Konto usunięte na żądanie 10.12.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 pierwek zrob tabelke z cenami za tone to kazdy sobie wpisze ceny jakie uważa za stosowne...(np cena wegla w danym regionie) ...a zresztą sam sobie zmienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.12.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 w linku który podałem jest arkusz excela cena w tabelce jest podana za 1kg węgla ale to chyba nie jest wielki problem cenę za 1t podzielić przez 1000 ? W układzie SI jednostką podstawową wagi jest kg a nie tona dlatego zastosowałem kg. Ale mogę to przerobić na 1000kg będzie to chyba czytelniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 11.12.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 hehe linka pozniej zobaczyłem, najpierw zobaczyłem to foto na stronie i myslałem ze to jest tylko do edycji a jak juz miałem exela na kompie to sobie poradziłem ale fakt 1T jest bardziej czytelna, poza tym ceny eko groszku a jakość to juz jest loteria bo mimo deklarowanych 28kj kupujesz kota w worku....tz ekogroszek w worku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.12.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Zadzwoniłem sobie dzisiaj na skład opału i zweryfikowałem trochę ceny ekogroszku, węgla, koksu i miału. Miał sporo podrożał - dałem tam nawet 2 o różnej kaloryczności. Ekogroszek co ciekawe potaniał. Chwałowicki lub z kopalni Juliusz można w mojej okolicy kupić luzem za 680zł/t . Dodałem wersję workowaną bo tak zwykle ludzie kupują - praktycznie powinno doliczyć się też transport ale to u każdego chyba inaczej. Ja płacę np 10zł/t dodatkowo. Mały ukłon w stronę "gazowników" dodałem kocioł kondensacyjny o sprawności 108%. A co... w sumie dużo ludzi jednak wchodzi w zaawansowane kotły. Kiedyś się pytałem w jakimś wątku o pestkę. W sumie nie wiem czy mi ktoś odpowiedział - jak znajdę to dodam taki opał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 11.12.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Zadzwoniłem sobie dzisiaj na skład opału i zweryfikowałem trochę ceny ekogroszku, węgla, koksu i miału. Miał sporo podrożał - dałem tam nawet 2 o różnej kaloryczności. Ekogroszek co ciekawe potaniał. Chwałowicki lub z kopalni Juliusz można w mojej okolicy kupić luzem za 680zł/t . Dodałem wersję workowaną bo tak zwykle ludzie kupują - praktycznie powinno doliczyć się też transport ale to u każdego chyba inaczej. Ja płacę np 10zł/t dodatkowo. Mały ukłon w stronę "gazowników" dodałem kocioł kondensacyjny o sprawności 108%. A co... w sumie dużo ludzi jednak wchodzi w zaawansowane kotły. Kiedyś się pytałem w jakimś wątku o pestkę. W sumie nie wiem czy mi ktoś odpowiedział - jak znajdę to dodam taki opał. Tak z ciekawości pytam: czy te 83% sprawności kotłów na węgiel jest sprawnością maksymalna , srednią czy średnioroczną ? Jest gdzieś ( na necie) wykres sprawności kotłów stałopalnych (węgiel, eko, pelets, miał) w zależności do rzeczywistego obciążenia cieplnego dla kotła? Może jakieś namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.12.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 taką sprawność lub nawet wyższą podają producenci - nie wiem jaka sprawność jest w rzeczywistości ale np w moim kotle temperatura spalin jest na tyle nieduża że mogę położyć rękę na czopuchu kotła i tak ją trzymać. Czopuch jest bardzo ciepły (ale na pewno nie gorący). Pamiętam że kiedyś paliłem kotłem zasypowym na koks to jak nieraz rozhajcowałem to czopuch robił się czerwony z gorąca... straty tych gorących spalin były pewnie strasznie duże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wm78 12.12.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 abcde witam, ja napiszę tyle DOBRA ROBOTA PIERWEK w porównaniu do tego co czytam na stronach producentów: pellety - suuuuuper - lepsze od ekogrochu, ekologiczne itp pompa ciepła - suuuuuuuuuuper czyysto i komfortowo (i niby nie tak drogo, a w rzeczywistości drogo) (kolega dostał wyceny - kilka z nich sięgało 90 kzł hehehe) i tak dalej p.s. u mnie bedzie chyba elektryka + kominek bez płaszcza (dostęp do taniego drewna) albo ekogroszek hehe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.12.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Co do ustawień sterownika - powtarzam to jak mantrę - mam sterownik PID i ustawiam tylko 2 rzeczy: 2 temperatury (temp CWU i temp pracy kotła) sterownik sam dobiera sobie czasy podawania przestoju przedmuchu itp. Zmieniałem rodzaj ekogroszku i nic nie majstrowałem. To naprawdę działa samo. Wystarczy zamontować taki sterownik i zapomnieć o majstrowaniu przy sterowniku. Hmm ja też mam PID i poza podaniem temperatur musiałem dobrać minimalny i maksymalny czas przerwy w podawaniu, czas przedłużenia pracy wentylatora, czas pracy podajnika Co do temperatury czopucha to u mnie można dotknąć go ręką, ale nie można jej dłużej potrzymać. Pierwek - niedawno rozmawiałem z konstruktorem kotłów - powiedział, że gdy w kominie temp. spalin spadnie poniżej 50 stopni pojawi się kondensat i np. przesiąknie przez komin z cegieł i pojawią się na nim brązowe plamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 14.12.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Ja mam sterownik OGNIK+ PID (producent sterownika ElektroMiZ)- sterownik ten był zamontowany fabrycznie (w cenie kotła). Kocioł HEF EKO plus 20kW.wersja zmodyfikowana Wiem że wtedy firma HEF eksperymentalnie dawała te sterowniki jeżeli kupujący taki chciał. Potem sie z tego wycofali - podobno było sporo niezadowolonych użytkowników. Fakt że współpraca tego sterownika (z tym firmware jaki mam wgrany) z termostatem pokojowym to porażka, dlatego na sterowniku kotła mam ustawione że termostatu pokojowego nie ma a termostat pokojowy steruje bezpośrednio pracą pompy od kaloryferów. Oczywiście pogodówka byłaby najlepsza ale na dzień dzisiejszy dostałem wycenę 2kpln za przeróbkę więc sobie odpuściłem. Co do temperatury spalin.... szukałem na stronie producenta ale nie znalazłem przekroju mojego kotła - tzn znalazłem EKO plus ale ja mam jakąś wersje zmodyfikowaną bo mam wąską kotłownię i u mnie przekrój jest inny. Nad retortą jest deflektor nad nim idą pionowo takie otwory w kształcie rur (mniej więcej calowych może 1,5 cala) tych rur jest ze 12- 16 następnie spaliny 4 rurami przekroju połączonych 3 rur (czyli takie jajo) idą do dołu a następnie już sporą komorą (która jest jednocześnie wyczystką) do góry do czopucha. Komin mam systemowy i nie zauważyłem żeby zbierał się w nim kondensat - mam odskraplacz i rurkę wyprowadzoną poza komin na podłogę kotłowni (nieopodal jest kratka w podłodze ale nie widziałem śladów jakiejśc cieczy - jedynie jak była jakaś wielka ulewa) - tylko nie jestem pewien czy ta rurka nie jest obecnie zawalona popiołem i sadzą który zbira się na dole komina - aż sobie sprawdzę za parę dni ale obecnie wyczystka jest zastawiona jakimiś gratami. Tak długa droga dla spalin powoduje ze nie są one bardzo gorące na wylocie i większość syfu zbira się w kotle. W wyczystce komina też jest trochę ale np przy czyszczeniu komina po roku użytkowania było w wyczystce komina sporo mniej popiołu i sadzy niż wybieram z kotła podczas jednego co miesięcznego czyszczenia kotła. mój kocioł : http://www.hef.com.pl/?p=/pl/menu/2/9/index fotka Eko plus podawanie z przodu - ta mała, szara klapka z lewej strony na dole to wyczystka - po przeciwnej stronie z tyłu jest czopuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.12.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Gdy masz komin z wkładem to dobrze, że jest długa droga spalin, bo sporo ciepła odzyskujesz, a ryzyko powstania kondensatu jest mniejsze niż przy murowanym, bo systemowe są izolowane wełną. Ja mam komin z cegieł i jest on największym grzejnikiem w domu Co do brudzenia się komina to u mnie po 15 miesiącach (z 4 miesięczną przerwą na wakacje) grzania zajrzałem dzisiaj do wyczystki i jest tam 2 cm warstwa popiołu - przy okazji się nią zajmę - ale to dzięki temu, że od wylotu z czopucha mam 2 kolanka i 0,5 mb rury pionowo w górę dzięki czemu prawie cały popiół zostaje w czopuchu skąd u mnie go łatwo wyciągam przy cotygodniowym czyszczeniu pieca (doszedłem już do wprawy i zajmuje mi to do 5 minut). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.12.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Poprawiłem cenę gazu z butli przez co wygląda że droższe od gazu z butli jest grzanie tylko prądem jednotaryfowym.Grzanie prądem dwutaryfowym: przy 70% zużycia energi el w 2 taryfie a 30% w 1 taryfie przesunęło się w rankingu przed gaz z butli. No chyba, że mamy kocioł kondensacyjny. edit przesunięta tabelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.12.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Dzięki za kolejną super tabelkę Zastanawiam się tylko gdzie w okolicy Wrocławia kupić workowanego Pieklorza z Chwałowic po 740 zł za tonę - ja najtaniej kupiłem po 800, a dzisaj widzę, że w Allegro jest po 790 + transport chyba, że weźmiesz 3 tony od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.12.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 da się da się - ekogroszek potaniał - zadzwoń do swojego składu i zapytaj o cenę na dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek7 16.12.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 hm... wyraźnie widać z tabeli, że ogrzewanie gazem ziemnym jest niewiele droższe od eko-groszku (eko 2300, gaz 3000), dodając bezobsługowe działanie kotła gazowego (kondensacyjnego) wybór jest prosty, chyba, że ktoś lubi się brudzić i pracować fizycznie przy obsłudze pieca na eko. POZDRAWIAM CIEPLUTKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.12.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 no przecież dokładnie to napisałem w pierwszym swoim poście w tym wątku pomimo tego że mam kocioł na ekogroch. Jakbym miał GZ50 to bym się nawet nie zastanawiał na węglem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek7 16.12.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 fajny wątek i rzeczowe odpowiedzi (a ta tabele to wypasss) mam nadzieje, że wielu ludziom pomoże w wyborze ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.01.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Poprawiłem cenę gazu GZ50 bo dostałem dzisiaj fakturkę PGNIG http://79.188.255.66/budowanie/zestawienie_opalu_2009.png co fakturka to cena skacze do góry za 2 mce i 335m3 gz50 przyszła fakturka 617zł (w tym abonamenty i opł stałe) dlatego krakowskim targiem wkleiłem cenę 1,70zł /1m3 choć z opłatami stałymi za 1 mc to byłoby 1,76zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.01.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Gdybym teraz budował system grzewczy to pewnie bez zastanowienia wybrałbym gaz ziemny, ale warto spojrzeć na to z drugiej strony.Zakładając, że różnica kosztów ogrzewania groszkiem w stosunku do gazu wyniesie 1500-2000zł za sezon oraz, że przez cały sezon stracimy na obsługę 100 godzin oznacza to ni mniej ni więcej tylko to, że nasza praca kosztuje około 15-20zł/godzinę.Jeśli ktoś twierdzi, że nie ma czasu palić bo musi pracować to tylko kwestia za jaką stawkę bo większość ludzi pracuje za niższą. Dodatkowym plusem jest to, że przy kotle jesteśmy i pracodawcą i pracownikiem i robotę mamy pewną.nie wiem, czy te wyliczenia są realne, ale warto nad tym też się zastanowić.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 19.01.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Nie wiem skąd wziąłeś te 100 godzin przez sezon. Ja poświęcam nie mniej nie więcej niż pół godziny raz na 6-8 dni.. Czyli przyjmując 7 miesięcy sezonu co 6 dni to wyjdzie 35 godzin. Z tego jeszcze połowę 17,5 godziny, Plus dwa trzy razy trochę dłużej na kompleksowe czyszczenie pieca. Niech będzie 21 godzin. No trzeba by jeszcze doliczyć czas na rozładunek węgla. Nie będę dyskutował na temat temperatur utrzymywanych w domu przy opale na gaz. Każdy lubi co innego. Ale wiem jedno u znajomych którzy mają ogrzewanie na gaz temperatura w domu rzadko przekracza 21 stopni. Eko wychodzi znacznie taniej i znacznie cieplej, a gaz znacznie wygodniej i komfortowo w użytkowaniu. No i jakby nie patrzeć praktycznie o jedno pomieszczenie więcej lub więcej miejsca w pomieszczeniu gospodarczym. Brak konieczności posiadania miejsca na węgiel. Brak konieczności sprzątania po czyszczeniu pieca - bezcenne. Wybór należy do CIEBIE ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.01.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Pierwek Wyślij sterownik do aktualizacji w firmie elektro-Miz.Bardzo dobry soft to sl.28 pid-II z systemem Fbs. Współpraca z panelem bez zarzutu (m.in. to było poprawiane), bardzo stabilna temp i niższe spalanie. Jaki soft masz teraz, jeżeli mogę zapytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts