Konto usunięte na żądanie 29.11.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 15cm styropianu na ścianie, 25 wełny w fuficie, w podłodze 10cm styropianu, podłogówka grzejniki było 50/50. Wentylacja grawitacyjna, kocioł kondensat. czyli standart... jadąc wypowiedzenieniami kol jajmar piszemy sprostowanie..... potrzeba na zimę 1 Tonę ekogroszku...... a nawet 900kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 29.11.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 jajmar a ile masz styropianu w ścianach ,czy masz może wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła, ile podłogówki ile styropianu w podłodze ???ja mam dom 180m2 18cm styro na ścianach ,8 w podłodze ,wszędzie podłogówka ,planuje wentylacje mechaniczną też będę miał gaz ,i też bym chciał mieć takie rachunki. Pozdrawiam 15cm styropianu na ścianie, 25 wełny w fuficie, w podłodze 10cm styropianu, podłogówka grzejniki było 50/50. Wentylacja grawitacyjna, kocioł kondensat. A gotowanie też na gazie czy może prąd ? I jakiej wielkości zbiornik na cwu. Jaki kondensat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.11.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 to dosc pocieszajace 90 pln za miesiac letni za cwu to calkiem rozsadne sie wydaje! Jesli mozesz mi napisac ile w sezonie grzewczym zuzywasz , jaki masz dom - ocieplenie , Nie mieszkałem jeszcze pełnego sezonu więc nie mam pełnego obrazu kosztów opału. No i ciekawi mnie jak duza kotlownia musi byc pod piec na ekogroszek. W tej chwili w proj. ma 4,5 m2, ale spokojnie mozna ja przerobic na 6,5 m2, jednak boje sie ze to wciaz za malo. I ile dodatkowego miejsca mausze wygospodarowac na pliwo. Ja mam kotłownię 4,7x1,9 m i jest dość wygodna . Mam w niej kocioł i ekogroszek w workach. Kupiłem 3t we wrześniu i liczę że do wiosny powinno mi starczyć. Myślę że weszłaby jeszcze 1,5t groszku jakby była taka potrzeba. W ubiegłym tygodniu jak temperatury były powyżej 10 stopni poszło mi 2 worki groszku (60kg) w ciągu tygodnia na ogrzewanie i CWU. Obecnie ogrzewam 120m2 parteru. Dom ocieplony 15cm styro na ścianach, 10cm w podłodze. Ocieplenie poddasza jeszcze niedokończone. Tzn brakuje na jednej połaci drugiej warstwy wełny. Temperatura na parterze 21-22stopnie C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.11.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 czyli standart... jadąc wypowiedzenieniami kol jajmar piszemy sprostowanie..... potrzeba na zimę 1 Tonę ekogroszku...... a nawet 900kg gorzej ci ? poczytaj o wynikach jakie inni osiągaja na gazie wcale nie jest mój najniższy a jest średni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.11.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 A gotowanie też na gazie czy może prąd ? I jakiej wielkości zbiornik na cwu. Jaki kondensat? Wszystko na gaz, zbiornik 120 litrów, Vailant eco-tec 186, sterownie CM630 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 29.11.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 poczytaj o wynikach jakie inni osiągaja na gazie wcale nie jest mój najniższy a jest średni. oczywiscie w domach pasywnych...papier jest cierpliwy, a ty masz zwykłe standardowe ocieplenie i tyle , jezeli jak piszesz spalasz tyle gazu to albo masz zimno,albo nie grzejesz wody albo zwyczajnie kłamiesz, coś za coś, ja w bloku mam ok 100m3 zuzycia gazu na m-c (na samą kąpiel i gotowanie tylko w soboty i niedziele) a blok mam ocieplany wiec jak piszesz ze masz takie faktury to i zuzywałbyś mniej ekogroszku, chyba proste nie?? zamiast 3-3,5t starczyłaby ci tona.... a takie rachunki to niby skad sie biora???? Wiadomo ze gaz fajny bo nic nie trzeba robic, piec malo miejsca zajmuje, ale nam przyszedl ostatnio rachunek za gaz (mieszkanie woda gazem ogrzewana + kuchenka) 350 zl! a jest nas 3 tylko wiec kolego przestan pieprzyc bzdury!!! nazwyczajniej w swiecie oszczędzasz na gazie i tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.11.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Pozwolę sobie zacytować pierwka z innego wątku: popełniłem w 2006r taką tabelkę (wtedy stałem przed wyborem sposobu ogrzania przyszłego domu). http://79.188.255.66/budowanie/zestawienie_opalu.png Proponuję zaktualizować ceny i zobaczyć co z tego wyjdzie Wg mnie odpowiedź na pytanie w tytule wątku brzmi: gaz dla wygodnych, ekogroszek dla oszczędnych, owies dla superoszczędnych (temat mnie zainteresował - gdy będę miał czas poszukam ile kosztuje odpowiedni piec). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 29.11.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Ja nie twierdzę że oszczędzanie jest złe, bo jedni oszczędzają inni nie, w końcu ich sprawa ,ale jeżeli się oszczędza to wypadało by o tym napisać... czytając te ceny mam wrażenie że czytam forum motoryzacyjne gdzie jednym auta palą 7l drugim 3,27 a jeszcze inni po przejechaniu 100km muszą odlewać z baku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.11.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Proponuję zaktualizować ceny i zobaczyć co z tego wyjdzie no właśnie - podajcie mi proszę ceny poszczególnych źródeł energii to zrobię nową tabelkę. Na dzień dzisiejszy w zasadzie znam cenę ekogroszku - można przyjąć że to 700zł/t. Da się co prawda kupić taniej ale jest też droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 29.11.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Już zgłupiałem od podawanych kosztów ogrzewania gazem.To ile Wy płacicie za ten gaz na miesiąc licząc że idzie na ogrzewanie, gotowanie i ciepłą wodę 330 zł ?To ja idiota jestem że eko założyłem. Mój dom to ok. 140m2, trzy osoby dorosłe i dziecko.Piec na eko-groszek + ciepła woda, kuchnia indukcyjna, pralka, zmywarka.Prąd w dwóch taryfach:- gotowanie codziennie, tak po połowie w pierwszej i połowę w drugiej taryfie.- pranie dwa razy w tygodniu w II taryfie- prąd na zasilanie pieca ( grzeje od 13-22 )- TV 2x- komputer 1x Płacę ok 200 zł na miesiącWoda ok 15m3 na miesiącEko-groszek: ok 4T cały rok ciepła woda + sezon grzewczy 4 x 680 zł. ?? Tanio czy drogo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 29.11.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 To ja idiota jestem że eko założyłem hehe ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 29.11.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Czyli wychodzi na to ze kolega jajmarkłamie z tymi 330zł za gaz na miesiąc?jaki by miał cel w tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 29.11.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 czytając te ceny mam wrażenie że czytam forum motoryzacyjne gdzie jednym auta palą 7l drugim 3,27 a jeszcze inni po przejechaniu 100km muszą odlewać z baku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.11.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Czyli wychodzi na to ze kolega jajmarkłamie z tymi 330zł za gaz na miesiąc?jaki by miał cel w tym? Tak jasne, jak komuś coś nie pasuje to odrazu rozmówca kłamie. Prosto wszystko sie da wytłumaczyć. Ja nikogo do niczego nie przekonuje, nie namwiam podałem tylko realny koszt jaki ponoszę na ogrzewania domu, CWU. A i nie pisałem tu daltego żeby kogoś namwiac na gaz, napisałem swoje żuzycie potym jak zobaczyłem jakiś katastroficzny opis grzania gazem. Znam z sąsiedztwa grzanie gazem za całkiem ina kase ale i dom inaczej zrobiony/ocieplony. Mój wynik naprawde na forum jest średni, poczytajcie wątek o żuzyciu gazem w tym i poprzednim sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 61 29.11.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Czyli wychodzi na to ze kolega jajmarkłamie z tymi 330zł za gaz na miesiąc?jaki by miał cel w tym? Witam. Wydaje mi się a nawet wiem, że jajmar nie kłamie, bo dane które podaje są całkowicie realne. Mieszkam w swoim domu równo 1 rok (od początku grudnia 2008r). Pow domu po podłodze ok.160m2 + lekko ogrzewany garaż 30m2 z poddaszem, dwie rodziny (5 osób)+ pies. Ogrzewanie + ciepła woda gazowe (kocioł kondensat Vitodens 200 + zasobnik 120l), jedna rodzina (2 osoby) gotowanie na gazie.Za cały rok zużycie gazu trochę ponad 1500m3 , do tego spaliłem w kominku ok.1,5m3 desek pozostałych po budowie. W lecie zużycie gazu kształtowało się na poziomie ok.50-60 m3 na miesiąc. Aha, temperatura w domu ok. 21stopni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 29.11.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Trzeba też pamiętać, że sama powierzchnia domu i zainstalowane w nim sprzęty to nie wszystko.Jedni spędzają w domach całe dnie, a drudzy tylko po południu lub nawet samym wieczorem.Jedni gotują codziennie, a drudzy tylko w soboty i niedzielę.Podobnie z praniem i zmywaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 29.11.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Komfortu może nie poprawią, poza tym, że przez sezon letni zapominasz o płaceniu rachunków za gaz. . Nie zapominasz opłaty stale będą do zaplacenai czy gaz pożerasz czy nie! Bez dopłat solary niestety są nieopłacalne dla większości typowych rodzin pobierających statystyczne ilości wody. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 29.11.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Zapomniałbym dodać. Jeśli zdecydujesz się na eko-groszek pamiętaj że kotłownia musi byś szczelnie odcięta od reszty domu. W kotłowni zapomnij o czymś takim jak schowek na rowery, odkurzacz itp. Niestety palenie takim piecem to kurz, brud i syf podczas czyszczenia. Przynajmniej tak jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 29.11.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Podsumowanie,gaz jako paliwo, jest paliwem czystym ,niewymagającym żadnych dodatkowych prac ,poza coroczną konserwacją,ekogroszek jest paliwem brudnym,wymagającym dodatkowo pracy własnej,miejscem na składowanie worków z eko. Koszty rozkładają się 2:1 czyli na wydane na ogrzewanie +c.w.u 100zł za gaz, wydamy ok 50zł na ekogroszek,czyli coś za coś. ale jak ktos napisał że ma dostep do taniego drewna to piec na ekogroszek z możliwością spalania drewna ,w bardzo mrozne dni-palimy eko, a w okresie przejściowym przepalamy drewnem (ehh i znowu praca własna) ale w tym wypadku oszczędności mogą już sięgnąć 3:1 kazdy może przeliczyc sobie sam i wybrac to co mu najbardziej pasuje.... qwazar kotłownia jak sama nazwa wskazuje służy do palenia i niech takim miejscem już zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieter 30.11.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Ja szybciutko. czytam wątek o oszczędnościach. Moze powiem jak jest u mnie.I od razu mówie że do krezusów nie należę.Dom pow użytkowa 150m2. Ocieplony styropian 12 cm,poddasze 25 cm wełny.Piec firmy Pol Spaw na ekogroszek 25 KW. Jest nas 2 osoby dorosłe oraz 2 małych dzieci. Wodę grzejemy groszkiem (200 litrów zasobnik),cału sezon,nie oszczędzajac wogóle czyli kapanko prawie codziennie a wannę mam duuuzą.Koszt to około 90 zł na miesiac. Obecnie ogrzewam dom nie wiem czy dobrze ale Euroster mam nastawiony na 22,5-23 stopnia w domu.jak temperatura spada do o pół stpnia to piec się załacza. tak ze grzejniki mam w ciągu dnia raczej zimne a po południu i nad ranem się grzeja na full. W całym domu mam poodkręcane więc ciepo równomierne. W łazienkach podłogówki. I powiem tak: W ciagu godziny grzania temperatura skacze w domu o 2 stopnie i jest naprawdę ciepło 22-24 stopnie. Zuzycie ekogroszku to około 15-22 kg na dobę. Dokładnie nie liczyłem ale z grzaniem i CWU jakieś 0,5 tony do tej pory na mc. Wiem że niema jeszcze duzych mrozów.Potem bedzie więcej pewnie. Nie wiem czy dobrze to opisałem (jak cos to się poprawię),ale wiem od mojego teścia ze gazem w zyciu tak domu ogrzać się nieda. Przez 18 lat miał gaz a od 3 lat ekogroszek i mówi że bez porównania. To właśnie On namówił mnie na groszek( jestem trochę wygodny i chciałem mieć gaz) i nie załuję .Minus to ten że raz na 5 dni muszę zasypać kosz i opróżnić palnik.Trochę się kurzy. Jestem z żona i dziecmi zzmarzluszkami i wiem co mówię - 22-24 stopnie w domu (rano 21-22) - prosze mi wierzyc nie wierze bym wtej cenie ogrzał gazem. Odwiedzam znajomych majacych gaz i nogi trzymam na sofie. Bo mi chłodno po prostu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts