pierwek 07.12.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 ja mam kocioł 20kW na sterowniku ustawiony jako 15kW (prawdę mówiąc nie wiem co to daje...) przez ostatnie 7dni spaliłem pełen zasobnik groszku czyli około 120kg (81zł) - fakt, że ostatnio trochę za mocno grzeję i chodzę w krótkim rękawku po domu (temp. w dzień około 23 stopnie w nocy około 21,5) ale dziecko mi zachorowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 07.12.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 przez ostatnie 7dni spaliłem pełen zasobnik groszku czyli około 120kg (81zł) - czyli przeliczajac kosztowo na gaz - 51,9 m3 czyli 7,4 m3 na dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 07.12.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 w związku z nowym - małym mieszkańcem grzejemy na 20,5 noc- 22 dzień (temp. w dzień około 23 stopnie w nocy około 21,5) no i znalazło zie 2,4 m3 aa i niezapmnijecie abonamentu za gaz dodac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.12.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 eeee no nie przesadzajmy abonament za gaz to jakieś 10zł/mc - poza tym takie porównania jak nie wiadomo ile metrów jest ogrzewanych. Ja grzeje na razie 120m2parteru (do podanej temperatury) + na poddaszu mam na razie odkręcone 2 grzejniki (też120m2) ale tam nie jest ocieplone w 100% tak jak ma być. i temperatura sporo niższa - pewnie dużo ciepła mi tam zwiewa z parteru bo mam tylko jakąś folię powieszoną na schodach... ot i po porównaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lorena 07.12.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Co do ekogroszku to i ja się wypowiem:Dom 200 m gazobeton + 15 cm. styropianu, w poddaszu 20 cm wełny, 4 osoby dorosłe + dzieć 13 lat. Ogrzewamy zimą od 1 listopada do ok. maja łącznie z c.w.u. Latem piec na głucho wyłaczony, woda z zasobnika 200 l., i tak :prąd - 220 zł m-cekogroszku - 1 rok 2200 kg, 2 rok 2270 kg , 3 rok 2300 kg. Ogrzewanie kosztuje nas odpowiednio do 2000 zł na cały sezon .Ceny ekogroszku poszły do góry ja kupuje KKW Chwałowice pakowany po 20 kg, z dowozem za 850 zł tona ( w tym roku kupiłam dwie tony, ale piec jeszcze nie włączony), co dwa dni przepalmy w kominku ( kominek bez płaszcza). Piec 25 kv burerusa (cichiewicz).Temperatura w domu dzień 22 a noc 19-20.Nie czujemy w budżecie ogrzewania. Raz na siedem dni załadunek co trzy dni popiół, z brudem bym nie przesadzała do się wytrzymać.Ale to fakt zimą jesteśmy trochę uwiązani. Mieszkamy niedaleko Warszawy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.12.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 ekogroszku - 1 rok 2200 kg, 2 rok 2270 kg , 3 rok 2300 kg. Ogrzewanie kosztuje nas odpowiednio do 2000 zł na cały sezon . zacząłem się dziwić ( w tym roku kupiłam dwie tony, ale piec jeszcze nie włączony) no tu byłem już w szoku co dwa dni przepalmy w kominku ( kominek bez płaszcza). no i się wyjaśniła ta ciepłownicza zagadka... jeszcze jakbyś napisała jak grzejecie CWU (prąd czy solary) to byłoby już wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 07.12.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 w domu mieszkamy normalnie - co znaczy oszczędni ? nastawy temperatur opisałm wyżej; zwróc uwagę że prawdziwej zimy nie ma - a w takich warunkach piece gazowe są ekonomiczniejsze. Wynika to z faktu że zapotrzebowanie budynku na ciepło jest grubo poniżej 10 kW. Mój piec gazowy może pracowac z mocą od 6-24 KW. A jak to jest w przypadku eko? Przykładowo - piec na eko o mocy 24 KW z jaka minimalna mocą pracuje? Nie odpowiem jaka to moc, bo minimum to podtrzymanie żaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.12.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 przez ostatnie 7dni spaliłem pełen zasobnik groszku czyli około 120kg (81zł) - czyli przeliczajac kosztowo na gaz - 51,9 m3 czyli 7,4 m3 na dzień 52m3 GZ50 to to 1,85GJ (przy 100% sprawności kotła) a 120kg węgla (uwzględniając sprawność kotła na poziomie 80%) to 2,4GJ Widać że Twój dom ma mniejsze zapotrzebowanie na ciepło (dalej nie wiem ile m2 grzejesz) a mój nie jest jeszcze ocieplony w 100% tak jak będzie. Chociaż jak ocieplę poddasze i postawię tam ścianki to będę grzał dodatkowe 80m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.12.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 To całe porównywanie ile komu poszło opału w różnych domach i przy różnych mieszkańcach nic nie da - nawet to samo auto jednemu pali 8 l a drugiemu 11l/100 km na tej samej trasie. Sens ma tu uaktualniona tabelka jaką kiedyś przedstawił pierwek tzn. ile kosztuje wytworzenie jednostki ciepła w piecu na ekogroszek, gaz, miał, owies itp. Pierwek - jeśli masz to zestawienie choćby tylko z ceną ekogroszku (proponuję 24 MJ po 550 zł/tonę czeski, 25 MJ po 740 zł/tonę, 28 MJ po 800 zł/tonę ), gazu chyba 1,6 zł/M3, prądu 50 gr w 1 taryfie i ... w 2, owies po 200 zł/tonę, pelety po 700 zł/tonę, LPG po 2 zł/l ? to wrzuć proszę zestawienie w edytowalnej formie to każdy będzie sobie mógł policzyć ile za co by płacił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 07.12.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 przez ostatnie 7dni spaliłem pełen zasobnik groszku czyli około 120kg (81zł) - czyli przeliczajac kosztowo na gaz - 51,9 m3 czyli 7,4 m3 na dzień 52m3 GZ50 to to 1,85GJ (przy 100% sprawności kotła) a 120kg węgla (uwzględniając sprawność kotła na poziomie 80%) to 2,4GJ Ja przeliczyłem kosztowo ile za 81 zł można "kupić" gazu. Pierwek - ale bardzo fajne odniesienie do energii jaką pozyskamy za tą samą kwotę z gazu i węgla - jak widać grzanie gazem przy jednakowych warunkach zewnętrznych i wewn. powinno być 30% droższe (2,4 GJ do 1,85 GJ). Wydaje się że jest to wartość w miarę realna (różnicę powiększy abonament i przegląd pieca 180 zł) Tutułem podsumowania - do autora wątku - Lechu - przy tak małym domku; przy takim ociepleniu, mając gaz ziemny w zasięgu, mając kominek - ja bym wybrał gaz (kocioł kondensacyjny 5-6 tys zł z zasobnikiem i sterowaniem ) bez solarów. I wtedy zostaje Ci w kieszeni z 3-5 tys za kotłownię i z 10 tys za solary płacąc za ogrzewanie 1000-1200zł rocznie więcej. I więcej wolnego czasu.I mniej stresu jak wyjeżdżasz .Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.12.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Pierwek - jeśli masz to zestawienie choćby tylko z ceną ekogroszku (proponuję 24 MJ po 550 zł/tonę czeski, 25 MJ po 740 zł/tonę, 28 MJ po 800 zł/tonę ), gazu chyba 1,6 zł/M3, prądu 50 gr w 1 taryfie i ... w 2, owies po 200 zł/tonę, pelety po 700 zł/tonę, LPG po 2 zł/l ? to wrzuć proszę zestawienie w edytowalnej formie to każdy będzie sobie mógł policzyć ile za co by płacił. oki - wrzucę linka dzisiaj wieczorem w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lorena 08.12.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Pierwku mój drogi zimą jak jest załączony piec to oczywiście z pieca, a latem prądem, w początkach swojego postu o tym napisałam. Acha i jeszcze jedno jak chodzi piec to w komunku nie da rady palić bo piec się nie załącza za ciepło w domku. Kominek jest zastępczą formą ogrzewania w razie braku prądu. Być może ilość spalanego węgla wydaje sie dla ciebie niewielka ale diabeł tkwi w dobrze zrobionej instalacji nam się udało. Naprawdę porównując ilości spalanego opału przez moich znajomych wiem że jestem szczęściarą (tfu tfu żeby nie zapeszyć) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.12.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Być może ilość spalanego węgla wydaje sie dla ciebie niewielka ale diabeł tkwi w dobrze zrobionej instalacji nam się udało. Naprawdę porównując ilości spalanego opału przez moich znajomych wiem że jestem szczęściarą Nawet nie wiesz jaką ! To na czerwono to mi się nie widzi. Oczywiście można spieprzyć instalację lub źle ustawić kocioł ale bez przesady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.12.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Być może ilość spalanego węgla wydaje sie dla ciebie niewielka ale diabeł tkwi w dobrze zrobionej instalacji nam się udało. Naprawdę masz super zrobioną instalacje CO skoro jeszcze nie odpaliłaś kotła tej jesieni... pozazdrościć Taka instalacja, która nawet nie musi grzać... marzenie. Chodzi o to że jak palisz kominkiem to i węgla idzie Ci mniej niż normalnie by poszło. Ja widzę, że w listopadzie poszło mi 400kg węgla (ale nie grzeję kominkiem z powodu jego braku ). W lecie na ogrzanie CWU poszło około 0,5t . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.12.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Wygląda na to że wszyscy ekogroszowcy mają domu max 3 litrowe, tak wychodzi z podawanych ilości opału. Też bym chciał taki ciepły domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.12.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 no właśnie ja się czuję trochę nieswojo podając że kocioł spalił mi w ostatni tydzień 120kg węgla (a nie było mrozu) i zastanawiam się czemu tak dużo? toż to aż 17kg dziennie a tu niektórzy nie rozpalają nawet pod kotłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.12.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Ja spalam 10 Kg dziennie, co prawda dom świeży a węgiel nieudany trochę ale widzę że wiele osób ma lepszy wynik przy 2 razy większym domu i 4 x większym zapotrzebowaniu na ciepło! pierwek a jaką powierzchnię domu masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.12.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 pisałem wyżej ... grzeje obecnie 120m2 parteru (23/21,5 dzien/noc) ale mam poddasze niewykończone (ocieplenie nie ma jeszcze 2 warstw) (obecnie jest tam również 120m2 po podłodze) i tam grzeją tylko 2 grzejniki ale jest dość chłodno - pewnie z 15 stopni (nie mierzyłem szczerze mówiąc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.12.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Myślę że to i tak niewiele ! Sam jestem na etapie prób i błędów, obserwuje,liczę i takie tam. Jak obniżysz temp. z 23 na 21 w dzień i z 21 na 20 w nocy to będziesz miał spore oszczędności, myślę że 2-3 kg dziennie mniej. Ale apetytu chałupki nie oszukasz . Dobra spadam z tąd, nie mam ani gazu ani ekogroszku a się wymądrzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lorena 08.12.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 gdyby w domu temperatura spadła poniżej 20 stopni bez względu na ilość opału piec zostałby uruchominy ponieważ przez cały dzień w domu jest babcia 85 lat która niestety ma troche inną ciepłotę ciała. Jeśli chodzi o nastawy sterownika to dwa miesiące się go uczyłam metodą prób i błędów opracowałam dwa nastawy tzw. letni i zimowy (letni wtedy kiedy minus dochodzi do ok. 10 stopni zimowy do -30).Eliminowałam po drodze gówniane ekogroszki takie jak retropal czy też czeski eko, palę tylko Chwałowicami lub Juljanem. Naprawde nie jestem oszołomką która próbuje się chwalić ilości spalanego węgla, jeżeli zaczne spalać więcej to trudno wolę na węgiel niż na lekarza kasę wydać. Acha człowiek który robił nam instalacje posiada stronę i tam jest nasz dom http://www.mt-system.pl. w dziale realizacje. Tylko na tej stronie cena za energie z etapu wykończeniówki i ceny ekogroszku też nieaktualne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts