tufus 13.04.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Osobiście mam piec na ekogroszek. Ale gdybym miał możliwośćwyboru to gaz ziemny plus pompa ciepła woda powietrze. Z tego co wyczytałem to pompa taka w okresie od wiosny do jesienipodgrzeje wodę oraz w chłodne dni ogrzeje mieszkanie. W tym przypadkunie jesteśmy uzależnieni od pochmurnych dni jak w przypadku solarów.Ale jest to tylko moje osobiste zdanie, może się mylę. Mam wyprowadzoną instalację na solary ale się zastanawiam na PC do ogrzania wody, a pompytego typu nie są drogie. Może ktoś z forumowiczów posiada takie rozwiązaniei może coś bliżej powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moore 13.04.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Koś mi powie ile teraz chodzi eko groszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.04.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Tu masz obowiązujące cenniki na kopalniach. http://paliwa_kwalifikowane.kwsa.pl/ Ja kupuje eko luzem na kopalni czyli po 624.84 zł za tonę plus koszty transportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aprilka1000 29.09.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 a ile ton spalasz przez sezon grzewczy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.09.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Pierwszej zimy było więcej a drugiej czyli w ostatnim zimowym sezonie spaliłem 3,5 tony ekogroszku z Juliana http://www.czp.pl/cieplnik/notowania/2010-2011.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 30.09.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Włączę się do dyskusji poniżej wklejam swojego posta z porównaniem kosztów eko/gaz. Pisałem o tym ostatniej wiosny, więc ceny raczej nie zmieniły się drastycznie. Jeśli ktoś ma chęć mam gotowy plik podesłany mi swego czasu przez Suspensera gdzie można swobodnie porównywać koszty dla najpopularniejszych nośników energii. Przy okazji napiszę tylko, iż od maja do chyba jutra mam wyłączony piecyk i ogrzewam CWU z gniazdka. Bojler grzany jest ok 5 godzin dziennie wg programatora dobowego dla 4-5 osób. Faktury za prąd oscylują na poziomie 70 PLN/m-c a mam jeszcze indukcję więc nie wychodzi to tak tragicznie jak ktoś wcześniej pisał "Koledzy ja to liczę sobie tak. Poprawcie mnie jeśli napiszę coś nie tak. Jednostką pracy, energii, ciepła jest tzw dżul. Do wytworzenia np giga dżula potrzeba określonej energii niezależnie czy paliwem tym będzie eko, gaz, czy inne. Nie interesuje nas również zapotrzebowanie na ciepło i inne takie.Przyjmując wartość energetyczną eko na poziomie np 25MJ/kg a gazu 35MJ/m3 otrzymamy.a) gaz do otrzymania 1 GJ potrzebujemy 1000MJ/35MJ = 28,6 m3 gazu do tego sprawność kotła na poziomie 90%, więc wyjdzie nam ok 32 m3 gazu. Nie wiem jak w tym momencie ceny ale licząc po ok 2,2 zł wyjdzie 70 złb) eko do otrzymania 1GJ potrzebujemy 1000MJ/25MJ = 40 kg eko. Uwzględniając sprawność na poziomie 70% wyjdzie ok 57 kg. Licząc kg po 0,76 zł ( ostatnio tyle płaciłem) wyjdzie 43,3 złEko przy tej cenie wychodzi więc 40% taniej. Ale jeśli będzie to 900 zł lub 1000 zł to już różnica zmniejszy się tylko do ok 20%. Oczywiście ceny gazu za chwilę też pójdą w górę więc ta proporcja powinna utrzymywać się w dalszym ciągu. " http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK&p=4623475#post4623475 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 30.09.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Gaz na pewno jest bardziej bezobsługowym i wygodniejszy dla CO niż kocioł na ekogroszek. Jest też czyściutko. Gdybym miał mniejszy dom i bardziej energooszczędny to na pewno mierzyłbym w gaz - a tak to zadowalam się kotłem na ekogroszek i nowym hobby, które wokół tego zagadnienia wyrosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
węgilek 30.09.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Według mnie lepiej opłaca się ogrzewanie na ekogroszek. Ja mam kocioł na takie właśnie paliwo, a dokładnie to Merkury. Gaz jest drogi i jak np. ruski nam gaz odetną to czym będziesz palił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 30.09.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 To problem - ale zaznaczyłem jedynie, że gaz to mniej problemowe paliwo i bezobsługowe - no i może w sumie nie być kotłowni. Jak zaznaczyłem powyżej też pale ekogroszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 03.10.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 A ja się z wami nie zgodzę. Moi rodzice założyli rok temu imergaz-a z zasobnikiem 40L + 100 dodatkowo. Pełna automatyka sterownik radiowy następujące parametry 6-22 22stopnie, 22-6 19 stopni. Dom stary ocieplony sidingiem ze styropianem 5cm, brak podłogówki brak termostatów na grzejnikach a rachuneczek za gaz wyszedł im średnio po sezonie grzewczym (6 miesięcy) około 520 zł miesięcznie. I teraz powiedzcie mi panowie ile zaoszczędzicie na tym groszku. A ile nerwów stracicie gdy braknie prądu, będzie kamień o i nie daj boże kiepski opał a ostatnio to norma. Myślę że gdy rozbijemy to na 12 miesiecy będziemy mieć około 270 zł na miesiac chyba za tyle cieżko ogrzać węglem ? Oczywiście można kupić piec za 1500 w castoramie i płacić rachunki po 1200 zł nie ma problemu. Dodatkowo w tym roku dojdzie podatek ekologiczny od węgla i dopiero się zacznie. czekam z niecierpliwością na podłączenie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.10.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Nie ma nad czym dyskutować bo gaz jest na pewno wygodniejszy i czyściejszy w użyciu. Ostatniej zimy palenie ekogroszkiem nie wyszło mi jednak jakoś specjalnie drogo bo statystycznie było to ekogroszku za 420 zł miesięcznie w sezonie zimowym. Ogrzewam razem z kotłownią 240 m2 po podłogach - temperatura w domu 22,5 st C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 04.10.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Kolego Borsak1 to napisz proszę jakiej powierzchni jest dom Twoich rodziców. Bo wydaje mi się, że nie jest to duży metraż. Oczywiście zgodzę się gaz jest bezproblemowy, praktycznie bezobsługowy. Sam bardzo się nad nim zastanawiałem ale dla moich 250 m2, już nie byłoby tak tanio jak piszesz. Ponadto co ma wspólnego brak prądu z ogrzewaniem tylko na ekogroszek. Jeśli Twoi rodzice nie mają instalacji opartej na grawitacji, to są w takim samym stopniu uzależnieni od prądu jak chociażby Ja. Jakieś pompy muszą przecież to ciepełko rozprowadzić. Oczywiście napiszę uczciwie w przypadku ogrzewania paliwami stałymi dochodzi konieczność obsługi pieca: okresowego czyszczenia, zasypu itd ale i tak jest lepiej niż myślałem. Ubiegły sezon (mój pierwszy) zamknąłem w granicach 4,5 tony eko. Ale domek był nieocieplony, jeszcze niezamieszkany a już musiałem ogrzewać z racji prowadzonych robót itd. W tym sezonie chciałbym zamknąć się w okolicach 3,5 tony- to uznam za sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 04.10.2011 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 sebsa u mnie wyszło identycznie pierwszy sezon ( ale zamieszkały) wyszło 4,5 t ekogroszku a drugi 3,5 t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 04.10.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Czp też mam taką nadzieję. Ocieplenie, wygrzanie budynku, osuszenie ścian i nadzór bieżący nad kotłem powinny przynieść wymierne oszczędności.Aktualnie przez te 3 dni ustawiłem pracę kotła na max 4h na dobę, reszta czasu to podtrzymanie. W nocy ciepełko- zużycie < 10kg doba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 04.10.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 To elegancko z zużyciem - ja jeszcze nie uruchomiłem kotła na okres grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg28 05.10.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam, dodam swoje spostrzeżenia odnośnie "gazu"; dom: 220m2, dobra izolacja bo ściana ma 45cm, garaż nieogrzewany, większość czasu w zimie ok 50m2 jest nieogrzewane (pokoje zamknięte) mieszkańcy: 2 dorosłe + dziecko, w domu byliśmy 3-4dni/tydzień temp: ok 20-22 stopnie C gdy jesteśmy w domu i ok 18-19stopni gdy nas nie ma zużycie: ogrzewanie, ogrzanie wody (małe zużycie) i gotowanie KOSZTY: poszło ok 15-20m3 drewna (grab i brzoza, tej ostatniej 5m3) palone w kominku gdy byliśmy w domu oraz... gazu na kwotę ok 900PLN/mc Więc jak ktoś mówi, że w domu o pow. 140-150m2 gazu spala na 300PLN to niech przestanie pie...yć głupoty! To na tyle w temacie. PS. Sam teraz kombinuję jak tu zmniejszyć koszty ogrzewania... Wiem, że ten post jest stary, ale nie mogłem się powstrzymać, żeby nie zapytać kolegi, który pisał takie rewelacje. A mianowicie: Czy ty czasem podczas tych nieobecności nie zapominałeś okien pozamykać? Bo ilości opału jakie podajesz, które ci rzekomo poszły to zużywa sie pewnie do powierzchni min. 350m2 albo jakiejs drewnianej stodoły z centymetrowymi szparami między deskami, a ty ogrzewasz ok 150-160 m2, bo sam pisałes, że nie ogrzewasz garażu i 50m2 pokoi. Teraz z innej beczki. Zeszły sezon był moim pierwszym grzewczym w nowym domu, więc dom jeszcze nie wygrzany był na pewno. Dom parterowy o nie zwartej budowie, czyli mało oszczędnej :/ Powierzchnia 150m2 + 50 m2 garaż ogrzewany, ale nie na maksa. Ocieplenie scian 15 cm styro, w podłodze, 12 cm styro, strop 15 cm styro, okna 3 szybowe, wentylacja zwykła grawitacyjna. ok 70m2 podłogówki, reszta grzejniki. Piec kondensat immergas z zasobnikiem 200l. Temperatura w domu ok 21 stopni. Teraz tak, za cały rok, bo własnie mija rok użytkowania pieca gazu ziemnego poszło ok 1850 m3, co przeliczając na faktury daje ok 3800-4000 pln. Pisze około, bo nie mam faktur w tej chwili przed oczami, ale rachując na szybko w głowie daje mi to własnie przedział 3800-4000 pln. T tej kwocie samych opłat za abonament i opłaty stałej sieciowej, co płaci sie czy sie gaz zużywa czy nie jest ok 70 pln miesięcznie, czyli przez rok uzbierało sie ok 840 pln. Gdyby dom był juz wygrzany i miałbym głupią WM, a nie zwykłą grawitacyjną to przypuszczam, ze sezon zamknąłbym kwotą 3000-3300 pln. Ta kwota przeliczając na ekogroszek starcza na 4 tony eko, bo u mnie w rejonie sensowny eko kosztuje 780-820 pln/tonę. Czytając zużycia ekogroszku róznych uzytkowników tego forum i biorąc pod uwagę metraże jakie posiadają przypuszczam, ze spaliłbym przez cały rok 3-3,5 tony eko, czyli zostałoby mi kasy za 0,5-1 tony eko(400-800pln). Teraz pytanie czy warto sie bawic w eko? Wg mnie jesli, ktoś ma gazrurkę koło płota to nie warto nawet brać pod uwagę eko oczywiscie przy dzisiejszych cenach, bo parę lat temu to była inna bajka. P.S. Pewnie zaraz znajdzie się jakiś wariat, co to stwierdzi, ze nie możliwe, ze tak mało gazu zużyłem albo mam w domu 17 stopni. Taka ilośc jest ilością przeciętną, standardową, a jak czytam jakie mają niektórzy niskie zużycia to momentami mam wrażenie, że mój piec to smok. Niestety domu pasywnego albo jakoś wybitnie energooszczędnego nie mam, a szkoda :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 07.10.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 (edytowane) U mnie to wygląda tak: Dom cegła - poniemiecki. Ściana zachodnia "ocieplona" supremą. Pozostałe nie ocieplone. Mieszkanie poddaszowe. Nad głową strych z podłogą wypełnioną tzw. polepą. Poddasze ocieplone wełną mineralną. Mostki termiczne wielkości mostu Brooklińskiego lub przynajmniej Grunwaldzkiego (we Wrocku). Temperatura w najmroźniejsze dni 19C, przy podłodze przy ściance kolankowej nawet 6C + szron. Z dylatacji pomiędzy panelami podłogowymi a ścianami ciągnie mroźne powietrze (potrafi zgasić płomień w zapalniczce) Mieszkańcy: 2 dorosłych i 3 dzieci. Ogrzewanie gazowe Immergas + ciepła woda. Najwyższe koszty w najmroźniejsze m-ce wyniosły blisko 800zł/m-c./80m2 (w tym ciepła woda).(zużycie wody 15m3/m-c). Maks. 800zł/m-c to dużo czy mało trudno mi ocenić bo nie mam innego ogrzewania. Ale w dobrze ocieplonym budynku z całą pewnością koszty byłyby duuużo niższe. Zamierzam wybudować domek o pow. użytk ok 145m2 (netto ok. 200). Zastanawiam się nad ekogroszkiem i gazem. Ktoś zawoła gaz! No tak tylko muszę go podciągnąć jakieś 70m i a to spore koszty (nawet po partycypacji gazowni). Może mimo wszystko bardziej opłacalny jest gaz? Nie wiem i pewnie nigdy się nie dowiem. Musiałbym zamontować w domu jednocześnie ogrzewanie gazowe i na ekogroszek żeby się przekonać. Ale tak dociekliwy to ja nie jestem Edytowane 7 Października 2011 przez linciano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 07.10.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Pytanie do znawcow, czy piec na eko firmy galmet, mozna ustawic tak aby pracowal np: 4h a pozostaly czas byl w nadzorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.10.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Pytanie do znawcow, czy piec na eko firmy galmet, mozna ustawic tak aby pracowal np: 4h a pozostaly czas byl w nadzorze? Tak, każdy można, jeśli będzie odpowiednie sterownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 07.10.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 (edytowane) Kolego Greg to co piszesz potwierdzałoby generalnie moje wyliczenia. Twój domek ma 200 m2, jest ocieplony niczym termos i w pierwszym sezonie wyszło Ci zużycie gazu za ok 3800 PLN. Mój domek również poprzedniej zimy zaliczył swój pierwszy sezon grzewczy. Podobieństwa na tym się jednak kończą. Mój dom jest zbudowany wg starych technologii. Budowa ruszyła na początku lat 90-tych czyli inny świat, inne techniki budowania, inne materiały itd. Ma 2 piętra po 90 m2 powierzchni każda kondygnacja. Czyli razem coś ok 270 m2. Ociepliłem go dopiero tego lata styro 10 cm i na parterze 8 cm. Nie ma ocieplenia w podłodze, stropach. Jedynie strych ociepliłem własnoręcznie wełną mineralną 15cm+ 5cm. Pierwszy sezon pochłonął ok 4,6-4,7 eko czyli licząc wg ubiegłorocznych cen zamknąłem się również w kwocie ok 3800. Podobnie jak ty nie oszczędzaliśmy na grzaniu bo w środku przez całą zimę toczyły się jakieś roboty. Powiem szczerze, że trochę nawet przesadziliśmy bo doprowadziliśmy do obkurczenia świeżego parkietu. Gdybym miał to ogrzać gazem to o kosztach wolę nie myśleć. Oczywiście dochodzą jeszcze dodatkowe koszta o których mało kto pisze w postaci zużycia prądu przez pompy w układach CO, CWU, cyrkulacji. W przypadku paliw stałych dochodzą jeszcze dodatkowe koszty generowane przez wentylator i podajnik pieca. Ale to ciężko uchwycić. W moim przypadku kwoty o których piszę rozkładane są po połowie na mnie i na teściów, więc nie mam prawa narzekać. Napiszę jednak jeszcze jedno. Gdybym miał budować dla siebie nowy domek o powierzchni do 150 m2 oraz miałbym gaz w okolicy to postawiłbym jak Ty na ten właśnie nośnik bez jakiegokolwiek zastanowienia. Pozdrawiam serdecznie:) Edytowane 7 Października 2011 przez sebsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts