mickob 26.11.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Obecnie posiadam działkę 3000m2. Nie mam możliwości obecnie jej podzielenia. Chciałbym zaciągnąć kredyt hipoteczny pod budowę domu na tej działce. Docelowo chciałbym aby działka z domem miała 1000m2 oraz powstały 2 inne po 1000m2 i ewentualnie jedną sprzedać spłacając cześć kredytu. Czy można podzielić działkę z zastawioną hipoteką? Czy po spłacie części kredytu będzie możliwość zmniejszenia zastawu z 3000m2 na 1000m2? Może ktoś przerabiał podobną sytuację? Ewentualnie mogę dopisać żonę jako drugiego właściciela ale czy będzie można wyjść ze współwasności kiedy działka będzie zastawiona? No i co z pozwoleniem na budowę które już jest na mnie przy dopisaniu współwaściciela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 26.11.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Możesz podzielić działkę obciążoną kredytem ale kredyt obciąży nowo powstałe po podziale dzialki. Czyli jak weźmiesz 100 tys. kredytu to po podziale każda z działek będzie obciążona kredytem w wysokości 100 tys. Oczywiście bank może się zgodzić na uwolnienie od obciążeń poszczególnych działek. W szczególności jak będziesz spłacał część kredytu. Zależy to jednak od banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 27.11.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Wszystko zależy od Banku. Tu masz przykład:http://forum.muratordom.pl/problem-z-hipoteka-i-bikiem,t174397.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts