Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja zewnętrzna - jak połączyć rury

Vafel

Recommended Posts

Hej Załoga! :D

Mam pytanie do wszystkich obytych z rurami do kanalizacji zewnętrznej. Sytuacja jest następująca: jest sobie studzienka z kręgów betonowych, do której wpada rura kanalizacyjna fi160 ze ściekami, ścieki pięknie rozlewają się po studzience, po czym z drugiej strony studzienki jest kolejna rura, którą ścieki te odpływają sobie ze studzienki. Idea jest taka, żeby te ścieki nie rozlewały się już więcej po tej studzience, tylko płynęły cały czas w rurach.

I pytanie: w jaki sposób połączyć ze sobą te dwa końce rury (oba są nieruchome, bo zabetonowane)? Czy do tego służy coś takiego jak "nasówka" albo "mufa przesuwna"?

Z góry dzięki za pomoc...

Nie do końca rozumiem, dlaczego ścieki rozlewają Ci się po studzience. Przecież normalnie w studzience jest kineta, która jest odpowiednio wyprofilowana, co uniemożliwia rozlewanie się ścieków.

Konstrukcja studni jest taka, że nie można bezproblemowo połączyć rur, ponieważ bosy koniec dochodzi do tego profilu i licuje się z dnem tak, żeby niweleta dna kanału miała ciągłość, bez uskoków i progów.

Również nie do końca rozumiem, dlaczego przeszkadza Ci brak rury w studzience. Przecież nie mieszkasz tam w środku studzienki.

Można zrobić taki system, jak sobie wyobrażasz, ale wtedy studzienka musiałaby mieć płaskie dno, otwory przelotowe na odpowiedniej wysokości nad dnem, przejścia szczelne i przewód zamknięty. Tylko nie wiem, po co. Ponadto pragnę Cię poinformować, że studzienka rewizyjna służy do spełniania pewnej funkcji, która jest ukryta w jej nazwie.

Pozdrawiam.

dokładnie, betonowa kineta odpowiednio wyprofilowana powinna załatwiać sprawę, Vafel a ty masz tam ją w ogóle czy tylko końce rur powystawiane w studzience?

http://www.fabet.eu/kinety.html

http://www.bebeton.home.pl/galeria/studnie-kinety/kineta-betonowa.jpg

http://www.bebeton.home.pl/galeria/studnie-kinety/kineta-betonowa2.jpg

Albo Wy mnie nie rozumiecie, albo ja Was nie rozumiem (albo jedno i drugie) :oops:

Żeby trochę rozjaśnić sprawę popełniłem rysunek:

http://img256.imageshack.us/img256/7595/studzienka.jpg

Chodzi mi po prostu o to w jaki sposób połączyć ze sobą obie rury?

Żadna nie ma kielicha, więc na jedną muszę nałożyć mufę, ale wtedy jak nałożę mufę to nie będę w stanie ich połączyć, bo nie mogę ich rozsunąć, żeby włożyć między nie kawałek rurki i z powrotem zsunąć, żeby jedno weszło w drugie...

Ależ bredzę... :roll: Mam nadzieję, że ktoś coś z tego rozumie... :-?

vafel ale się uparłeś z łączeniem tych rur :D

A teraz poważnie. Jeżeli średnica tych rur jest jednakowa i obie są z pcv, to można to zrobić tak:

dokupujesz rurę o takiej samej średnicy i długości nie mniejszej jak odstęp między tymi dwa rurami oraz kupujesz złączkę na taką rurę.

Dopasowujesz wymiar tej rury do odstępu między tymi dwoma w studzience.

Najlepiej zrobić to prawie na ciasno, czyli np odstęp=97 cm to rurę docinamy na 97 cm. Na bosy koniec tej rury nakładasz złączkę do końca. Potem rurę wciskasz stroną z kołnierzem na jedną z wystających rur a z drugiej strony cofasz złączkę i gotowe :D

Aaaaa.... czyli są takie złączki, które można przesuwać po rurze... Czy każda złączka tak ma, czy też właśnie trzeba kupić coś takiego jak mufa przesuwna?

Bo znalazłem takie coś:

Złączka dwukielichowa:

http://purmo.sklep.pl/gallery_image/full/kgmm42231.jpg

Ale jest też mufa przesuwna (Wavin nazywa to "nasuwką"):

http://purmo.sklep.pl/gallery_image/full/kgu57551.jpg

Na zdjęciu złączka dwukielichowa ma takie coś w środku, co raczej nie pozwoli przesunąć się rurze (garb). Z kolei mufa przesuwna wygląda na gładką w środku, żeby dało się ją dowolnie przesuwać po rurze. Jak rozumiem ja potrzebuję właśnie takiej mufy...

w takiej sytuacji nie ma problemu, żeby to połączyć za pomocą kawałka rury i dwóch nasuwek (albo muf, jak kto woli).

Ale co to za konstrukcja i do czego służy? Na pewno nie jest to prawidłowa studzienka kanalizacyjna, a już w przypadku kanalizacji sanitarnej to rzecz niedopuszczalna.

Może zrobiłeś sobie taki mini-osadnik piasku/błota/szlamu? Ale wtedy, gdy połączysz rury, to przestanie funkcjonować, bo nic się nie będzie osadzać.

Pozdrawiam.

W jakim celu w takim razie została wykonana ta studzienka? Nie będzie pełniła swojej funkcji (zapewne studzienki rewizyjnej) Przy pierwszych pracach inwetaryzacyjnych czy też przy prowadzeniu prac związanych z czyszczeniem kanalizacji włąściwe służby będą kazały zdemontować takie połączenie. Jeżeli jest to studzienka rewizyjna kanalizacji ściekowej (nie deszczowej) to musi być tam wykonana kineta jak opisano to powyżej.

Dzięki wielkie wszystkim.

I nie martwcie się, że ta studzienka przestanie spełniać swoją funkcję :D

O to właśnie chodzi, żeby przestała... to jest jedna z trzech studzienek starego szamba, nie do końca szczelna. Będzie nowe szambo położone poniżej tego starego i chodzi o to, żeby tylko przedłużyć spływ ścieków do tego nowego szamba i żeby już się nie rozlewało po tych trzech starych studzienkach...

Ot co :-)

Pozdrawiam,