lewmar77 26.11.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 WitamCo może powodować szumy na wymienniku ciepła , ale nie jakieś tam ciche ,ale na tyle głośne że przenoszą się przez ściane do sypialni.Szum wyrażnie słychac na wymienniku i na pompie obiegu wody w piecu z tym że pompe tą wymieniłem a szum pozostał nadal - wniosek ze coś się dzieje na wymienniku.I jeszcze jedna rzecz .Z początku po instalacji wszystko było ok a teraz się popsuło.Chodzi o to że na wyjściu wody z pieca mam np.60 stponi a na wymienniku 40.Poza tym w początkowej fazie rozgrzewania pieca te proporcje są jeszcze większe : piec 70 , na wyjściu z wymiennika 40.Nadmieniam że na początku (instalacja wykonana w sierpniu) praktycznie nie było rzadnych różnic (no może z 5 stopni)Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 26.11.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Stawiam na kamień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.11.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 powietrze kamień tak szybko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.11.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 stawiam, na zbyt dużą prędkość przepływu,w sierpniu mogłeś mieć mniejsze różnice temperatur, bo nie było odbioru ciepła,w tej chwili jest zimniej i grzejniki oddają więcej ciepła do pomieszczeń,te 20 C, wskazuje na to że wymiennik możesz mieć zbyt mały, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewmar77 26.11.2009 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 stawiam, na zbyt dużą prędkość przepływu, w sierpniu mogłeś mieć mniejsze różnice temperatur, bo nie było odbioru ciepła, w tej chwili jest zimniej i grzejniki oddają więcej ciepła do pomieszczeń, te 20 C, wskazuje na to że wymiennik możesz mieć zbyt mały, No tak ale w tym roku w pazdzierniku był taki nagły atak zimy z tem.poniżej zera i także było wszystko oK. A jaki powinien być wymiennik dla domu ok 110 m , piec 22KW. Co do kamienia to to rzeczywiście było by dziwne gdyby zrobił się tak szybko , a ci WY na to że syf z rur dostał się do wymiennika (filtr przed wymiennikiem był dość brudny) A co do powietrza to skąd ono mogło by się brać jak nigdzie nie leci woda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.11.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Stawiam na powietrze - też mam wymiennik i jest bezgłośny różnica temperatury między obiegami około 4-5stopni. Podepnę się z pytaniem mam taki efekt że jak włączam pompę od grzejników (jest nad wymiennikiem a nad pompą jest odpowietrznik) to słychać jak szumi powietrze przez jakieś 10s potem jest już cisza. Ale gdybym wyłączył pompę i ją włączył ponownie to znowu będzie szum - albo jak zmienię bieg pompy na wyższy to też będzie szumieć. Nie wiem jak to cholerstwo odpowietrzyć. Na pompie mam śrubkę ale jak ją odkręcam to leci woda a nie powietrze. od czasu do czasu odpowietrzam grzejniki drabinkowe w łazience i pralni bo one są pierwsze i w nich pojawia się powietrze. Słyszałem jak nieraz ten odpowietrznik nad pompą zadziła np jak wyłączę pompę. Układ mi się zapowietrzył jak dokładałem 2 grzejniki i później dopuszczałem wody do układu z wodociągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewmar77 01.12.2009 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam Czy naprawdę nikomu nie zdarzył się taki problem.Wymieniana była pompa i nic to nie pomogło.Dziś wymieniany był wymiennik bo myślałem że może się zabrudził i to także nic nie pomogło.Szum zaczyna się wtedy kiedy sterownik załaczy pompe na obiegu wody w piecu.Kiedy załączana jest pompa na CO jest cichutko jak makiem zasiał.Czy ktoś ma pomysł co to może być.Ps Taki problem był od samego początku.Czy nikomu się podobnie nie zdarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.12.2009 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 jakie masz średnice rur, na odcinku od kotła do wymiennika?czy masz tam jakieś syfony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewmar77 06.12.2009 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Wreszcie pozbyłem się problemu z szumem w kotłowni.Hydraulik który mi tą instalacje wykonywał po wymianie wymiennika na nowy (szumiało dalej) powiedział że ma jeszcze jeden pomysł a mianowicie oddalił pompe obiegu wody na piecu od wymiennika ciepła.Teraz ta pompa znajduje się praktycznie tam gdzie jest powrót wody do pieca .I to własnie poskutkowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glester 08.12.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 A mi się wydaJe, że miałeś zapowietrzony układ i to tyle. Hydraulik zmieniając położenie pompy , ponownie go napełnił wodą i się on nie zapowietrzył. XCzy masz separator w najwyższym punkcie w układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichym 19.12.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Witam, Ja też mam podobny problem, jak się pompa uruchamia to słychać przez moment szum, ale się nie zastanawiałem jak to rozwiązać. pozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 19.12.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Dobrze odpowietrzyć i przestanie szumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts