Matalim 10.11.2010 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 no wlasnie nasi architekci tego nie polecaja, ale kto wie bo ostatnio sie na nich wkurzylam ( przeczytaj u mnie)- szkoda gadac. bo my tez tak chcielismy- kolejne ciepelko po pokojach moge zapytac ile masz wysokosci na paretrze i na poddaszu? i ile ma scianka kolankowa. gratuluje i zazdroszcze.... juz niedlugo sie wprowadzacie.... my to bladej dupce jeszce jestesmy ile ma metrow domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drejku 18.11.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Jest kilka rzeczy na które trzeba uważać, musi być specjalny wkład kominkowy z zamknietą komora spalania, ale da się to zrobić i działa podobno Dowiadywaliśmy się w kilku miejscach, bo też wyczytałam na fm, że może byc różnie...a wy się gdzieś dowiadywaliście? Zrezygnowaliście z rozprowadzenia? Ciekawy projekt, więc trzymam za was kciuki Dołączę się do waszej dyskusji na temat kominka i DGP. Z mojego obeznania tematu (nie jestem żadnym ekspertem) wynika, że DGP przy jednoczesnym systemie wentylacji mechanicznej z rekuperatorem to raczej wyrzucenie pieniędzy w błoto: - powietrze w domu krąży po ściśle określonych "trasach" wyznaczonych przez anemostaty nawiewne i wywiewne - mieszanie powietrza dla całego domu zawsze będzie odbywało się w rekuperatorze - tam następuje wymiana ciepła - DGP może zakłócić pracę systemu wentylacyjnego, bo gorące powietrze z wylotów DGP będzie leciało najkrótszą drogą do anemostatu wywiewnego - DGP ma/może mieć dodatkowy wentylator więc może zmienić lokalny rozkład ciśnień na anemostatach, a układ przewodów i rozmieszczenie anemostatów jest(powinno być) dokładnie wyliczone - W obudowie kominka można dać większe kratki na dole i na górze(nawet z dodatkowymi wentylatorami - są takie) i gorące powietrze uzyskane z kominka będzie sobie wędrowało grawitacyjnie do góry klatką schodową + drogą do najbliższego anemostatu - zakłócenia niewielki Zresztą, może większym problemem jest okap w kuchni niż DGP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 19.11.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Sorki, że się znowu panoszę w nie swoich komentach, ale nie mogłam się powstrzymać, bo właśnie ostatnio siedziałam u Ciebie w dzienniku Drejku Masz sporo podobnych rozwiązań do naszych planowanych - silikaty (chcę wewnątrz), kominek z płaszczem i bufor, komin systemowy i taras nad garażem Tak więc nie wykluczone, że będę chciała Cię trochę pomęczyć pytaniami ale to już w Twoich komentarzach, jak coś A w ogóle to dzień dobry wszystkim i uprzedzając (gdyby właścicielka postanowiła tu zajrzeć) - tak, tak wiem Olguś - wiszę Ci małe co nieco na privka, muszę się zebrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 19.11.2010 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 no wlasnie nasi architekci tego nie polecaja, ale kto wie bo ostatnio sie na nich wkurzylam ( przeczytaj u mnie)- szkoda gadac. bo my tez tak chcielismy- kolejne ciepelko po pokojach moge zapytac ile masz wysokosci na paretrze i na poddaszu? i ile ma scianka kolankowa. gratuluje i zazdroszcze.... juz niedlugo sie wprowadzacie.... my to bladej dupce jeszce jestesmy ile ma metrow domek? na parterze docelowo będzie 280-285 się zobaczy na razie jest 300 a w kuchni ponad 300. Ale wszędzie będą podwieszane sufity. Na poddaszu ma być 270, ściana kolankowa 1,60 ale już 0,5 m dalej jest 1,90, bo kat nachylenia dachu duży. Z tą przeprowadzką to nie takie hop siup- najgorsze przed nami, a kupka z kasą stopniała nieziemsko Cały dom ma 250m2, minus garaże i pomieszczenie gosp = coś ok 190 m2. Dobrze będzie i u Was. Zobaczysz, będą takie dni, ze będziesz przeklinać budowę... ale u mnie więcej jest tych wzruszających. Ciekawy projekt, więc trzymam za was kciuki Dołączę się do waszej dyskusji na temat kominka i DGP. Z mojego obeznania tematu (nie jestem żadnym ekspertem) wynika, że DGP przy jednoczesnym systemie wentylacji mechanicznej z rekuperatorem to raczej wyrzucenie pieniędzy w błoto: - powietrze w domu krąży po ściśle określonych "trasach" wyznaczonych przez anemostaty nawiewne i wywiewne - mieszanie powietrza dla całego domu zawsze będzie odbywało się w rekuperatorze - tam następuje wymiana ciepła - DGP może zakłócić pracę systemu wentylacyjnego, bo gorące powietrze z wylotów DGP będzie leciało najkrótszą drogą do anemostatu wywiewnego - DGP ma/może mieć dodatkowy wentylator więc może zmienić lokalny rozkład ciśnień na anemostatach, a układ przewodów i rozmieszczenie anemostatów jest(powinno być) dokładnie wyliczone - W obudowie kominka można dać większe kratki na dole i na górze(nawet z dodatkowymi wentylatorami - są takie) i gorące powietrze uzyskane z kominka będzie sobie wędrowało grawitacyjnie do góry klatką schodową + drogą do najbliższego anemostatu - zakłócenia niewielki Zresztą, może większym problemem jest okap w kuchni niż DGP ? Z tym okapem, to żebyś wiedział Okazuję się, że nie bardzo mamy do czego podłączyć wyciąg! no bo niby do czego, skoro nie ma komina! Jakoś w pochłaniacze nie wierzę...ale czas się rozejrzeć w tym temacie, bo to będzie chyba jedyne rozsądne wyjście. Podobno ludzie prowadzą jakiś tam przewód went. w ścianie i wyjscie gdzieś na dachu, ale to przecież strata ciepła...chodziło o ograniczenie kominów do minimum. Zamknięta kuchnia w takim razie baaardzo się przyda. Chyba gotować będziemy w kotłowni, zrobi się tam "brudną kuchnię" Sorki, że się znowu panoszę w nie swoich komentach, ale nie mogłam się powstrzymać, bo właśnie ostatnio siedziałam u Ciebie w dzienniku Drejku Masz sporo podobnych rozwiązań do naszych planowanych - silikaty (chcę wewnątrz), kominek z płaszczem i bufor, komin systemowy i taras nad garażem Tak więc nie wykluczone, że będę chciała Cię trochę pomęczyć pytaniami ale to już w Twoich komentarzach, jak coś A w ogóle to dzień dobry wszystkim i uprzedzając (gdyby właścicielka postanowiła tu zajrzeć) - tak, tak wiem Olguś - wiszę Ci małe co nieco na privka, muszę się zebrać... spoko Miluś jesteś usprawiedliwiona, zaczęła się przygoda budowlana u nas ścianki na poddaszu też będą ostatecznie z silkatów, więc też pędzę podejrzeć drejkowy dziennik. Od jutra mamy pstryczki i żaróweczki w domu Tak więc Mila zapraszam nawet w nieprzyzwoicie późnych i ciemnych porach- już mi nie straszne. rozdzielnia wygląda imponująco. Żeby tylko nie zapomnieć aparatu jutro na działkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 19.11.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 spoko Miluś jesteś usprawiedliwiona, zaczęła się przygoda budowlana u nas ścianki na poddaszu też będą ostatecznie z silkatów, więc też pędzę podejrzeć drejkowy dziennik. Od jutra mamy pstryczki i żaróweczki w domu Tak więc Mila zapraszam nawet w nieprzyzwoicie późnych i ciemnych porach- już mi nie straszne. rozdzielnia wygląda imponująco. Żeby tylko nie zapomnieć aparatu jutro na działkę! No, przygoda i od razu problemy, mam nadzieję do rozwiązania, ale to na privka jak się wreszcie zbiorę Takie ciężkie ścianki stawiasz jednak? Wszystkie? Kusisz, kusisz... w przyszłym tygodniu planowane zasypywanie, więc będziemy od tego momentu wooolniiii... Muszę namierzyć styrodur w ludzkiej cenie - skąd braliście? Sami mamy w planach przyklejać, mam blade pojęcie jak... Jak ja Ci prądu zazdroszczę... ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 19.11.2010 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 No, przygoda i od razu problemy, mam nadzieję do rozwiązania, ale to na privka jak się wreszcie zbiorę Takie ciężkie ścianki stawiasz jednak? Wszystkie? Kusisz, kusisz... w przyszłym tygodniu planowane zasypywanie, więc będziemy od tego momentu wooolniiii... Muszę namierzyć styrodur w ludzkiej cenie - skąd braliście? Sami mamy w planach przyklejać, mam blade pojęcie jak... Jak ja Ci prądu zazdroszczę... ech... ja sobie powtarzam, że co nas nie zabije...i takie tam. Styrodur zamawiała firma, która kleiła, ale z tego co wiem, to zamawiali z firmy ze Złotna (chyba). Co do ścianek to rozważamy jeszcze siporex, suporex- jeden pies. Musimy tylko pyknąć pod trzema ściankami zazbrojoną 4 drutami ławę szerokości ścianek i ma być git. Dumał KierBud, dumała konstruktorka. Oboje tak uradzili Mamy podłogówkę i hydraulikę na dole Teraz czekamy na ścianki działowe na poddaszu i dalej. Możliwe, że pykniemy wcześniej na dole wylewki, jeśliby ekipa od ścianek nie mogła wejść w przeciągu 2 tyg. A jak już sie pozbierasz- to zapraszam, na jakie grzane na kozie winko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 19.11.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Kuś dalej... Nie mogę jeszcze się określić na 100%, ale może... się spotkamy u Netbeta wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drejku 20.11.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Styrodur jest trochę drogiiii - ja mam hydromax, leży do tej pory trochę syfku na polu i się nie kruszy więc chyba jest to alternatywa Co do komentarzy i pytań - zapraszam. A co do silkatów - uwaga ścianki z silki są ciężkie i musi to być uwzględnione w nośności stropu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 21.11.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Cześć Drejku To idę do Ciebie, bo się Olgusieni cierpliwość jeszcze wyczerpie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 22.11.2010 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 No co wy, ja oaza spokoju jestem (czasem...) Proszę Państwa : i stała się jasność mamy w domu żarówki, sztuk 6 póki co i 3 kontakty a teraz potrzebujemy kogoś od wylewek, nie ma na co czekać, trzeba przykryć podłogóweczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 23.11.2010 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Casting na wylewkowego zakończony, stanęło na forumowym Bogusiu. Musimy jeszcze rozłożyć styro w garderobie, garażu i pomieszczeniach gospodarczych. I przede wszystkim ustalić jaką grubą wylewkę dać w garażu. W projekcie mamy 10-12cm, ale nie mamy styro. Myśleliśmy, żeby dać 5cm styro i 10 wylewki, ale wszyscy Wylewkowi mówili, że daje się normalną wylewkę-czyli 7cm. Musimy się skonsultować z KierBudem. Znalazłam w komórce zdjęcie- powód, dla którego kupiliśmy nasze mieszkanie (którego już nie mamy). http://lh4.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/TOvR558VWaI/AAAAAAAABNE/7t7pKm8S9HM/s512/20100805366.jpg To była miłość od pierwszego wejrzenia A to moja druga miłość : http://lh5.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/TOvUjdMM3wI/AAAAAAAABNY/BgO7s_73jzg/Philippe-Starck-Fossil-O-ring_D97AC7A5.jpg nie moge się zdecydować, który: czarny czy biały ? pomożecie? http://lh3.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/TOvUjnJBFSI/AAAAAAAABNc/f3djS6q0nxU/Fossil-Starck-Watch-14.jpg W ogóle pana Starcka kocham za jego geniusz i mam chrapkę na dużo więcej jego dzieł użytkowych. Począwszy od kultowej wyciskarki do cytrusów, skończywszy na kultowych krzesłach Cholera myślałam, że mam zdjęcia podłogówki na komórce, a nie mam Co raz bliżej do wykończeniówki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 23.11.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Czarny praktyczniejszy, ale biały ma to coś.. A widziałam w necie też szaro-bury - i ja jako szarolubna, ten bym wybrała pomogłam, co... na gwiazdkę dostaniesz? będę śledzić co z podłogą w garażu zdecydujecie, bo mam bardzo podobny dylemat - po lekturze forum postanowiłam nie dawać styro w garażu (nieogrzewany, ciepło z gruntu będzie docierać) i poziomy się mocno rozjadą - schodek nieunikniony, kwestia jak wysoki lub ile ich będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 23.11.2010 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 A co to za białe i czarne coś? Zegarek? Może link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwek 24.11.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 w prezencie śłubnym dostalismy wyciskarkę do cytrusów projektu pana S... piekno to jest, ale po 3 latach przyznam że ja wyciskałam sok raz a mój G dwa po czym kupił zwykłą plastikową i tej używa, za każdym razem gdy robi niedzielne śniadanie. Wyciskarka Starcka zajebista acz nie praktyczna ona jest tylko od dobrego wrażenia;) Zegarek czarny:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 24.11.2010 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Czarny praktyczniejszy, ale biały ma to coś.. A widziałam w necie też szaro-bury - i ja jako szarolubna, ten bym wybrała pomogłam, co... na gwiazdkę dostaniesz? będę śledzić co z podłogą w garażu zdecydujecie, bo mam bardzo podobny dylemat - po lekturze forum postanowiłam nie dawać styro w garażu (nieogrzewany, ciepło z gruntu będzie docierać) i poziomy się mocno rozjadą - schodek nieunikniony, kwestia jak wysoki lub ile ich będzie Taa, ten szarobury bardzo fajny ale dużo droższy, no ale może raz się zyje... Wytargowałam na gwiazdkę, najwyżej nie będzie plytek w garażu A to tak można bez styro?? bo u nas w projekcie nie ma, no ale wydawało nam się, że skoro ocieplamy garaż ze wszystkich stron, no to głupio nie ocieplic podłogi. Znalazłaś może jakiś ciekawy wątek w tym temacie? A co to za białe i czarne coś? Zegarek? Może link? Zegarek, zegarek http://allegro.pl/sklep-philippe-starck-by-fossil-ph1085-gwar-kurier-i1334074823.html w prezencie śłubnym dostalismy wyciskarkę do cytrusów projektu pana S... piekno to jest, ale po 3 latach przyznam że ja wyciskałam sok raz a mój G dwa po czym kupił zwykłą plastikową i tej używa, za każdym razem gdy robi niedzielne śniadanie. Wyciskarka Starcka zajebista acz nie praktyczna ona jest tylko od dobrego wrażenia;) Zegarek czarny:). No piękna jest bardzo, ale mówisz, że nie praktyczna? Że co? Leje się sok obok szklanki? Dzięki za głos w sprawie zegarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 24.11.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 czarny- ale godziny nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 24.11.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Widać,widac Czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 24.11.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Taa, ten szarobury bardzo fajny ale dużo droższy, no ale może raz się zyje... Wytargowałam na gwiazdkę, najwyżej nie będzie plytek w garażu Mam Fossila - dobra firma A to tak można bez styro?? bo u nas w projekcie nie ma, no ale wydawało nam się, że skoro ocieplamy garaż ze wszystkich stron, no to głupio nie ocieplic podłogi. Znalazłaś może jakiś ciekawy wątek w tym temacie? ) Można, o ile nie chcesz ogrzewać garażu. Pod podłogą wewnątrz domu utrzymuje się w gruncie stała temp 7-8st, więc nie będę się od tego odgradzać, skoro innego źródła ciepła nie przewiduję... (chyba że jakiś przewodzik grzejny na wodomierz okresowo... ) Czytałam różne, ten miałam otwarty to wklejam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 24.11.2010 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Mam Fossila - dobra firma Można, o ile nie chcesz ogrzewać garażu. Pod podłogą wewnątrz domu utrzymuje się w gruncie stała temp 7-8st, więc nie będę się od tego odgradzać, skoro innego źródła ciepła nie przewiduję... (chyba że jakiś przewodzik grzejny na wodomierz okresowo... ) Czytałam różne, ten miałam otwarty to wklejam Właśnie, mam już jednego fossila i jestem z niego baaardzo zadowolona. Liczę, że mariaż ze Starckiem to udany związek Nas hydraulik namówił na jeden kaloryfer, powiedział, że najwyżej będzie stale zakręcony...ale ponieważ już jest, no to może chociaż z 5 cm styro? Nic to muszę przejrzeć wątek od Ciebie. Dzięki. mayland dzięki za głos chyba będzie jednak czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwek 24.11.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 No piękna jest bardzo, ale mówisz, że nie praktyczna? Że co? Leje się sok obok szklanki? Dzięki za głos w sprawie zegarka dokładnie, soczek leje się po nózkach, nie tylko do szklanki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts