krzysiek7 04.12.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 qwazar napisał: Jeśli by tak było jak piszesz, to producenci kotłów kondensacyjnych otrzymali by nagrodę za wymyślenie Perpetum Mobile. Ilość energii otrzymanej jest większa od energii dostarczonej Widać nie posłuchałeś rady i nie poczytałeś o kotłach kondensacyjnych a szkoda poszerzył byś swoją wiedzę. Nie są one idealne ale jeśli ktoś posiada dostęp do gazu ziemnego i ma instalacje CO przygotowaną do zasilania niskotemperaturowego to może poważnie się zastanowić nad wyborem ogrzewania gazem. Różnica w cenie między eko a gazem w takim przypadku nie jest wielka, dodając do tego bezobsługowe działanie kotła gazowego to według mnie szala przechyla się na stronę gazu. Zresztą są różne gusta o których podobno się nie dyskutuje POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofastbba 04.12.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Mam dom 220 m2 i gazu w taka pogode idzie 6-7m3, jak jest mały minus 10m3. Czyli miesięcznie w sezonie grzewczym wychodza 600-1000 pln. Łącznie za gaz licz ze zaplacisz 5-7 tys. Rodzice maja piec na eko-groszek. Wychodzi mniej wiecej polowe taniej czyli 3 tys. Koszty mozesz oszacowac sam korzystajac z kalkulatora na stronie gazowni zabrzanskiej:http://www.gaz.zabrze.pl/porad_3_1.htm Masz tam tez porownanie roznych instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 04.12.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Czyli jakby nie liczyć ,czy z kalkulatorem czy bez... wychodzi dokładnie Koszty rozkładają się 2:1 czyli na wydane na ogrzewanie +c.w.u 100zł za gaz, wydamy ok 50zł na ekogroszek,czyli coś za coś. ale jak ktos napisał że ma dostep do taniego drewna to piec na ekogroszek z możliwością spalania drewna ,w bardzo mrozne dni-palimy eko, a w okresie przejściowym przepalamy drewnem (ehh i znowu praca własna) ale w tym wypadku oszczędności mogą już sięgnąć 3:1 a wnioski z doborem kotłowni kazdy musi podjąć sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 04.12.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Słyszałem o kondensatach. Ale prawa fizyki są nie ubłagane. Nikt jeszcze nie wymyślił urządzenia które oddaje więcej niż dostało. No to solary to jest istny cud! Żadnej energii nie wkładasz (no może na pompkę i sterownik trochę) a woda ciepła... Podobnie pompa ciepła. Idź tym tropem, a sprawa stanie się jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.12.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 idąc tym tropem najlepiej jak butlę z gazem zatankuje nam sąsiad wtedy sprawność będziemy mieli milion % bo nic nie włożymy a dostaniemy ciepełko... dobrze zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 04.12.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 idąc tym tropem najlepiej jak butlę z gazem zatankuje nam sąsiad wtedy sprawność będziemy mieli milion % bo nic nie włożymy a dostaniemy ciepełko... dobrze zrozumiałem? Prawie. Bo jednak jakąś energię trzeba dostarczyć - sterowniki, pompki i takie tam. Więc ostatecznie wyjdzie trochę mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.12.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Prawie. Bo jednak jakąś energię trzeba dostarczyć - sterowniki, pompki i takie tam. Więc ostatecznie wyjdzie trochę mniej... to tak samo jak w panelach albo PC z tym, że tam resztę energii dostarcza przyroda a nie sąsiad... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 04.12.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Znaczy w kondensacie jest inaczej? Czyli jednak cuda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.12.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 zależy kto i jak liczy ... to taka kreatywna księgowość w ciepłownictwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 04.12.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 No to solary to jest istny cud! Żadnej energii nie wkładasz (no może na pompkę i sterownik trochę) a woda ciepła... Podobnie pompa ciepła. Idź tym tropem, a sprawa stanie się jasna. Idąc tym tropem mam wrażenie że solary i osprzęt dostałeś za darmo. Idąc tym tropem energia którą napędzasz pompy, sterownik i pompę ciepła też jest u Ciebie dostarczana za darmo. I idąc dalej tym tropem właściciele pieców kondensacyjnych gaz również otrzymują gratis. Niezły ten świat u Ciebie gdzie ty mieszkasz na Marsie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 05.12.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Coby wesprzeć kolegów gazowców podaję moje zużycie za ostatni rok (dom 155 po podłogach, tylko co i cwu - cała kuchnia na prąd, zmywa tylko zmywarka):Kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika, dół podłogówka, góra grzejniki, większość okien na elewacji południowej i zachodniej - bardzo ważne!!! Kominek rekreacyjnie dogrzewa salon.Temp. 21 dzień, 18 noc i jak nas nie ma. Acha, tylko prysznic bo wanny na razie nie mamy. Taryfa s-2IX - X 2009 175 m sześć.: 252,44VII - VIII 2009 25 m sześć.: 71,95V - VI 2009 26 m sześć.: 78,06III - IV 2009 151 m sześć.: 224,41I -II 2009 496 m sześć.: 649,61XI - XII 2008 570 m sześć.: 741,00Razem: 2017,47 Możliwe, że spaliłabym tylko tonę ekogroszku w moim domu ale za takie oszczędności nie chciałoby mi się bawić piecem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 05.12.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 18 noc ...cholera ziąb,,,,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 05.12.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Możliwe, że spaliłabym tylko tonę ekogroszku w moim domu ale za takie oszczędności nie chciałoby mi się bawić piecem. Nie żebym się czepiał ale fajnie się mówi jak się ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.12.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Nie żebym się czepiał ale fajnie się mówi jak się ma. ... gaz w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 07.12.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 No to solary to jest istny cud! Żadnej energii nie wkładasz (no może na pompkę i sterownik trochę) a woda ciepła... Podobnie pompa ciepła. Idź tym tropem, a sprawa stanie się jasna. Idąc tym tropem mam wrażenie że solary i osprzęt dostałeś za darmo. Idąc tym tropem energia którą napędzasz pompy, sterownik i pompę ciepła też jest u Ciebie dostarczana za darmo. I idąc dalej tym tropem właściciele pieców kondensacyjnych gaz również otrzymują gratis. Niezły ten świat u Ciebie gdzie ty mieszkasz na Marsie ? Wydaje mi się, że nie czytasz tego, co sam napisałeś. Nie twierdzę, że solary są za darmo. Tak samo jak piec kondensacyjny. Ale chyba nie o tym była dyskusja. Wyraziłeś zdziwienie, że coś może mieć sprawność większą niż 100%. Oczywiście licząc bilans nigdy nie wyjdzie, że otrzymana energia będzie większa niż dostarczona. Jednak w takim przypadku - mam na myśli ogrzewanie i tym podobne - interesuje nas energia dostarczona, za którą płacimy. Płacimy za prąd, za słońce nie. Więc sprawność układu z solarami z tego punktu widzenia wyjdzie więcej niż 100%. I tyle. Jak chcesz mieć ostatnie zdanie, to możesz coś jeszcze napisać, wiem że niektórym bardzo na tym zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 07.12.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Mam dom 220 m2 i gazu w taka pogode idzie 6-7m3, jak jest mały minus 10m3. Czyli miesięcznie w sezonie grzewczym wychodza 600-1000 pln. Łącznie za gaz licz ze zaplacisz 5-7 tys. Rodzice maja piec na eko-groszek. Wychodzi mniej wiecej polowe taniej czyli 3 tys. cosik tu nie gra 600 zł / 1,56 =384 m3/30 dni = 13 m3 /dzień 1000 zł/1,56=641m3/30 dni = 21 m3 / dzień Te 13 m3 to raczej zużycie z miesięcy XII, I, II -> czyli 3*600 zł = 1800 zł W X, XI i III zużycie powinno kszałtować się (jak sam piszesz) na poziomie 10m3 czyli 300 m3 = 468 zł * 3 miesiące = 1400 zł CZyli sezon grzewczy = 1800+1400 = 3200. Do tego ewentualnie abonamenty 6*59zł (taryfa W3)=354 zł Pozdr M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 07.12.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 I jeszcze parę cyfr z życia wziętych. Z rachunku za gaz:Od 19.10 do 23.11 (35 dni) zużycie 227 m3 czyli 6,5 m3 na dzień. Z tego na ciepłą wodę ok 1,5 m3 - czyli na CO piec zużywał 5 m3 gazu dziennie.Czyli jak zimy nie ma - to naprawdę odbija się pozytywnie na kieszeni PS atak zimy 11-18 X "kosztował" spalanie na poziomie 8 m3 dziennie i ten drugi sezon grzania zapowiadał się nieciekawie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 07.12.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Od 19.10 do 23.11 (35 dni) zużycie 227 m3 czyli 6,5 m3 na dzień. Z tego na ciepłą wodę ok 1,5 m3 - hmm... z całym szacunkiem ale na te 35 dni jestescie tylko kilka dni w domu??? 1,5m3 wody? to ja w 3 -4 dni zuzywam.. a o cieple to juz nie wspomnę...poprostu jesteście bardzo oszczedni lub mało przebywacie w domu, wiec zuzycie gazu do eko podzielcie przez 2 i wam wyjdzie koszt eko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 07.12.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Od 19.10 do 23.11 (35 dni) zużycie 227 m3 czyli 6,5 m3 na dzień. Z tego na ciepłą wodę ok 1,5 m3 - hmm... z całym szacunkiem ale na te 35 dni jestescie tylko kilka dni w domu??? 1,5m3 wody? to ja w 3 -4 dni zuzywam.. a o cieple to juz nie wspomnę...poprostu jesteście bardzo oszczedni lub mało przebywacie w domu, wiec zuzycie gazu do eko podzielcie przez 2 i wam wyjdzie koszt eko Bobek halo, halo mówimy o gazie nie o wodzie 1,5 m3 gazu dziennie na ogrzanie wody w domu mieszkamy normalnie - co znaczy oszczędni ? nastawy temperatur opisałm wyżej; zwróc uwagę że prawdziwej zimy nie ma - a w takich warunkach piece gazowe są ekonomiczniejsze. Wynika to z faktu że zapotrzebowanie budynku na ciepło jest grubo poniżej 10 kW. Mój piec gazowy może pracowac z mocą od 6-24 KW. A jak to jest w przypadku eko? Przykładowo - piec na eko o mocy 24 KW z jaka minimalna mocą pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 07.12.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 jaka minimalna mocą pracuje? a tego to nawet najstarsi indianie nie wiedza:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts