Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szlifowanie gładzi po zagruntowaniu ?

Recommended Posts

Witam mieszkam w bloku, sciany zelbetonowe, swiezo polozony gips i gladz, chcialem sie was zapytac czy lepiej wyszlifuje gladz na "szkło" dopiero po zagruntowaniu scian ( farba dulux lateksowa, grunt z duluxa ) niz jakbym szlifowal przed gruntowaniem? I czy w takim przypadku pozniej musze 2 raz gruntowac sciane do malowania czy nie?

Tak mi polecil jeden znajomy chcialem sie w tym upewnic albo i obalic jego gadke :p

Pozdrawiam Łukasz.

Witam mieszkam w bloku, sciany zelbetonowe, swiezo polozony gips i gladz, chcialem sie was zapytac czy lepiej wyszlifuje gladz na "szkło" dopiero po zagruntowaniu scian ( farba dulux lateksowa, grunt z duluxa ) niz jakbym szlifowal przed gruntowaniem? I czy w takim przypadku pozniej musze 2 raz gruntowac sciane do malowania czy nie?

Tak mi polecil jeden znajomy chcialem sie w tym upewnic albo i obalic jego gadke :p

Pozdrawiam Łukasz.

szlifowac przed, farba gruntujaca raz

Pozdrawiam Łukasz.

Nakładasz gips, szlifujesz, zamiatasz ściany, gruntujesz jednorotnie np." śnieżką grunt " następnie malujesz już docelową farbą

Witam wlasnie skonczylem szlifowac papierem 240 recznie, ladnie dosc szybko poszlo.

Zmiotlem sciany zaraz przejade gruntem z duluxa, moze ktos powiedziec

czy jesli bede malowal pendzlem dosc duzym, mocno wcierac w sciane

podklad czy tylko lekko przejechac?

Skonczyl mi sie gips :( zostal tylko klej do kafelek atlas.. uzylem go

do uszczelnienia dziur miedzy podloga a sciana i w 2 miejscach

gdzie byly szczeliny miedzy rurami a sciana.. bedzie cos z tego

kleju ?

kurde pomalowalem podklad duzym pendzlem

3 litry podkladu dulux na ok 50 m2 staralem sie dosc rowno malowac

pasy z gory do dolu.. bedzie cos z tego bo dopiero teraz doczytalem ze trzeba nanosic podklad walkiem zeby nie zrobic zamazow

Moze pomalowac 3 cienkie warstwy farby walkiem teraz zeby nie bylo widac tego?

A moze jeszcze raz przemalowac podkladem ale juz walkiem na to ?

• 4 weeks później...
Wszystko zależy od jakości wykonania i użytych materiałów. Tynk gipsowy prawidłowo wykonany jest gładki ( aż śliski) jak pupa niemowlaka - ostatnia operacja to zacieranie filcem. Gdybyś chciała na taki tynk położyć farbę to normalnie ona spłynie (brak przyczepności) i dlatego między innymi wpierw daje się podkład (nie polecam farby rozrobionej wodą) np. "Grunt Śnieżka", który po wyschnięciu tworzy wyczuwalną fakturę pajęczyny na tynku by przytrzymać farbę. Tak było u mnie a miałem tynkarzy - artystów. Nigdy nie przypuszczałem że tynk gipsowy to taka gładź jak wyszlifowana płyta granitu - nie przesadzam. Gładź na tynku gipsowym daje się wtedy kiedy wykonany tynk jest niższej klasy (po prostu albo był zły materiał lub technologia lub tynkarze z niższej ligi).

• 4 weeks później...

Witam, mam problem z gładzią, położyłem gładź na tynku gipsowym i za pierwszym razem nie zagruntowałem tynku pod gładź, przy gruntowaniu gładzi cała gładź się rozpłynęła, powstały mazy i zacieki i cała robota do kosza. Na tak zagruntowane podłoże położyłem nową warstwę gładzi i przy ponownym gruntowaniu sytuacja się powtórzyła.

Gładź i grunt jest atlasa, doradzono mi żeby grunt rozcieńczyć 1:1 z woda i tak zrobiłem.

Gruntowanie robię dwa dni po nałożeniu gładzi.

Proszę o pomoc co robię nie tak, gdzie popełniam błąd?

Wszystko zależy od jakości wykonania i użytych materiałów. Tynk gipsowy prawidłowo wykonany jest gładki ( aż śliski) jak pupa niemowlaka - ostatnia operacja to zacieranie filcem. Gdybyś chciała na taki tynk położyć farbę to normalnie ona spłynie (brak przyczepności)......

co takiego ? ? ? ?

widziałeś kiedyś, żeby farba spływała z gipsu ? :lol:

Kaltam tynk gipsowy zacierany filcem?? a nie pomyliło ci się z wapiennym? bo robię już kilka lat i nigdy nie widziałem żeby ktoś T. gipsowy zacierał filcówką, a po drugie jak zrobisz tak gładki tynk i wiadomo ze trzeba będzie przed malowaniem zrobić wyprawki co jest nieuniknione żeby pozalepiać dziurki dziureczki czy rysy powstałe po innych pracach,to każdą taką miejscową wyprawkę będzie pod światło widać,a malując ciemniejszymi kolorami dopiero

Do MKSoltys

Jeśli masz niezłe ściany (a takie masz już po 2 warstwach gładzi) i chcesz je tylko "dopieścić" by były idealne, kup wiadro gotowego finisz cekolu. Naciągnij cieniutką warstewkę, delikatnie przetrzyj, odkurz (jeśli nie będziesz przecierał całości możesz nie gruntować) pomaluj i ciesz się piękną ścianą i bądź dumny z dobrze wykonanej pracy :wink:

Pozdrawiam