak..?? To był kiedyś strych i na jakiś starych planach tak jest zapisane... więc..?? Musze nanosić te ściany? znajomy mówił, że potrzebne pozwolenie, ale pewności nie mam, bo w końcu zrezygnował z adaptacji strychu... z tego co pamiętam, postawienie sobie ścianki w mieszkaniu, a adaptacja strychu do celów mieszkaniowych to były różne rzeczy, ale, że pewności nie mam to radzę: zadzwoń i zapytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 27.11.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Najlepiej jak się wybierzesz do Urzędu i oni Ci dokładnie powiedzą, czy to co planujesz zrobić podlega pod PnB. W naszym mieszkaniu 2 poziomowym chcieliśmy zmienić dach, tzn. zrobić lukarnę i nowe otwory okienne w ścianach, to musieliśmy na to mieć PnB niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 27.11.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 wg przepisów zmiana przeznaczenia strychu na pomieszczenia mieszkalne wymaga pozwolenia na budowę. a tu właśnie nie chodzi o postawienia ścianki a o zmianę sposobu użytkowania. co do wyceny od architekta to radze poszukać jeszcze, powinien się znaleźć jakiś tańszy . zostaje jeszcze kwestia, czy wszystko należy robić zgodnie z prawem. .ale na to pytanie odpowiedzieć sobie musicie sobie sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts