Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ktos moze mi pomoc!!!!!!

Gość

Recommended Posts

witam i goraco pozdrawiam!!!

jestem na etapie wybierania projektu mojego wymarzonego domku,myslałam że bedzie to wiele łatwiejsze!. Zdecydowałam sie na projekt indywidualny.Kiedy wydaje mi sie że to juz to, zaraz pojawiaja sie cała masa watpliwości czy aby na pewno/ NIE WIEM JAK DŁUGO WYTRZYMA TO JESZCZE ARCHITEKT I MOJA DRUGA POŁOWA/.Proszę

o cenne rady i uwagi, zeby uniknac nie potrzebnych błedów i oczywiscie wiazących sie z tym kosztów. Dom ma być nie podpiwniczony z uzytkowym poddaszem, pow. ok.200 m2.Na parterze standardowo kuchnia z jadalnia ok. 30 m2, salon z wykuszem, gabinet/ok.20 m2/, pom.gospodarcze i wc, strefa sypialna na poddaszu. Architekt zaprojektował schody po srodku holu azurowe, które maja byc ozdoba/ czy jest to funkcjonalne i nie zamyka za bardzo przestrzeni.Kolejna watpliwość to jakie powinno byc pom gosp. zeby było uzyteczne, czy w toalecie na parterze powinna znależc sie kabina prysznicowa, czy w kuchnio jadalni o pow ok.30 m2 zmiesci sie wyspa. Mogłabym pisac i pisać, na razie poprzestanym na tym. pozdrawiam .edit :roll: :roll:

mam taki dom o którym piszesz - salon z wykuszem, gabinet itd. - obawiam się, że nie zmieśisz się w 200 m kw. Salon (z 35 m kw), jadalnia z kuchnią (30), gabinet (20) to już razem 85, a brakuje:wiatrołap 5, łazienka 4 (oczywiście polecam prysznic), klatka schodowa 9, hall 10, kotłownia 8 - pewnie gdzieś z 40 - i automatycznie podobnie będzie na górze. Do tego garaż 40m kw (2x), pom. gosp.5.

Schody to kwestia gustu i przekonania co bardziej praktyczne.

Jestem na etapie poszukiwań projektu..i podzielę się cenną radą , jaką dostałam od znajomego architekta

...wyobraż sobie siebie ..jak wchodzisz do domu z siatami do ziemi i błotem na butach...

...jak Twoje dzieci nie są maluczkie ..ale przyjmują czeredę gości..lub chyłkiem wracają z randki o 3 nad ranem...

..jak miła teściowa przyjeżdza w odwiedziny z ciotką , co nie bardzo już widzi...

..jak biegasz po domu z praniem ...

no i wreszcie jak chcesz mieć Święty spokój....a z kuchni dolatuje zapaszek jajecznicy z cebulą której nie znosisz...

i już projekt masz pod powiekami....

( hm..szczerze ..to nie znalazłam takiego jeszcze , co by mi pasował nawet w 85 %..) może muszę plubić cebulę..?

Tak naprawdę charakter domu zależy od naszego stylu życia oraz upodobań domowników .

Dla amatora przydomowej działki spiżarka będzie nieodzowna, a ktoś inny wykpi ten pomysł z kretesem !

Bibliofil nie spocznie, dopóki nie znajdzie projektu z przytulnym miejscem na jego książkowe królestwo...

A co mówić o łazienkach...Jeden opędzi się wc i wanną, dla drugiego standardem dziś będą trzy niezależne łazienki. :D

Zrób tak:

wypisz najważniejsze elementy w domu, które bierzesz pod uwagę. Podziel kartkę na 2 części .Wpisuj po jednej stronie ZA, po drugiej: PRZECIW.

Zobaczysz, jak ułatwi ci to ROZPOZNANIE własnych preferencji i ostatecznie ułatwi wybór odpowiednich rozwiązań.

pozdr. :p

Jeszcze jedna rzecz: kiedy już wyobrazisz sobie jaki dom jest Ci potrzebny na teraz i za ileś lat (np. jak dzieci "wyjdą z domu" albo trzeba będzie wziąć pod swoje skrzydła mamę czy teściową - kobiety statystycznie żyją dłużej) i dojdziesz do wniosku, że są to dwa zupełnie różne domy, nie załamuj się i pomyśl, że dom nie zawsze musi być na całe życie - czasem trzeba go sprzedać i przenieść się gdzie indziej.

ziaba, bardzo mi się spodobało - nie tą metodą, ale jakoś doszedłem do dobrego rozwiązania. Ale pomysł super, bardzo "wizualny".
W innej dziedzinie przy projektowaniu używa się procesów. Czyli w tym przypadku proces przychodzenia do domu, proces przynoszenia zakupów, proces porannego wstawania w dzień powszedni i od święta. My najpierw opisaliśmy dom architektowi za pomocą modułów funkcjonalnych (czytaj pokoi) i z czym mają się łączyć. Wyszło do kitu. Potem zabraliśmy się za procesy i obecnie z efektu jesteśmy zadowoleni. Przydało by się trochę więcej czasu na optymalizacje, bo wyszło trochę za dużo metrów, ale chceliśmy zdążyć przed VATem. Niestety cały projekt zajęł nam i architektowi około roku (z drobnymi przerwami).

No i jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Dom trzeba wykończyć. Każdy dodatkowy metr kw. parkietu, każdy dodatkowy metr kw. płytek, tynku, gładzi itd. to wszystko kosztuje, a im więcej - tym bardziej odsuwać w czasie będzie się wprowadzka do wymarzonego domku. No i jeszcze kwestia ogrzania domu (nawet tu na "wymianie doświadczeń" jest wątek dający do myślenia).

Dobrze by było, żeby jeszcze zostało trochę czasu na pomieszkanie w domu a nie tylko pracowanie i zarabianie na utrzymanie domu.

Czego serdecznie życzę (tego mieszkania) :D

Jeżeli z poddaszem lub piętrowy, to dobrze by było posiadać pokój -gabinet(sypialnię) na parterze. Jak nóżki zabolą z wiekiem, można w nim spać :).

Oddzielne pomieszczenie na pralnio-suszarnię. Ustaw odrazu kominek, tV i meble, itd.itd.

Dopiero po kilku podejściach zobaczysz czego będziecie naprawdę chcieć.

Uważaj na skomplikowany dach-ładny ale drogi :) Ilość i wielkość okien.

A najlepiej jak masz znajomych poproś , aby pokazali swój dom i powiedzieli jakie ma zalety i wady.