Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cybex-House Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to będę pierwsza w komentarzach :)

Wstawki drewniane w elewacji teraz w modzie - będą u mnie takowe.

Okna już są - złoty dąb obustrony.

Drzwi wejściowe penie też jakiś "drewniany" kolor, natomist brama garażowa raczej szara. Widziałam tak kilka razy w realu i nieźle jest.

Co do wnętrz - jestem zdania, że drewniana stolarka będzie bardziej uniwersalna niż szara.

Jaki zaj...sty projekt, normalnie chyle czola, straaaaaaaaaaaaaaszni mi sie podoba. Ale fajny domek, ile ma pow uzytkowej??Jaki zalozylyscie koszt budowy?? Bardzo mi sie podobaja takie chatki:)

Witam serdecznie i zapraszam do podglądania :D

pow. użytkowa cytuję za projektem:

parter- 117,77 + 45,83 (część garażowa)

poddasze: 77,86 (podłoga 82,60)

koszty zakładane? taaa... no mamy nadzieję zmieścić się w 500 tyś. stan do zamieszkania. Może nie, tzw. tip top, ale z meblami średniego standardu.

Kosztorys dopiero się twoży, bo w styczniu starać się będziemy o kredyt. No a na finiszu sprzedajemy mieszkanie i zobaczymy na ile możemy się z tej kasy umeblować. Póki co, notuję w ślicznym, mega-rozbudowanym arkuszu excela każduchną wydaną złotóweczkę. Polecam 8)

Beton baardzo mnie kręci. Twoja podłoga Małgoś mnie zainspirowała, powędrowałam za Tobą do dziennika Editty, potem jeszcze tylko 3 dniowa przeprawa przez wasze dzienniki :p i wsiąkłam w beton. Dwie knigi guru betonu pana Chenga zakupione, przeczytane i mętlik w głowie od tamtej pory permanentny...

Beton na pewno na ścianie kominkowej, zakochałam się w takim rozwiązaniu, zdjecie w dzienniku, no i małżonkowi też sie podoba.

A podłogi- kolejny ból głowy. Najpierw napaliłam się na beton- małż- sceptico (spoko przyzwyczaiłam się 8) ) ale boję się, że wyjdzie bunkier a nie dom, a betonowego kominka nie chcę rezygnować. Zawsze podobało mi się drewno, no to może drewno... lista przeciw: podłogówka, kot, pies,dziecka,salon równo z tarasem i ogrodem, hulaszczy tryb życia ("panie bez butów zapraszam do salonu, panie w szpilkach zostają w kuchni ???")= dewastacja podłogi po góra trzech sezonach

za: przepiękna jest podłoga z drewna i już

jeśli nie beton i drewno to co? płytki- tu ja jestem mocno sceptyczna. Najbardziej podoba mi się gres polerowany, ale to użytkowa porażka, no i są jeszcze panele mniej lub bardziej drewniane, ale o tych to już zupełnie nie wiem co myśleć.

No niestety dom to nie muzeum ani centrum sztuki współczesnej musi być choć nieco funkcjonalny :x A wy co macie/planujecie na podłogi? Macie podłogówkę?

Editta ma podlogowke, ale ona ma zywice, bo jak robila te podloge to jeszcze swiat nie znal prostej metody na ladny beton. Ja mam tylko posadzke dekoracyjna, zaimpregnowana i nie zamienilabym jej na zadna inna. Wlasnie to poczucie luzu mnie kreci. Jesli to jest ladnie zrobione to nie powinno dawac efektu bunkra. Moze polerowany beton - tak, ale posadzka... raczej nie. Oczywiscie zalezy, co bedzie naokolo, ale drewno to ja bardziej wole w meblach, w dodatkach... Ze wzgledow praktycznych rowniez. Mysle, ze w salonie, w kuchni, w holu, beton jak najbardziej sie sprawdza. Nie jest tez tak zimny jak gres.

Co do drewna, to z kolei mozna miec podlogowke pod parkietem, tylko trzeba dobrego wykonawcy, ale fakt, ze szpilki zjada Ci te podloge predzej czy pozniej...

:roll: Na panelach sie nie znam, ale nie kupuj barlinka, bo to porazka jest. :roll:

O Barlinku faktycznie słyszałam, że porażka. Lepszy bo z grubszą warstwą drewna jest finish parkiet albo coś tam wood. Do świąt będę miała trochę luzu więc sobie chyba pooglądam podłogi.

No i czas pomyśleć o izolacji tarasów, bleeee. Może udami się jakoś wywinąć i wkręcić w to małża, hihi 8)

Z innej beczki- miałam mieć dzisiaj czwarty sezonik Dextera, a tu d... blada niestety. Będzie w pn. Oby do pn. A w pn zarwana nocka :p Zaniedbane fm :oops: Ach, już nie mogę się doczekać. Czy to znaczy że mam zadatki na seryjnego mordercę?? :o :D

No Meg, zaczęłyśmy prawie równo, tyle, że kurde, mamy teraz zagwozdkę co dalej. Gotówka, powiedzmy, skończyła się. O kredyt możemy się starać dopiero w styczniu. No i powstaje pewna próżnia czasowa, którą nie wiem jak zniesie więźba. Teoretycznie moglibyśmy z pomocą kochanych rodziców zrobić dach, tyle tylko, że bank nam nie odda kasiorki za to dzieło :( a zapomogę rodzicielską wolę chyba jednak wydać na meble bo na to bank też chyba nie daje. I masz babo placek. Tak źle i tak niedobrze :evil:

Wpadłam za Małgosią i baaardzo mi się podoba wasz projekt :D :D

Lubię takie nowoczesne domy i też długo nad takim się zastanawiałam, ale jednak po ponad 20 latach mieszkania pod skosami u rodziców w domu, zdecydowałam, że mam dość i dlatego postawiliśmy na projekt domu pełnym piętrem.

Forsuj beton bo jest piękny - byłam u Małgoś i własnoręcznie macałam i leżałam 8) :lol: Żałuję, że mój mąż jest zdecydowanie na nie :(

pozdrawiam i będę śledzić zmagania z budową :D

Małgoś; OOO, kochana to zabrzmiało prawie jak propozycja :wink: :p

Witam nową podglądaczke :) nam się skosów nie udało uniknąć, ale bedą minimalne, bo ściana kolankowa wysoka na 1,60m , a dach stromy i tym sposobem 50cm od ściany są już 2m.

W niedzielę się z szanownym małżonkiem spracowaliśmy na działce ( z duużą pomocą ojca dyrektora). Wysprzątaliśmy całą góre domu, jest juz klar. Niestety działencja duża i mocno zagracona. Ale deski już poukładane, gruz na jednej kupce, drewno do spalenia na drugiej...coś mi się wydaje, że wiosną urządzimy DUŻE OGNISKO :p Niestety jeszcze sporo pracy przed nami, zwłaszcza, że brak nam sprzętu w postaci taczki :( Ale od czego jest Mikołaj, zamówiliśmy sobie taczkę pod choinkę :p

Baby co sądzicie o "mojej" kuchni? W sensie kolorów, bo układ ze zdjęcia kompletnie do mojej nie pasuje. Praktyczna będzie?

Małgoś; OOO, kochana to zabrzmiało prawie jak propozycja :wink: :p

No bo to jest propozycja. :wink:

Juz niebawem "macanie betonu" bedzie fantem w aukcji dla Frania, wiec masz podwojna szanse. :wink:

A co do kuchni to... jest idealna. 8) Z czego bylby blat? Nie polecam jedynie forniru, bo sie cholernie rysuje. Niech zyje biel. :wink: