yuka 26.01.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Wiesz, czas się zacząć rozglądać Wczoraj m. zabrał mnie do salonu niedawno otwartego na Wodnej róg Nawrot. Okazało się, że to włoskie studio Scavolini:D Piękne mają... ceny;) Gdyby to co wyliczył nam gość było do zapłacenia w złotówkach to może... ale ceny w euro;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 26.01.2011 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Wiesz, czas się zacząć rozglądać Wczoraj m. zabrał mnie do salonu niedawno otwartego na Wodnej róg Nawrot. Okazało się, że to włoskie studio Scavolini:D Piękne mają... ceny;) Gdyby to co wyliczył nam gość było do zapłacenia w złotówkach to może... ale ceny w euro;) Wiesz co- łaź tam raz w tyg, rób foty z ukrycia i notatki, a potem pan polski stolarz też ci taką zrobi Majkiemu robił stolarz. Mnie się "stolarz" źle kojarzył, ale jak zobaczyłam kuchnię Baśki zmieniłam zdanie- stolarze też na blumach pracują i innych dobrych materiałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.01.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Olga pytałas o impregnathttp://allegro.pl/grunt-impregnat-polysk-do-betonu-kostki-5l-i1412900350.htmlhttp://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=impregnat+do+betonu Pytanie tylko czy jest sens impregnować płyty które będą przy kominku.....? Ja bym nie impregnowała. Nic im nie będzie, nie mają prawa się brudzić przy sprawnym szybrze w kominku. A zapachu jednak bym się bała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 26.01.2011 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Olga pytałas o impregnat http://allegro.pl/grunt-impregnat-polysk-do-betonu-kostki-5l-i1412900350.html http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=impregnat+do+betonu Pytanie tylko czy jest sens impregnować płyty które będą przy kominku.....? Ja bym nie impregnowała. Nic im nie będzie, nie mają prawa się brudzić przy sprawnym szybrze w kominku. A zapachu jednak bym się bała. no właśnie tego zapachu się boję... a zaimpregnowałabym, bo podobają mi sie również takie lekko błyszczące betonowe płyty. Tylko pytanie czy gra warta świeczki i czy ryzyko nie jest zbyt wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.01.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 drugiej strony obudowa kominka powinna byc tak zaizolowana wełną od srodka, że nie ma prawa się nagrzewać. Z doświadczenia wiem jednak, ze przy dlugim paleniu bywa ciepła, nie gorąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 26.01.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 olgus powiedz mi: ty dach masz w pełnym odeskowaniu na to papa potem tzw. kratownica i dopiero blacha (jakbyś mogła podesłać mi na prv adres tartaku oraz dekarzy byłbym wdzięczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 26.01.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Wiesz co- łaź tam raz w tyg, rób foty z ukrycia i notatki, a potem pan polski stolarz też ci taką zrobi Majkiemu robił stolarz. Mnie się "stolarz" źle kojarzył, ale jak zobaczyłam kuchnię Baśki zmieniłam zdanie- stolarze też na blumach pracują i innych dobrych materiałach. I namiar na takiego stolarza chętnie przygarnę, jak jeszcze widziałaś kuchnię przez niego wykonaną to w ogóle git;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 27.01.2011 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 drugiej strony obudowa kominka powinna byc tak zaizolowana wełną od srodka, że nie ma prawa się nagrzewać. Z doświadczenia wiem jednak, ze przy dlugim paleniu bywa ciepła, nie gorąca. u mnie obudowa będzie w kotłowni- tam to się może nagrzewać. Kominek w salonie będzie niejako w ścianie, wystawać będzie tylko szyba i mam nadzieję, ze to "przejscie " przez ścianę się nie będzie nagrzewać... olgus powiedz mi: ty dach masz w pełnym odeskowaniu na to papa potem tzw. kratownica i dopiero blacha (jakbyś mogła podesłać mi na prv adres tartaku oraz dekarzy byłbym wdzięczny) Mamy pełne deskowanie, na to membrana i bezpośrednio na nią blacha (membrana na to pozwoliła). Tartak z Brzezin, niezłe ceny. Jak do mnie przywieźli, do Ciebie tym bardziej, składują drewno przez jakiś czas jakby co 605 337 260. Dekarz Andrzej Nowak- zna się na rzeczy, ekipa czyściutka- 604 615 383 I namiar na takiego stolarza chętnie przygarnę, jak jeszcze widziałaś kuchnię przez niego wykonaną to w ogóle git;) No nie mogę się odnaleźć, tzn namiaru na pana Remigiusza... chyba muszę Baśkę poprosić o namiar raz jeszcze, bo wczytałam się w dziennik Majkiego i on zamawiał kuchnię chyba w grudniu a montował w maju...więc jeśli ja chcę montaż w czerwcu, to już mogę mieć problem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.01.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Olga, ależ masz ładny tem dom (póki co obejrzałam wizualki z pierwszych stron dziennika, ale linkuję i przez weekend się przegryzę). Przyszłam z komentarzy u Spirei i zostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 28.01.2011 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Witam, zapraszam Cieszę się, że dom się podoba. Mam nadzieję, że jak już go wykończymy będzie się prezentował równie pięknie Czytałam, że Ty ostatecznie podążasz w naszym kierunku...tzn.moim i Spirei, tzn. architektoniczno-estetycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 28.01.2011 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Kominek, ach kominek. Co by tu zrobić, żeby nie zbankrutować a mieć w salonie coś podobnego : http://lh6.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/SolyvrTm_AI/AAAAAAAAANg/3qceQDG4Xe0/beton.jpg Wiem, że aż tak wielkoformatowych płyt nie będę miała, ale chodzi mi o ten delikatny połysk. Uzyskuje się go impregnatem i stąd moje wątpliwości czy nie będzie śmierdział w trakcie paleni w kominku? Muszę dokopać się do książek pana Chenga o betonie, on polerował na mokro beton, może to jest jakies rozwiązanie. Półka- z jednej strony fajna...a z drugiej niefajna I chyba chcemy kominek zlicowany ze ścianą, a nie tak cofnięty jak na zdjęciu. Reasumując, wychodzi na to, że chcę kominek zupełnie inny niż w mojej foto inspiracji Takie wkłady rozważamy: Dovre 2175 CBS: http://lh4.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/TULcEyayBDI/AAAAAAAABUU/aucFls7Pb0o/s512/dovre%202175.jpg Jotul I530 http://lh5.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/TULcJNz-SLI/AAAAAAAABUY/dEfZYteztL0/jotul%20I530.jpg Czekamy jeszcze na propozycję pana Kominkowego i chcemy ruszyć na rekonesans w weekend, bo głupio tak wydać 5 tys nie oglądając towaru na żywo. Kominek miał być panoramiczny, z szybą podnoszoną do góry, ale wtedy koszt wkładu wzrasta do min. 10 tys. Jak już będziemy sra...li kasą to sobie remont kominka najwyżej zrobimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 30.01.2011 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 No i trzeba było kupować w ciemno... bo jak pojechaliśmy do salonu i pooglądaliśmy kominki, to zgłupieliśmy kompletnie. I skończy się chyba jednak na takim : http://lh3.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/TUWdwTYghjI/AAAAAAAABU4/AxtG7H8U60A/kominek%20cristal.jpg znalazłam jeszcze jedno zdjęcie salonu i kominka, który baardzo mi się podoba : http://lh6.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/TUWdtB04-9I/AAAAAAAABU0/djYVr8x9VdI/s720/_n9m5241-1000x666.jpg Już się dowiedzieliśmy, że żeby się sciana nad kominkiem nie nagrzewała musimy go cofnąć o min 12 cm. Zastanawia mnie co to za podłoga? Może ktoś coś rozpoznaje. Merbau, teak- jeszcze inna cholera. Fajnie gra z betonem, a my musimy powoli coś wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 30.01.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Hej:D Niezły ten kominek:D Ale pewnie, jak znam życie, jest powyżej kwoty, o której pisałaś Co to? A podłoga może jeszcze być to jatoba;) oprócz tego co pisałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aricia 31.01.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 witam po latach;) daaaaawno mnie tu nie było:oops:, ale obiecuje poprawę. no i muszę lekturę nadrobić !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 31.01.2011 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Hej:D Niezły ten kominek:D Ale pewnie, jak znam życie, jest powyżej kwoty, o której pisałaś Co to? A podłoga może jeszcze być to jatoba;) oprócz tego co pisałaś W tym cały sęk... Kominek to Edilkamin Cristal 100. Klamka zapadła, zdecydowaliśmy się na niego. Dostaliśmy dobrą cenę. Rozważaliśmy jeszcze Spartherm Varia Bh, ale jest o ponad 2 tys. droższy. Teraz trzeba ustalić z czego zrobić tę 12 cm wnękę. Czy czarny marmur czy szary jak najbliższy betonowi i jak to połączyć z płytami betonowymi. No i co przed kominkiem? Szare płytki, wylać beton i go wypolerować, a może taka blacha jakaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 31.01.2011 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 witam po latach;) daaaaawno mnie tu nie było:oops:, ale obiecuje poprawę. no i muszę lekturę nadrobić !!!!! WITAAAM :D no no, do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 31.01.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Olgo podłoga to prawdopodobnie parkiet przemysłowy merbau (nie ukrywam, że chce mieć taki usiebie - ponoć dobrze toleruje podłogówkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 31.01.2011 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Dzięki, jeśli to merbau, to pocieszające, bo nam na razie najbardziej podobają się panele Quick Step właśnie merbau i trochę się martwiłam jak to sie zgra z betonem i z innym rodzajem drewna. Może widział ktoś fotku z podłogą merbau albo podobną i drewnianym stołem, żebym sobie zobaczyła czy to gra. Kawałek podłogi mogę wypożyczyć, ze stołem może być trudniej Chyba, że jak już wypożyczę ten kawałek podłogi, to może najpierw sobie podjadę z nim do sklepu ze stołami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 31.01.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Twardziel - mozg mi siada, ale chyba na początku roku widziałem w M 1 taką podłogę i to przecenioną.Zwróciłem na nią uwagę, bo mi się podobała.Lubie takie klimaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roinim 01.02.2011 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Hejkum, Przeglądałem dziennik niejako dla własnych potrzeb... gdzieś tam zastanawiałaś się jak uwiecznić przebieg instalacji w chacie, żeby potem nie było problemów z ich odnalezieniem. Zdjęcia to jedno. Na pewno są ważne. A jeszcze ważniejsze ich odpowiednie opisanie / skatalogowanie. Ja mam zamiar dorzucić do nich trochę pracy w google sketchup (prosty darmowy program do rysunków 3D). Jak się pobawisz warstwami i grupami to docelowo uzyskasz bardzo fajne narzędzie, które za lat 10 przypomni ci co gdzie wstawiłaś Może się to komu przyda? Trzymam kciuki za Twoją budowę - patrząc na ogólny zarys pomysłu i wykonania widzę, że jesteś w komfortowej sytuacji posiadania środków na przynajmniej część "zachciewajek". Zazdroszczę - też bym tak chciał. Do ostatnich wątków - podłoga drewniana - dorzucę też kilka groszy, które może pomogą Ci w wyborze: 1. grosz: wykończenie -ze względów praktycznych ja chcę położyć podłogę olejowaną (w moim wypadku dąb). Umożliwia punktowe naprawy (przy lakierze jedynie cyklinowanie całości). Jest matowa i nie eksponuje drobnych "zabrudzeń" (tu włosek, tam ślad pełzającego dziecka ), a drobne uszkodzenia są po prostu niezauważalne. 2. grosz: odradzam parkiety których lakierowanie odbywa się po położeniu, szczególnie przy mniej stabilnych gatunkach drewna - jeśli coś źle pracuje, to pęknięcia blokowe kłują w oczy. Przy zakupie klepek już polakierowanych problem znika (przynajmniej do czasu pierwszego cyklinowania . Również wybór stabilnego gatunku drewna (np. merbau) zapewne pozwoli zapomnieć Ci o tym problemie. 3. grosz: grubość. Jest ważna ze względu na ewentualne ogrzewania podłogowe, dopasowanie połączenia dwóch różnych podłóg. Przykładowa klepka i kafel leżące koło siebie nie powinny tworzyć progu - albo są tej samej wysokości, albo musisz kombinować z dopasowaniem wysokości wylewki w różnych miejscach. 4. Mi osobiście przypadły do gustu produkty quick parquet. Olgo podłoga to prawdopodobnie parkiet przemysłowy merbau (nie ukrywam, że chce mieć taki usiebie - ponoć dobrze toleruje podłogówkę) merbau + ogrzewanie podłogowe - ok. mam natomiast wątpliwości co do parkietu przemysłowego - jest chyba "trochę" za gruby na podłogówkę? Pozdrawiam R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts